Mitch Albom - Vijf ontmoetingen in de hemel

"Amerikaanse roman over hoe elk leven andere levens aanraakt." 
ontmoetingenhemel.gif

Mitch Albom - Vijf ontmoetingen in de hemel

Het leven geeft en neemt

Eddie is 83 jaar oud wanneer hij sterft na een noodlottig ongeval. Hij was de klusjesman van een kermisattractie die op een pier stond aan de oceaan: Ruby Pier. Hij zorgde vele jaren dat alle lunaparkattracties zoals Freddy's Free Fall, Spin-O-Rama, Loop The Loop gesmeerd en geolied liepen. Hij zorgde ervoor dat kleine kinderen gelukkig waren als ze het park bezochten.
83 verjaardagen heeft Eddie gekend. Op sommige feestdagen was hij omgeven door familie en was het een vrolijke bende. Op andere verjaardagen zoals toen hij gewond uit de oorlog terugkeerde, of toen hij het zonder zijn vrouw die veel te jong overleden was moest vieren, was hij eenzaam en ongelukkig. Eddie had vroeger wel dromen over andere plaatsen op de wereld en een ander beroep. Maar dankzij zijn vader voor wie hij veel inviel, was Eddy altijd in Ruby Pier blijven steken.
Eddie maakt kennis met de hemel en die is helemaal niet zoals hij die zich gedacht had: op vijf verschillende plaatsen ontmoet hij vijf personen die hem een lesje zullen leren over waarom Eddie's leven zo is gelopen. Hij kent ze niet alle vijf, maar ze hebben allemaal iets met Eddie's leven te maken.

Na het lezen van dit boek raken al je voorstellingen over de hemel weer in een ander vaarwater. Geen groene oases waar je naar hartelust kunt eten en drinken, geen hemelse engelen die de pijn van je dood verzachten, geen Opperrechter God die je zal toespreken over je leven. Volgens dit boek is de hemel is een toverlantaarn vol plekken uit het aardse leven waar ieder kan kiezen waar hij wil verblijven. Er zitten boven mensen op je te wachten die een verhaaltje vertellen over hun leven en waarom hun leven zo is verlopen en dat van jou heeft beïnvloed.

Of het nou jouw schuld is dat iemand dood gaat, of dat je eindelijk begrijpt waarom iemand van je hield, het lesje is onverbiddelijk, maar duidelijk. De puzzel van je leven valt op zijn plaats.

Het zet aan tot nadenken en flitsen uit het verleden zullen langskomen, want hoeveel mensen kruisen je pad wel niet in je leven. Volgens het verhaal zijn het vijf mensen die op je wachten. Misschien zouden het er wel veel meer kunnen zijn. Toch moeten er cruciale punten zijn waarop twee levens elkaar ontmoeten en beïnvloeden.

De Amerikaanse journalist, radio- en tv-presentator en schrijver Mitch Albom komt uit een familie waarin veel verhalen werden verteld. En hij had een oom Eddie.
Na de bestseller 'Mijn dinsdagen met Morrie' vond Mitch Albom het moeilijk met weer een boek te komen. Maar de rijkdom van oude familieverhalen hebben hem ook deze keer weer geholpen.

Mitch Albom's oom Eddie heeft alleen de aangezet gegeven tot 'Vijf ontmoetingen in de hemel'. In het verhaal is hij weliswaar ook 83 en niet tevreden met wat hij bereikt heeft in zijn leven, de Eddie uit het verhaal is vervolgens ontsproten aan de fantasie van de schrijver. Over een man die in de oorlog gewond raakte en hierdoor enigszins verbitterd raakt. Die zijn vrouw veel te vroeg verloor van wie hij zielsviel hield. Die zijn dromen over een beter beroep en andere werelden zien nooit heeft kunnen waarmaken mede dankzij zijn vader die hem bij zijn werk in Ruby Pier betrok. Pas in de hemel zal Eddie leren waar dat allemaal goed voor was. En hoe anders het had kunnen lopen ware er niet een aantal mensen geweest die zijn pad hebben gekruist. Misschien is het wat laat om dat in de hemel pas te vernemen, maar volgens Mitch Albom heeft alles zijn reden.

'Vijf ontmoetingen in de hemel' is een origineel en betoverend verhaal dat misschien op het eerste gezicht niet van de bladzijdes afspettert, maar dat je wanneer je het boek uit hebt niet snel zult vergeten.

MITCH ALBOM - VIJF ONTMOETINGEN IN DE HEMEL (Five People You Meet In Heaven, vert. Ellis Post Uiterweer) Anthos, 2003

Leeslinks:
Hoe iemands dood vele andere levens kan aanraken:
Nicolas Michel - De laatste reis van Emilie

« Terug

bol

Bestel
Mitch Albom - Vijf ontmoetingen in de hemel
via de internet boekhandel bol