Andrea Camilleri - Rook!

"Siciliaanse roman over de bijna-ondergang van een zwavelhandelaar in de vorige eeuw." 
rook!.gif

Andrea Camilleri - Rook!

Zie ginds komt de stoomboot

Het is in het jaar 1890 dat in Vigàta, een dorp op Sicilië Nenè Barbabianca in paniek van de ene zwavelhandelaar naar de andere rent, maar niemand wil hem zwavel leveren. Die dag zal een Russische stoomboot binnenlopen om de zwavel op te halen, maar de pakhuizen van Barbabianco zijn en blijven leeg...
Ondertussen kijkt het gehele dorp vol spanning uit naar de komst van de stoomboot die de ondergang van de firma Barbabianco & Co zal betekenen, waar geen inwoner van Vigàta om zal rouwen. Sterker nog: ze zullen feestvieren om deze ondergang.
Feest zullen ze krijgen, maar om geheel andere reden dan verwacht.

'Rook!' is de derde roman die in het Nederlands vertaald is van de Italiaanse schrijver Andrea Camillera die buiten zijn haast sprookjesachtig aandoende romans over het fictieve Vigàta in Sicilië ook in Italië populaire historische detectives schrijft die zich in de jaren 50 afspelen.
Speelt 'Het jachtseizoen' rond 1880 in Vigàta en was er toen nog geen sprake van zwavelhandelaren, werd 4 jaar ervoor de nieuwe opera geopend in 'De Siciliaanse opera', het dorp Vigàta bestaat in 'Rook!' nog steeds uit hooghartige notabelen die niets anders lijken te doen als alles wat er in hun dorp gebeurt uitgebreid te bespreken. Het verleden is niet snel vergeten en hoewel ze elkaar als geciviliseerde burgers niet afmaken staat in 'Rook!' bijna iedereen te popelen om de verwachte ondergang van een dorpsgenoot met open armen te ontvangen.
Het is wederom een vermakelijk verhaaltje over hoe de Vigarese hoogmoed ten val komt. Andrea Camilleri weet op meesterlijke manier de Siciliaanse volksaard zowel te koesteren als te kakken te zetten. En zoals vaker bij zijn romans kwam ook dit verhaal weer voort uit een oud persberichtje dat hij in een oud Siciliaans archief heeft gevonden. Ditmaal over de ondergang van een zwavelhandelaar.
'Rook!' is een mooi vermakelijk boekje dat met veel plezier lijkt te zijn geschreven. Het kan met even zoveel plezier gelezen worden.

ANDREA CAMILLERI - ROOK! (Un filo di fumo, vert. Manon Smits) De Geus, 2003

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Het jachtseizoen
De Siciliaanse opera
Nog meer boeken over Sicilië:
Simonetta Agnello-Hornby - De amandelraapster
Giovanni Chiari - De valstrik

« Terug

bol

Bestel
Andrea Camilleri - Rook!
via de internet boekhandel bol