Helmut Krausser - Pijn

"Duitse roman over een psychiater die controle verliest bij een schizofrene vrouw." 
pijn.gif

Helmut Krausser - Pijn

Een Krausseriaanse novelle

De jonge psychiater hoort het eerst van Johanna Maria Palm als hij op bezoek gaat bij een oud-leraar van hem, Kappler, die een huisje heeft aan een meer in de Oostenrijkse bergen. Eigenlijk kwam hij voor Sylvia, de vrouw van Kappler, die echter afwezig is de eerste week.
Er doen veel geruchten over Johanna Palm de ronde in het dorp waar vrij veel rijke mensen een vakantievilla hebben. Wanneer de jonge psychiater tenslotte op een dag bij haar aanbelt, staat hij oog in oog met een vrouw die hulp nodig heeft. De psychiater is gespecialiseerd in seksuele afwijkingen en wat betreft Johanna, kan hij zijn lol op. Het duurt niet lang of Johanna, ooit een actrice en voor haar 40 jaren nog heel aantrekkelijk, maakt avances en geen man die hiertegen bestand is. Ook de psychiater niet. Hoe goed zijn vakkennis ook is, hoe zeer hij ook weet dat hij niet in de val moet trappen, de psychiater wordt hopeloos verliefd op Johanna Palm. Een vrouw met heel veel donkere kanten.

De Duitse schrijver Helmut Krausser staat bekend om zijn ietwat gecompliceerde romans. Zijn grootste succes behaalde hij tot nog toe met 'Melodieën', een roman over een middeleeuwse alchemist die de wereld probeert te beïnvloeden met melodieën. De Duitse titel van 'Pijn' is 'Schmerznovelle', wat aanduidt dat het een klein verhaaltje is met een duidelijk begin en een eind. 'Pijn' is voor Krausseriaanse begrippen dan ook een heel overzichtelijk verhaal met niet te veel personages of complexe verhaallijnen.

Hoofdpersonen zijn de psychiater en Johanna Palm, die een relatie krijgen. In het land van Freud lijkt de psychiater in Johanna een uitermate interessante zaak gevonden te hebben voor zijn medische kennis van perverse afwijkingen. Johanna was getrouwd met de kunstenaar Ralf Palm wiens werk donkere kanten bezat en enige jaren geleden zelfmoord had gepleegd. Johanna echter lijkt deze klap nooit te boven zijn gekomen. Voor haar is haar man Ralf er nog altijd, ook al is hij vaak op reis. Ook haar schoonmoeder blijkt nog brieven van haar zoon te krijgen, die niet altijd van grote liefde getuigen. De psychiater kan het niet laten om de geheimen en het ziektebeeld van Johanna proberen te ontrafelen.

En zo begeeft hij zich op zeer glad ijs, wat een behoorlijke spanning in het boek teweeg brengt. Op de achtergrond speelt de ietwat gesloten commune van rijke villa-eigenaren die allemaal wat met Johanna te maken lijken te hebben. De bergen en het meer sluiten af en toe welwillend hun ogen om de dingen die 's nachts gebeuren niet te hoeven zien.

Dankzij de geheimen rond Johanna Palm neemt de beklemming in het verhaal per bladzijde toe. De herfst treedt in, stormen breken uit en ook het leven in het huis van Johanna bereikt duidelijk een kookpunt.

'Pijn' is een heldere en spannende, doch niet alledaagse roman. De hoofdpersonen zijn stuk voor stuk geen aangename mensen. Overspel, geheimen, SM en schizofrenie spelen een hoofdrol. Helmut Krausser is gek op de duistere krochten van de mens, zijn personen schuwen niet hun slechte kanten naar boven te laten komen. En zo is de psychiater, die eigenlijk kwam om de vrouw van zijn oud-leraar te verleiden, er ook een. Hij komt door zijn eigen hoogmoed ten val: Johanna. Een krachtig geschreven verhaal over de morbide kanten van de mens.

HELMUT KRAUSSER - PIJN (Schmerznovelle, vert. Gerrit Bussink) De Geus, 2005

Leeslinks
Een psychiatrisch geval dat uit de hand loopt:
Toni Davidson - Littekens
Over waan en werkelijkheid:
Christoph Peters - Nachtweefsel
Emmanuel Carrère - Op drift

« Terug

bol

Bestel
Helmut Krausser - Pijn
via de internet boekhandel bol