Richard B. Wright - Overspel

"Canadese roman over betrapt worden na een slippertje." 
overspel.gif

Richard B. Wright - Overspel

Treurnis alom

Daniel Fielding, redacteur bij een Canadese uitgeverij, gaat met collega Denise Crowder naar de Buchmesse in Frankfurt. Ze raken in elkaars ban en Daniel stelt voor dat ze mee naar Engeland gaat waar hij nog wat afspraken af te handelen heeft. Voordat ze naar Londen gaan, bezoeken ze Glynmouth, waar Fielding zulke goede herinneringen aan heeft. Maar dan wordt Denise vermoord en Fielding ziet zijn leven in diggelen vallen. Niet alleen durft hij nauwelijks zijn vrouw onder ogen te komen, ook zal hij de familie van Denise moeten bezoeken.

Je kunt gesnapt worden tijdens een slippertje en je riskeert je huwelijk. Maar in dit geval is het niet alleen je vrouw die op de hoogte wordt gesteld van je ontrouw. Fieldings hele omgeving wordt met de neus op de feiten gedrukt: Fielding, al in de vijftig, aan de rol met een jonge vrouw...

Daniel Fielding is geen speciale man. Hij is gelukkig getrouwd, heeft een dochter, een goede baan en heeft geen noemenswaardig goede of slechte gewoontes. Het slippertje overkwam hem, zoals hij zelf zegt. De nasleep van het slippertje, toen zijn affaire met collega Denise breed werd uitgemeten in de media, overkomt hem ook. Hij laat zich leiden door de gebeurtenissen: hij neemt wat afstand van zijn vrouw zodat die zijn ontrouw op zich kan laten inwerken, hij gaat braaf op bezoek bij de moeder van Denise en hij bezoekt de begrafenis.

Het boek begint spannend, wanneer we vernemen van de korte relatie tussen Fielding en Denise. Maar dan verzandt het verhaal in psychologische bespiegelingen van de hoofdpersoon. Zonder opsmuk, zonder spanning, zonder humor.

De Canadese schrijver Richard B. Wright brak door met zijn roman 'Clara en Nora', een verhaal over twee zussen met een tegenovergesteld karakter. Het mooie van 'Clara en Nora' was niet alleen het tijdsbeeld van net voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook de fraai uitgewerkte karakters van Clara en Nora. 'Overspel' geeft een beetje de wereld van de uitgevers weer: over oude schrijvers die op handen werden gedragen, over nieuwe schrijvers die niet makkelijk over schreef gaan. Echt boeiend is die wereld niet beschreven. Net als de hoofdpersoon Daniel Fielding wat aan de saaie kant is.

'Overspel', de opvolger van 'Clara en Nora' kon mij niet heel erg boeien...

RICHARD B. WRIGHT - OVERSPEL (Adultry, vert. Kathleen Rutten), De Geus 2007

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Clara en Nora
De gevolgen van overspel:
Tom Wolfe - Het vreugdevuur der ijdelheden

Paul Guimard - De geur van gras

« Terug