Ib Michael - Prins

"Deense roman over een jongetje en een dode zeeman." 
prins.gif

Ib Michael - Prins

Schepen vergaan, elfjes niet

Uit de schitterende ijskap op de Noordpool komt langzaam een ijsschots geschoven die zich ontpopt als een verlaten en gebroken schip.
Malte is het 'vakantiekind' zoals Svane, de pensionhoudster van Strandhof hem noemt. Zijn moeder laat hem elke zomer daar achter, terwijl ze zelf de steden afschuimt, zodat Malte de hele dag buiten kan zwerven op het strand of rond de vuurtoren bij vuurtorenwachter Solesen, die zijn vriend is. Hij geeft jonge vosjes te eten, maakt een hut en is gelukkig in zijn eigen wereld. In het pension is hij stil en wordt daarom door de pensiongasten met rust gelaten. Oda, het dienstmeisje, houdt een oogje op hem.
Op een dag spoelt er een kist aan. Met een zeeman erin. Malte vindt de kist en haalt op een holletje Solesen, die weer vissers erbij haalt. Het blijkt een doodskist met een dode man erin. Tijdens het bergen van de wankele kist, waarbij de zeeman zich nog even roert, verliest hij zijn kapiteinspet en er rolt een foto uit. Schatten voor Malte, die ze met zorg wegstopt en later zal begraven. Maar er komt ook een nieuwe gast in het pension aan, een Zuid-Amerikaanse gentleman, en dokter Hansen neemt Malte mee in zijn pas gekochte auto naar het Kraaienslot, waar de oude mensschuwe Aviala woont, dochter van de Barnsteenkoning. En zo begint een avontuurlijke zomer.

De eigenlijke hoofdpersoon van het verhaal, de verteller, is een geest die zich in verschillende gedaanten kan stoppen. Soms is hij bij Malte en vertelt hem allerlei spannende scheepvaartverhalen. Maar soms zwerft hij naar de vos, waar hij zich in de pels nestelt, of verwordt hij tot het stuk barnsteen dat een geraamte van een elfje in zich verbergt. Zo kan hij vertellen wat Malte niet weet, kan hij de liefde tussen Oda en meneer Charles verwoorden, kan hij herinneringen ophalen en kan hij het verhaal vertellen van de dode zeeman.
Maar het is vooral Malte die de lezer meetrekt in zijn kinderwereld. Strandjutten, vliegeren, dromen, lezen, maar ook huilen, weglopen of kwaad worden. Ogenschijnlijk allemaal heel normaal, maar Malte's leven wordt zo beschreven dat het op een sprookjeswereld lijkt. Dit komt misschien ook door de magische verteller, maar Malte, toch al een eigenzinnig en gesloten kind, lijkt de hele dag te vertoeven in zijn droomwereld, omgeven door vossen die hij stiekem eten geeft, omgeven door de zee, die zoveel geheimen kent.
Wanneer de dode zeeman aanspoelt begint Malte's kinderwereld een beetje uit elkaar te vallen: Malte wordt ouder. De dood, de liefde, allerlei grote mensen-zaken dienen zich aan en Malte leert lezen en schrijven, rijdt voor het eerst in een auto, mag de nacht doorbrengen op de vuurtoren.
Hier tussendoor vlecht de verteller buiten spannende verhalen over avonturen op zee of op de Amazone, zijn geschiedenis, die je meevoert naar de eskimo-wereld van Groenland en naar de ondergang van de Titanic. Alles komt tesamen in een letterlijke uitbarsting van romantiek.
De Deense schrijver Ib Michael heeft veel gereisd en maakte vele zeiltochten naar o.a. Zuid-Amerika, Polynesië, Groenland en de Noordkaap. Vandaar misschien dat de zilte zeelucht duidelijk aanwezig is in dit verhaal dat speelt ergens aan de Zweedse kust.
Dankzij zijn vorige romans, waaronder 'Kilroy Kilroy' (1989) en 'Het vanillemeisje' (1991) heeft Michael al verscheidene prestigieuse prijzen in de wacht kunnen slepen.
In 'Prins' vinden we behalve een mooie schrijfstijl, het ontroerende verhaal over een kinderwereld aan zee, over verlangens naar een ver leven, over de liefde. Mooi boek.

IB MICHAEL - PRINS (Prins), De Bezige Bij, 2000

Boekenlinks:
Nog meer magie uit het Noorden:
Majgull Axelsson - Aprilheks
Ulrikka Strandbygaard - Labyrint der liefde
Over nog een Skandinavisch jongetje aan zee:
Monika Fagerholm - Mooie vrouwen aan het water
Een Noorse saga:
Herbjørg Wassmo - De zevende ontmoeting
Scheepstochten naar het Hoge Noorden:
Andrea Barrett - De reis van de Narwhal

« Terug

bol

Bestel
Ib Michael - Prins
via de internet boekhandel bol

Prins
Prins
Ib Michael