Beitske Bouwman - Portrettensoep

"Nederlandse roman over een meisje dat haar moeder zoekt." 
portrettensoep.gif

Beitske Bouwman - Portrettensoep

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
ERNEST VAN DER KWAST - SOMS ZIJN DINGEN MOOIER ALS ER MENSEN KLAPPEN
Nederlandse roman over een man die een oude relatie niet kan vergeten.

Intrigerend originele titels voor twee Nederlandse debuutromans. Geen van beide heeft als hoofdthema koffie, maar in alle twee de verhalener worden wel sloten van dit bruine vocht gedronken.

De romans hebben als hoofdthema: verlies van geliefden. Beitske Bouwman schrijft over een meisje die haar moeder nooit heeft gekend en op zoek gaat naar deze persoon. Ernest van der Kwast komt met een liefde uit het verleden van de hoofdpersoon die, hoe sprookjesachtig zijn leven er van de buitenkant ook uitziet, nog steeds kapot is van deze breuk in de relatie.

De hoofdpersoon van Beitske Bouwman is een dochter die bij haar vader opgroeit in het 'Bramenhuisje'. Haar vader is gek van bramen en plukt elk jaar emmers vol waarmee hij voor een jaar bramenjam maakt. Hij heeft een goede relatie met zijn dochter, maar wil niet vertellen wat er met haar moeder is gebeurd. Wanneer deze dochter groot genoeg is om het huis te verlaten gaat ze naar de stad waar ze de straten afschuimt op zoek naar haar moeder, een blonde vrouw, met lange benen en een moedervlek op de rug. Onderwijl correspondeert ze per e-mail met een jongen die ze niet kent. Hij woont bij zijn moeder en komt de dag niet op dreef zonder een goed kopje koffie.

De hoofdpersoon uit Ernest van der Kwast's roman is Ben Zoref die samen met zijn beeldschone vrouw een oud kasteel laat restaureren, inclusief een fantasierijk interieur. Hij ontmoet een kunstenares, Egje, bij wie hij een espresso gaat drinken, wat bij hem meteen herinneringen oproept aan een andere tijd waarin hij de perfecte espresso's dronk.

Terwijl Ernest van der Kwast moeite heeft de drie hoofdverhalen van zijn roman strak te houden, heeft Beitske Bouwman in haar boek een vloeiende lijn neergezet over een meisje dat opgroeit tussen de bramen en op zoek naar haar moeder gaat. Ze raakt steeds meer verstrikt in de gegevens die ze verzamelt over haar moeder terwijl de bramenliefde van haar vader ook steeds meer plaats in haar leven gaat innemen, hoe graag ze er ook afstand van had genomen.

Het verhaal over de wat vlakke Ben Zoref is wat lastiger in elkaar te passen: zijn droomhuwelijk, zijn relatie met de kunstenares en zijn grootste liefde uit het verleden, geen van drieën sluiten ze goed op elkaar aan. Ernest van der Kwast schreef onder het pseudoniem Yusef el Halal de verhalenbundel 'Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken', wat vol zat met humor. Maar zijn debuutroman die soms naar tragiek neigt, soms naar soap, moet het zonder deze constante kwaliteit doen. Bij vlagen zijn er leuke passages waarvan die in het kasteel misschien wel de sterkste zijn: een flauwvallende schoonmaker loopt er te dweilen, een architect die niet weet hoe vaak hij moet buigen en ander personeel dat net niet voldoet aan de eisen van Ben. Hier laat Van der Kwast zijn fantasie op los én zijn humor, wat je niet kunt zeggen over de ontmoeting van Ben en Egje. En over Ben's relatie met Estelle.

Beitske Bouwman houdt haar verhaal veel simpeler met haar introverte hoofdpersoon, waardoor de tragiek meer ruimte krijgt. Haar beelden zijn hierdoor sterker en ze laat haar hoofdpersoon steeds ietsje verder wegdwalen van de realiteit, waardoor het verhaal alleen maar onderhoudender wordt. Haar debuutroman mondt uit in een regelrechte climax, waartoe alles in het boek heeft bijgedragen.

De geur van koffie is in beide romans sterk aanwezig. In de een laaft de hoofdpersoon zich aan de espresso, in de ander wil de hoofdpersoon zich verdrinken in het kopje koffie dat haar onbekende correspondent elke dag tot zich neemt. Beide romans zijn echter geen boeken voor op de koffietafel.

'Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen' heeft een prachtige titel, maar het verhaal is voor een deel wat saai en iets te slap van opzet, ondanks de soms onderhoudende stukken. 'Portrettensoep' is een verhaal dat je van a tot z in één keer kunt uitlezen, mocht je gegrepen worden door het verhaal over bramen, moedervlekken en de geheimzinnige koffiedrinkende schrijver.

BEITSKE BOUWMAN - PORTRETTENSOEP, Querido, 2005
ERNEST VAN DER KWAST - SOMS ZIJN DINGEN MOOIER ALS ER MENSEN KLAPPEN
, Nijgh & Van Ditmar, 2005

Amerikaanse roman over introvert meisje:
Mitch Cullin - Getijdenland
Een fantasievolle Nederlandse roman:
Harmen Lustig - De hemel is niet ver meer
Spanning rond de koffie:
David Liss - Handelaar in koffie

« Terug

bol

Bestel
Beitske Bouwman - Portrettensoep
via de internet boekhandel bol