Nico de Beer - Overtocht naar Zweden

"Nederlandse roman rond de ramp van de Zweedse veerboot Estonia die in 1994 verging." 
zweden.jpg

Nico de Beer - Overtocht naar Zweden

Een familietragedie uit het noorden

NICO DE BEER - OVERTOCHT NAAR ZWEDEN

Tonia Malibovic verlaat op haar 18de de hoofdstad van Estland, Tallin, om haar geluk in Zweden te zoeken. Ze trouwt en krijgt 3 kinderen.
Op 27 september 1994 stapt ze in Tallin als een van de vele passagiers aan boord van de Estonia, een luxe veerboot tussen Zweden en Estland, die die nacht in zwaar weer op de Oostzee vergaat. Samen met haar dochtertjes Elsbeth en Miriam zal ze tot de 852 slachtoffers van de Estonia-ramp behoren. Slechts 137 personen overleefden het drama.

Wie denkt dat dit een soort remake van de Titanic is heeft het helemaal mis. Hoewel de roman rond deze Zweeds-Estlandse veerbootramp is opgebouwd, is het meer een familietragedie dan een zeerampenroman.
Tonia en haar 2 dochtertjes laten namelijk een man en een zoon achter die het verdriet moeten verwerken.
De roman is ook geen simpel drama van rouwverwerking. Want na de ramp blijkt vader Carl nog meer te moeten verwerken dan alleen het verlies van zijn zo aanbeden vrouw en dochtertjes. Een goed verborgen traumatische ervaring uit zijn verleden steekt met volle kracht de kop op nadat hij een inzinking heeft gehad.
Zoon Per komt achter geheimen die in het verleden van zijn moeder zijn verborgen. Hij gaat in Estland op zoek naar haar roots en personen die zijn moeder daar hebben gekend.
Zo wordt een op het eerste gezicht simpel drama een veelvuldige familietragedie en wordt de ramp met de Estonia op een bepaald moment naar de tweede plaats verdrongen.
De stijl van deze Brabantse schrijver is weliswaar niet van groot literair kaliber, maar de opbouw van zijn verhaal sleept je resoluut mee naar het einde van het boek. Vanuit het perspectief van verschillende vertellers, vader Carl, zoon Per, vriend Ragnar, Carl's zus Emily wordt het verhaal gedaan over de levens van zowel Carl in Zweden als Tonia in Estland.
Misschien is de beeldtaal rond Zweden iets te zoetsappig en is het huwelijk van Tonia en Carl iets te ideaal, Nico de Beer toont zeker talent in het ontvouwen van een drama.
Geen clichés over de ramp, maar een pittige familietragedie die net zo onverhoeds de kop opsteekt als de veerboot verging.
Nico de Beer (1959) debuteerde in 1998 met zijn roman 'Zwaluwen' die over het leven op het Brabantse boerenland gaat. Meer verteller als literair schrijver weet hij een lezer toch te boeien.

NICO DE BEER - OVERTOCHT NAAR ZWEDEN, Uitgeverij Servo, 2003

leeslinks
Drama rond de ondergang van de Titanic:
Erik Fosnes Hansen - Koraal aan het einde van de reis
Andere Zweedse familieromans:
Kjell Johansson - Het rode huis
Monika Fagerholm - Mooie vrouwen aan het water

« Terug