Clark Accord - Tussen Apoura en Oreala

"Nederlandse roman over een liefdesgeschiedenis in de regenwouden van Suriname." 
oreala.gif

Clark Accord - Tussen Apoura en Oreala

Een les in de liefde

Kolâsji en Sathobang wonen in het kleine dorp Oreala aan de rivier de Corantijn. Nadat hun zoon Sasamali niet meer terug kwam uit het regenwoud waar hij in de houtkap werkte, en zijn vrouw hem niet lang erna volgde in de dood, namen zij de opvoeding van hun kleinzoon op hen: Binali.

Kolâsji is op school geweest bij missionarissen in Georgetown. Hij is nu de predikant van het dorp en gelooft heilig in God. Sathobang hangt echter nog haar oude goden aan en probeert de opvoeding van Binali zo veel mogelijk te leiden via de gebruiken die deze goden eisen.

Kolâsji en Sathobang vormen een hecht stel, maar na de dood van Sasamali en door de opvoeding van Binali die wel eens tot onenigheid leidt, komen er barsten in hun huwelijk. Na een fikse ruzie vertrekt Kolâsji ook naar de overkant van de Corantijn om de houtkap in te gaan. Voor een korte periode, zegt hij. Maar dan ontmoet hij in Apoera Jajana...

Clark Accord, zelf in Suriname geboren, maakte met zijn debuutroman 'De koningin van Paramaribo' meteen naam in de Surinaamse literatuur. Na vele verhalen gehoord te hebben over de legendarische prostitué Maxi Lindi uit Paramaribo schreef hij zijn succesvolle roman over deze kleurrijke vrouw.

Voor zijn tweede roman diende de aantekeningen van ene Joseph Jeffery, een van de stichters van een dorp langs de Corantijn-rivier, als voornaamste inspiratiebron. Daarnaast maakte hij gebruik van vele orale verhalen van diverse Arowaks die met hun vertellingen over de oude tijd Accord stof genoeg leverde voor zijn 'Tussen Apoera en Oreala'.

Naast het aandoenlijke verhaal over het oudere stel Kolâsji en Sathobang is het vooral de sfeer van de Arowak-dorpen langs de Corantijn die de lezer moet aanspreken. Clark Accords schrijfstijl is simpel. Hij maakt sprongen in de tijd over het ontstaan van de dorpen, schrijft over de voorouders die van invloed zijn op het dagelijkse leven en tekent zo het leven in het regenwoud.

Het is een beeldend portret geworden van het vrije leven dat zich langs de Corantijn-rivier afspeelde. Waar de Nederlandse en de Engelse kolonisten ver vandaan bleven, waar de houtkap een serieuse bron van inkomsten vormde, waar drijvende markten zorgden dat de inwoners handel konden drijven, waar de rivier het kloppende hart van het dorp vormde, waar de steden met hun drukte en stenen huizen een uitstapje vormde voor de bewoners die nog in gedeeltelijk open hutten van palmbladeren woonden.

In dit oude Suriname werden de jongetjes nog onderworpen aan de 'mierenproef'. Voor elk wissewasje ging men naar de medicijnman, ook al was het om de toekomst te voorspellen. Bij belangrijke gebeurtenissen werden de goden aangeroepen terwijl vanuit het hiernamaals de voorouders probeerden het leven in goede banen te leiden.

Een inspirerend boek voor mensen die de sfeer van vroeger in Suriname willen proeven én voor de mensen die niet bang zijn voor een les in de liefde.

CLARK ACCORD - TUSSEN APOERA EN OREALA, Vassallucci, 2005

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
De Koningin van Paramaribo
Nog meer over medicijnmannen en Surinaamse riten:
Nathalie Emanuels - Het hart van Eva
Over Suriname:
Karin Amatmoekrim - Wanneer we samen zijn
Ellen Ombre - Negerjood in moederland
Cynthia McLeod - Hoe duur was de suiker?

« Terug

bol

Bestel
Clark Accord - Tussen Apoura en Oreala
via de internet boekhandel bol