Karin Amatmoekrim - Wanneer wij samen zijn

"Surinaamse roman over een Javaanse familie die uiteindelijk vertakt naar Nederland." 
samenzijn.gif

Karin Amatmoekrim - Wanneer wij samen zijn

Een Surinaamse geschiedenis

Er was eens een van Javaanse afkomst arme jongen die verliefd werd op een jonge bruid die met een oudere man trouwde. Wagiman zette zich neer onder een boom bij het huis van de pas getrouwden en wachtte net zo lang totdat Soemi, de bruid, naar buiten kwam. Samen vluchtten ze weg naar een ander dorp om een nieuw leven te beginnen.

Zo begon het leven van de familie van Wagiman en Soemi, in het dorpje Tambaredjo, in het district Saramacca, niet ver van Paramaribo, hoewel het vroeger, toen er nog geen bussen reden, een heel eind was om te reizen.
Door hard werken weten Soemi en Wagiman een mooi huis te bouwen voor de vele kinderen die ze kregen: Amir, Soegiman, Soegimin, Nette, Shirley, Esselien, Soeratijem en Hendrik. De oudste dochter Toekinem, ook opgegroeid in het gezin, had als vader de oude man, hoewel dat voor Wagiman geen verschil maakte.

De kinderen groeien op, Shirley wordt zelfs weggegeven aan een rijk gezin die er een sjieke dochter van maakt. Toekinem, Shirley en Soeratijem trouwen en krijgen kinderen. Maar vooral voor Toekinem en Soeratijem gaat het niet van een leien dakje. Toekinem raakt op een vervelende manier kinderen kwijt, Soeratijem zit het niet mee met de mannen die haar kinderen baren.

De tijden gaan op en neer. In Tambaredjo beleven Wagiman en Soemi gelukkige tijden, maar ook heel arme tijden. Soeratijem krijgt het vooral in Nederland heel moeilijk.

De uit Suriname afkomstige schrijfster Karin Amatmoekrim heeft voor deze roman zich laten leiden door haar eigen familieverhalen. Misschien daarom dat het zo'n integer en met liefde geschreven verhaal is geworden over een hechte familie die uiteenvalt omdat leden van de familie weggegeven worden, ze in de stad gaan wonen, ze tijdelijk onderduiken wegens verdriet om de dood van een kind of emigreren naar Nederland.

De hoofdverhalen spelen rondom de moeder Soemi, dochter Toekinem en vooral Soeratijem, die uiteindelijk in IJmuiden terechtkomt. Het is niet alleen het familieverhaal, maar ook een stukje geschiedenis van Suriname wat is opgetekend. De afgelegen dorpen die niet veel merkten van de geschiedenis om zich heen, de groei van die dorpen toen er een betere verbinding met de hoofdstad (Paramaribo) kwam en het land dat rijker werd. Kinderen die naar de stad trekken voor een beter leven en tenslotte zelfs oceanen oversteken om naar dat onbekende Nederland te gaan waar ze meer geluk hopen te vinden.

Het leven in het koude Nederland waar de bewoners de gekleurde mensen scheef aankijken, het gemis van de grote familiekring die tenminste nog voor wat warmte zorgde, het is de geschiedenis van Surinaamse families die in stukjes worden gescheurd door emigratie.

De schrijfster debuteerde met 'Het knipperleven'. In 'Wanneer wij samen zijn' vindt ze haar ware stem: vlot, beeldend en mooi van toon. Het leven in Suriname wordt op pakkende manier beschreven, het dorp en het leven in de hoofdstad komen op bruisende manier tot leven, evenals het miezerige leven in IJmuiden.

'Wanneer wij samen zijn' is een pakkend familieverhaal, waarin weliswaar geen familiegeheimen de hoofdrol spelen, maar de liefde voor ouders, broers en zussen. Een mooi boek dat op indringende manier de keerzijde van de medaille voor emigreren laat zien: het je losrukken uit een warme familieschoot.

KARIN AMATMOEKRIM ­ WANNEER WIJ SAMEN ZIJN, Prometheus, 2006

Leeslinks:
Andere verhalen uit/over Suriname:
Familieverhalen van emigranten:
Denise Chong - De dochters van de concubine
Sandra Cisneros - Een huid van karamel
Jasmine Crowther - Een keuken in saffraan
Cristina Garcia - Cubaanse dromen
Khaled Hosseini - De vliegeraar van Kabul
Linda Lê - De drie schikgodinnen
Preethi Nair - Honderd tinten wit

« Terug

bol

Bestel
Karin Amatmoekrim - Wanneer wij samen zijn
via de internet boekhandel bol