Andrea Camilleri - De Siciliaanse opera

"Speelse Italiaanse roman over Camilleri's fictieve stadje Vig├íta." 
opera.jpg

Andrea Camilleri - De Siciliaanse opera

Siciliaanse operette

Voor de opening in 1876 van het nieuwe operagebouw in Vigàta heeft de prefect Bortuzzi de opera 'Il birraio di Preston' (De bierbrouwer uit Preston) geprogrammeerd, een derderangs opera van de onbekende componist Luigi Ricci. De Viganezers komen in opstand, waarom moet die stomme prefect zijn opera daar neerzetten? Zijne Excellentie de prefect van Montelusa, cavaliere dottor Eugenio Bortuzzi weet wel raad met de altijd opstandige bevolking uit Vigàta en wil dat de avond vlekkeloos verloopt. Daar heeft hij zo zijn methodes voor. Maar een volk valt niet te dwingen, ook al wordt het als het ware gevangen gehouden in de opera. En koud is het volk ontsnapt, dan vliegt de opera ook nog eens in de brand. Twee doden zijn er te betreuren, de dokter die was neergeschoten niet meegerekend.

In 1969 werd in Italië een parlementair onderzoek uitgegeven als 'Het onderzoek naar de sociale en economische omstandigheden van Sicilië (1875-1876)', welke voor de schrijver Andrea Camilleri een bron van nieuwe ideeën opleverde voor zijn romans over zijn niet-bestaande stadje Vigàta op Sicilië, zijn geboorte-eiland. In een van de ondervragingen wordt melding gemaakt van de Florentijnse prefect Fortuzzi die zich bijzonder gehaat had gemaakt bij de bevolking van Caltanisetta. Hij veroorzaakte een heuse kleine volksopstand toen hij beval dat de opera 'Il birraio di Preston' moest worden opgevoerd bij de opening van de nieuwe schouwburg. Dit historische voorval staat aan de basis van dit boek, net zo als het verhaal over een apotheker die beschuldigd werd van de moord op zeven personen de uitgang vormde voor zijn vorige in Nederland gepubliceerde roman 'Het jachtseizoen'.
Andrea Camilleri, een duizendpoot onder de Italiaanse schrijvers wegens zijn veelzijdige oeuvre, is in Italië vooral bekend om zijn historische detectives met commissaris Salvo Montalbano in de hoofdrol, die zich ook in het imaginaire stadje Vigàta afspelen. En hoewel in 'De Siciliaanse opera' een stevig aantal authoriteitsbekleders het op een speuren zetten, Montalbano is net als in 'Het jachtseizoen' deze keer niet van de partij. Het accent in dit boek ligt ligt wel weer op de uitgebreide omkoperij, zwendelarij en partijtjespolitiek op Sicilië. Waarbij de schrijver zijn personages breed uitmeet als waren het operettespelers. En niet alleen overheidsvertegenwoordigers worden slachtoffer van Camilleri's haast satirische pennenstreken. De schrijver die in Rome woont en slechts af en toe naar zijn Sicilië reist, weet als geen ander de Sicilianen, bekend om hun beruchte maffiabazen, neer te zetten als een volk dat geen autoriteiten duldt, alles op akkoordjes probeert te gooien en zijn eer en familie met hand en tand verdedigt.
Het boek vangt aan met het hoofdstuk "Het was een angstaanjagende nacht" over een jongetje wiens vader met zijn zelf gemaakte brandweerkar uitrukt om het vuur in de opera te blussen. Zo vormt elk hoofdstuk een eigen verhaaltje rond, na en voor deze brand. De schrijver merkt pas aan het einde van het boek op dat de hoofdstukken in willekeurige volgorde gelezen kunnen worden.
Voor de oplettende lezer heeft Camilleri in zijn boek nog een speelsheidje ingebouwd: elk hoofdstuk begint met een zin uit een ander boek. Zo begint het tweede hoofdstuk met "Er is een spook dat angst zaait", wat komt van 'Een spook waart door Europa' uit het Communistisch Manifest van Karl Marx en Friedrich Engels. "Als op een donkere winternacht" zal bij alle Italiaanse literatuurkenners wel een lichtje doen gaan branden. Achterin het boek staan alle titels van de hoofdstukken plus referenties netjes op een rijtje.
De reeds bejaarde Italiaanse schrijver Andrea Camilleri heeft hiermee bewezen dat hij het schrijven nog lang niet verleerd heeft, net zo als hij zijn Siciliaanse volk nog steeds feilloos kan uittekenen. 'De Siciliaanse opera' is een vermakelijk boek, met vooral de opvoering van 'De bierbrouwer uit Preston' als hilarisch hoogtepunt.

ANDREA CAMILLERI - DE SICILIAANSE OPERA (Il birraio di Preston, vert. Manon Smits) De Geus, 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Rook!
Het jachtseizoen
Nog meer boeken over Sicilië:
Simonetta Agnello-Hornby - De amandelraapster
Giovanni Chiari - De valstrik

« Terug