Christophe Vekeman - Een borrel met Barry

"Vlaamse tragi-comedie over een man met een alcoholprobleem." 
borrelmetbarry.jpg

Christophe Vekeman - Een borrel met Barry

Sukkel!

Sebastiaan Krops is een zelfingenomen man die sluimerende problemen probeert te vergeten met behulp van wat alcohol. Hij schrijft aan een roman maar verder dan de eerste regel komt hij niet. Daardoor komt hij als leraar ook niet verder als zijn eerste les voor de cursus romanschrijven op de avondschool. Zijn relatie met zijn vrouw Martha staat er ook niet al te best voor en dan heeft hij nog last van duizelingen die hem zo bezorgd maken dat hij besluit in ieder geval minder te drinken.

'Een borrel met Barry' is het verhaal over hoe de alcohol met iemand op de loop kan gaan. Wanneer deze persoon niet sterk genoeg is om de fles te laten staan, neemt de alcohol het leven over.

Wanneer Sebastiaan zijn huwelijk al bijna heeft opgegeven, krijgt hij versterking van Barry, de nieuwe vriend van zijn schoonzus. En zo ontwikkelt zich een verhaal waarin Sebastiaan wordt meegezogen en loopt alles tegen wil en dank natuurlijk slecht af.

Het is niet de alcohol die op het eerste plan speelt en de pagina's van het boek worden gelukkig niet doordrenkt met deze vloeistof die mensen kan degraderen tot heuse wrakken. Het zijn vooral de hersenspinsels van Sebastiaan die het boek vullen, hoewel Martha ook een aantal hoofdstukken krijgt waarin zij haar mening over haar leven en Sebastiaan uit de doeken doet. Zo wordt de lezer geconfronteerd met een man die te zwak is om voor zijn geluk op te staan, die weliswaar moeite doet de fles te laten staan, maar de fles weet hem altijd te vinden, die niet van plan is om vreemd te gaan, maar er is nu eenmaal een mooi jong meisje dat met hem op de loop gaat...

De Belgische Christophe Vekeman, die ook wel wordt vergeleken met Herman Brusselmans, behoort tot de schrijvers die de zelfkant van de maatschappij tot onderwerp van hun werk hebben. Zij maken mislukkelingen soms tot grootse personages. Of Sebastiaan Krops nou zo'n geweldige romanpersoon is, dat staat te bezien. Hij heeft absoluut niets innemelijks, ook al kies je zijn kant wanneer zijn vrouw Martha hem het vuur onder de schenen legt wat betreft zijn alcoholgedrag en wanneer blijkt dat Martha ook geen voorbeeldige echtgenote is.

'Een borrel met Barry' is geen grootse roman maar heeft wel de humor en een onderhoudende verhaallijn die de lezer, wanneer hij eenmaal heeft kennisgemaakt met Sebastiaan Krops, zo boeit dat hij wil verder lezen. Er zit een draaipunt in het verhaal waardoor je meteen rechtop gaat zitten en wil weten hoe het verhaal verder gaat. En dat maakt dat 'Een borrel met Barry' toch wel iets uitstijgt boven een gemiddelde alcoholroman waar de lezer niet ontkomt aan reusachtige bacchanalen en de meest afschuwelijke katers. Dit boek gaat ietsjes verder dan de alcohol en laat een man zien die vanaf de eerste pagina gedoemd is te mislukken.

'Sukkels' denkt Sebastiaan Krops op de eerste pagina van het boek over zijn leerlingen van de avondschool. "Sukkel" denk je dan meteen over hem. Deze 'sukkel' heeft grootse waanideën over hoe hij wraak kan nemen op de mensen die hem ergeren, hij probeert in de kleinste dingen iets positiefs te zien met betrekking tot de redding van zijn huwelijk en als hij op een dag tegenover zijn vrouw staat als een echte man, gaat het natuurlijk gruwelijk mis. Christophe Vekeman gebruikt clichés die hij net weer op een andere manier aan elkaar bindt, zodat 'Een borrel met Barry' helemaal geen onaardig boek is dat zeker voor liefhebbers van een tragi-comedie een boek is om niet te missen.

CHRISTOPHE VEKEMAN - EEN BORREL MET BARRY, Arbeiderspers, 2005

Leeslinks:
Mannen en alcoholproblemen:
Malcolm Lowry - Onder de vulkaan
Gerard Woodward - Ik ga naar bed als de zon schijnt

« Terug

bol

Bestel
Christophe Vekeman - Een borrel met Barry
via de internet boekhandel bol