Hanif Kureishi - Mijn oor aan je hart

"Engelse autobiografische beschouwing over de schrijver en zijn Pakistaanse vader." 
ooraanjehart.gif

Hanif Kureishi - Mijn oor aan je hart

Vader en zoon

In 1985 veroverde de film 'My beautiful laundrette' van Stephen Frears Europa. De film gaat over 2 homosexuele vrienden die in de moslimgemeenschap van Londen een vrolijke wasserette openen, wat niet zonder slag of stoot gaat. Het script van de vele prijzen winnende film kwam van de Pakistaans/Engelse schrijver Hanif Kureishi. In 1990 kwam zijn eerste literaire succes: 'De Boeddha van de buitenwijk', een bijzonder verhaal over een vader in een buitenwijk van Londen, die gevangen zat tussen twee culturen. Het hilarische verhaal vertelt over de problemen die immigranten hebben om hun oude cultuur los te laten en een nieuwe cultuur te omarmen.

Hanif Kureishi die in 1954 in Londen werd geboren, blijft gebonden aan zijn Indiaas/Pakistaanse achtergrond. 'Mijn oor aan je hart' is een bijzonder schrijven over niet alleen zijn jeugd, maar over zijn relatie met zijn vader Shani Kureishi, die India verliet om in Engeland een nieuw leven te beginnen. Hij werkte op de Pakistaanse ambassade, maar in zijn vrije tijd las hij veel en schreef hij boeken. Zijn ambitie om schrijver te worden bracht hij over op zijn zoon Hanif.

Het boek is in een speelse en originele vorm geschreven. Hanif vindt een ongepubliceerd manuscript van zijn vader 'An Indian Adolescence', waarin hij autobiografische aspecten terugvindt over zijn vader. Nieuwsgierig geworden pluist hij ook de wel gepubliceerde boeken van zijn oom Omar uit, op zoek naar de waarheid. Hij komt achter de concurrerende strijd van de twee broers: Omar is een gevierd schrijver en cricketverslaggever in Pakistan, zijn vader die het vertikt om één voet in Pakistan te zetten, was beter in cricket, maar voelde zich altijd mislukt omdat zijn werk geen uitgevers vond.

Het verklaart voor Hanif enigszins waarom zijn vader hem zo puschte om een geslaagd schrijver te worden. Het verklaart ook waarom zijn vader zo streng was voor zijn opgroeiende zoon en zelfs toen Hanif succes kreeg, bleef morren in zijn achtertuintje in de Londense buitenwijk waar hij zich het prettigst voelde.

'Mijn oor aan je hart' is een bijzonder schrijven over de relatie tussen vader en zoon, uitgelicht tegen de achtergrond van de gehele familie en in dit geval een familie die zich versnipperde over Engeland, Amerika en Pakistan. Hierdoor is het niet alleen de relatie vader en zoon die in het voetlicht treedt, maar ook de positie van een Pakistaanse familie in Engeland, het wonen in Pakistan, het schipperen tussen culturen en het racisme in Engeland.

Het boek is een ode aan Hanif's vader, en een verontschuldiging omdat Hanif pas 11 jaar na de dood van zijn vader inziet hoe goed zijn vader alles bedoelde. Hanif, die zelf opgroeide als langharige hippie en veel verbleef in de subcultuur van drugs & rock-'n-roll, was zoals elk kind opstandig. Maar net als met geschiedenis is het achteraf makkelijker te beoordelen wat er echt speelde in de woelige tijden van conflicten. Zo is dit schrijven een passioneel boek geworden waarin Hanif ook zijn eigen vaderschap (hij heeft 3 zonen) beschouwt.

Het is een tedere familiegeschiedenis over jongetjes die cricket spelen, die opgroeien met racisme, die zich afvragen of ze wel of niet een moslim zijn. Het is het verhaal over een militaire grootvader, een vader die onzeker zijn weg in een nieuw leven zoekt en over een zoon die op zijn vijftigste beseft hoe belangrijk een familiegeschiedenis kan zijn.

HANIF KUREISHI - MIJN OOR AAN JE HART (My Ear at His Heart. Reading My Father, vert. Molly van Gelder) De Bezige Bij, 2006

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Het lichaam
De boeddha van de buitenwijk
Opgroeien als buitenlander in Engeland:
Zadie Smith - Witte tanden
Preethi Nair - Honderd tinten wit
Een hilarisch verhaal over een Oekraïnse vader in Engeland:
Monica Lewycka - Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne
Op zoek naar vader:
Péter Esterházy - Harmonia Cælestis
Sandro Veronesi - In de ban van mijn vader
Domenico Starnone - De straat der klachten
Andrew O'Hagan - Onze vaders
Bo Caldwell - Het verre land van mijn vader

« Terug

bol

Bestel
Hanif Kureishi - Mijn oor aan je hart
via de internet boekhandel bol