Nol van Dijk - Open deuren

"Nederlandse roman over een eeuwige twijfelaar." 
opendeuren.jpg

Nol van Dijk - Open deuren

Voor wie niet wil kiezen, wordt gekozen

Jonas van Brussel is 'social marketing consultant' bij Kastelein & Bakker, wat dat beroep ook moge inhouden. Zijn baas zit hem op zijn huid want een glaasje op, dat mag, een stickie wordt ook nog 's door de vingers gezien, maar dat Jonas zich ook nog inlaat met een of andere sekte - nee, volgens Jonas is dat gewoon een manier van denken: sociocratie - dat kan niet in hun bedrijf. Dus Jonas heeft maar te kiezen, en dat is juist het grootste mankement bij Jonas: hij kan niet kiezen.
Als in een heuse nachtmerrie loopt Jonas door eindeloze gangen met overal deuren. Hij moet kiezen welke deur hij opent, want een of andere portier lijkt hem van het kastje naar de muur te sturen. En wat hij zoekt of wat hij er doet, wie zijn geheimzinnige gids is, Jonas weet het niet en opent met veel beven telkens weer een nieuwe deur die uitkomt in zijn leven.
Zijn moeder die ooit actrice is geweest en niet ophoudt daarover te praten, zijn vader die al vroeg de benen had genomen, een laatste kaart uit India was zijn laatste groet aan Jonas. De vrouwen in zijn leven: Tine, Esther, Magda zijn Eenzjel. En Bart, zijn vriend met wie hij meestal in café Koorenaar afspreekt.

'Open deuren' is een scala van momenten uit de hoofdpersoons leven. Sommige zijn hilarisch, anderen wat troosteloos. Sommigen verwarren net zo als Jonas verward lijkt te zijn. Hij kan niet kiezen wie hij is, hij kan niet kiezen voor een vrouw. Hij laat het leven op zich af komen en probeert mee te waaien met de wind.
Nol van Dijk brengt in voortvarende zinnen, scènes en dialogen het leven van deze twijfelende persoon in beeld. Buiten zijn vrouwen, vrienden en collega's is er een gids of een ondervraagster die Jonas tracht te laten uitvinden wie hij is en wat hij wil. Het zal nooit duidelijk worden wie of wat deze persoon is, net als waar de portier Jonas heen wil sturen. Zo heeft Van Dijk een labyrint geschapen waar de lezer pas uitkomt als Jonas zijn enige mogelijke keuze heeft gemaakt.
Nol van Dijk (1930) debuteerde in 1957 met zijn roman 'Gaan om te gaan'. Daarna volgde 'Zonder tegenbericht' en 'Zonsopgangen', 'Zolders' was in 1998 zijn voorlaatste roman.
'Open deuren' is voor twijfelende lezers geen goed voorbeeld, voor mensen die dingen uit het leven willen herkennen, een mooi integer boek.

NOL VAN DIJK - OPEN DEUREN, Vassallucci 2003

Leeslinks
Een andere Nederlandse caleidoscopische roman:
Donald Niedekker - Hier ben ik
Over een andere persoon met de ziel onder zijn arm:
Rogi Wieg - Kameraad scheermes
Over een andere twijfelaar:
Joost Niemöller - Broers
Een Franse caleidoscopische roman over een man wiens einde nabij is:
Claude Simon - De tram

« Terug

bol

Bestel
Nol van Dijk - Open deuren
via de internet boekhandel bol