Onno te Rijdt - Naar Paradiso

"Nederlandse roman over twee heel verschillende broers." 
paradiso.gif

Onno te Rijdt - Naar Paradiso

Met dank aan de familie

Job Sorel is schrijver. Zijn eerste boek was een hit die zelfs verfilmd was en een Hollywood-succes werd. Job teert al 20 jaar op dit grote succes. En al die tijd wil het hem maar niet lukken een nieuw boek te schrijven.
Damian is zijn 17 jaar jongere broertje die bij hem in huis woont. De twee broers verschillen echter als dag en nacht. Damian is geboren met een grote wijnvlek op zijn gezicht en wat zijn moeder ook ondernam om haar zoon een mooi gezicht te geven, Damian moest leren leven met een mismaakt hoofd. Wat hem mensenschuw maakte en hem zo'n complex bezorgde dat op een dag Job het leven niet meer zag zitten, vooral toen de doktoren een gezwel bij hem constateerden.

Twee broers, twee levens. Allebei schrijvers. Want in navolging van zijn grote geslaagde broer bleek ook Damian aan een roman te schrijven. Het waren eigenlijk meer de dagboeken van Damian die hij naliet aan Job zodat die de roman kon voltooien. Een spannende uitdaging voor Job's carrière. Elke maand krijgt hij via de notaris een nieuw hoofdstuk aangereikt. Job, die net gebukt gaat onder de gevolgen van een scooterongeluk en het verlies van zijn broertje, leert door dit boek een hele andere kant van Damian kennen. Een wel heel donkere kant...

Een mooie roman over opportunisme. Job is de blije broer wiens leven dankzij het succes van zijn roman over rozen lijkt te lopen. De vrouwen zijn niet van hem af te slaan, hij geeft roemruchte feesten, de wereld lacht hem toe. Damian is de somber gestelde broer. Hij durft amper over straat. De enige momenten die hij ongestoord publiekelijk kan doorbrengen zijn tijdens de concerten in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Muziek is zijn leven, de rest is haat. Haat tegen de mensen op straat die daar ongestoord kunnen lopen, haat tegen mensen die hem uitlachen. Haat tegen zijn broer die alleen aan hemzelf lijkt te denken.

Maar ook Job heeft zijn eigen zorgen. Zijn relatie met zijn grote liefde Sanne verloopt niet zoals gewild. Sanne komt uit een bekakte familie waar Job geen boodschap aan heeft. En dan glijdt hun relatie langzaam naar een einde toe... Damian ziet zijn broers zorgen niet. Die denkt dat Job hem na afloop van een hockeywedstrijd expres ontloopt. Die denkt dat zijn grote geslaagde broer alleen maar heldendaden kan verrichten om hem de ogen uit te steken.

Onno te Rijdt is o.a. bekend om zijn populaire 'studentenhuis-boek 'Mores', waarin hij een boekje opendoet over de soms hachelijke gebruiken onder studenten. 'Naar Paradiso' gaat over schuld en jaloersheid, waarin Te Rijdt een redelijk satirische blik werpt op verhoudingen, familiebijeenkomsten en beroemd zijn. Zijn soms bijtende taal en vlotte schrijfstijl maken 'Naar Paradiso' tot een aantrekkelijk boek voor mensen die van drama's houden verpakt in luchtige stijl.

ONNO TE RIJDT - NAAR PARADISO, Podium, 2006

Leeslinks
Een gehandicapte verteller over zijn vriend:
Tommy Wieringa - Joe Speedboot
Ander Nederlands familiedrama:
Esther J. Ending - Na Valentijn

« Terug

bol

Bestel
Onno te Rijdt - Naar Paradiso
via de internet boekhandel bol