Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind

"Spannende Spaanse roman over een zoektocht naar een mysterieuse schrijver in Barcelona." 
schaduwwind.gif

Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind

In de ban van Carax

Daniel Sempere is 11 jaar oud wanneer zijn vader hem meeneemt naar het geheimzinnige Kerkhof der Vergeten Boeken. In een labyrint met duizenden boeken mag Daniel er eentje uitzoeken die hij dan moet koesteren en bewaren als een groot bezit. Geen makkelijke opgave, want Daniel kiest 'De schaduw van de wind' van Julian Carax, een boek dat zo uniek blijkt te zijn dat verschillende mensen het boek in handen proberen te krijgen. Een boekhandelaar en vriend van zijn vader biedt hem een grote som geld, maar Daniel, die het boek heeft gelezen, wil niet meer scheiden van dit prachtige verhaal dat hem diep heeft geraakt en wil alles weten over deze Julian Carax. Een enge vreemde man zonder gezicht probeert zich ook meester te maken van het boek. Daniel doorziet hem en weet het boek in veiligheid te brengen. Hij raakt verliefd op de blinde dochter van de boekhandelaar en hij helpt zijn vader aan een hulpje voor hun eigen boekenwinkel. Deze van de straat geraapte, maar o zo charmante Fermín Romero de Torres wordt zijn grootste handlanger in de zoektocht naar Julian Carax. Het oplossen van de puzzel rond het leven van deze overleden schrijver is uiterst riskant want ook de gevaarlijke politie-inspecteur Francisco Javier Fumero blijkt niet alleen achter Fermín aan te zitten, maar ook op zoek te zijn naar Julian Carax.

Een sober Barcelona voor de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Tweede Wereldoorlog en vooral tijdens het Francobewind vormt de solide achtergrond voor deze spannende roman. We worden nauwe steegjes ingesleurd en donkere cafés, we betreden grote villa's die met vooroorlogse pracht waren ingericht, of sobere kamertjes met alleen een stoel en tafel, een gekkenhuis en een spookvilla. De inwoners van Barcelona zijn bang en wantrouwig gemaakt door de oorlogen en de bloedige machtsstrijden, wat betekent dat Fumero, die met alle winden der macht meewaait, zijn vuile zaakjes kan doen zonder dat er een haan naar kraait.

Daarentegen wordt de roman door een bont palet van hoofdkarakters bevolkt. De met haat vervulde en gewelddadige politie-inspecteur Fumero snelt als een ware strip-figuur meppen uitdelend door het verhaal. De hoofdrolspeler en voor het grootste deel van het verhaal de verteller, is de jonge Daniel die de wereld nog moet leren kennen. Hij heeft het zwaar terwijl hij langzaam in een jongeman verandert. Grote passies stemmen hem somber, terwijl het geheim van Carax hem maar niet kan loslaten. Hij geeft volmondig zijn fouten toe, maar is ook recht door zee als het op actie aan moet komen. Daniel wordt heel wat jaartjes ouder gedurende het verhaal. Zijn grote beschermheer is Fermîn, een bedelaar die Daniel van straat haalde en hiermee een man zijn leven redde. De onbehouwen Fermîn is een levensgenieter eerste klas die dol is op eten en op vrouwen en beslist niet op zijn mondje is gevallen, maar een hart van goud heeft. Tenslotte is er de mysterieuze figuur van Laín Couberts, een personage uit een boek van Carax die de duivel zelf lijkt te personificeren.
Daar omheen spelen grootindustriëlen en een nietige hoedenmaker een rol, net als de blinde schone Clara en de bijna getrouwde Bea, voor wie Daniel zijn hart opent.

De Spaanse Carlos Ruiz Zafón, die scriptschrijver was in Los Angeles en kinderboeken schreef, weet het de lezer heel spannend te maken. Het boek is dan ook te vergelijken met Donna Tartt's eerste roman 'De verborgen geschiedenis' (1993), een fors boek dat vele lezers in één ruk probeerden uit te lezen. Ook 'De schaduw van de wind' is een dikke literaire pageturner van de eerste orde. Het mysterieuse Barcelona laat je niet meer los als je begint op de eerste bladzijde waar Daniel vertelt over zijn kennismaking met een boek dat zijn hele leven zal veranderen. Daarop volgt een speurtocht door de stad naar allerlei mensen, verlaten villa's en huizen, worden mensen geschaduwd, bedreigd en vermoord en komen er hartverscheurende liefdesgeschiedenissen boven water. De rode draad door het verhaal is echter haat en nijd die over de bladzijden kruipen. Niet alleen haten mensen die zich gekrenkt voelen, maar ook de familie-eer scoort hoog in het verhaal. Daniel is op momenten doodsbang, niet alleen voor de levensbedreigende gestoorde Fumero, maar ook omdat zijn eigen leven wel erg op dat van de schrijver Julian Carax gaat lijken. En dat leven kende zeker geen gelukkig einde.

Het verhaal draait alle kanten uit en je raakt steeds dieper verstrikt in de lagen die worden opgebouwd. Het is een genieus en origineel verhaal rond een schrijver die nooit succes heeft gehad, maar nu opeens heel Barcelona op zijn hielen lijkt te hebben. Spannend en ontroerend, betoverend en intelligent.

CARLOS RUIZ ZAFÓN - DE SCHADUW VAN DE WIND (La Sombra del Viento, vert. Nelleke Geel), Signature, 2005

Leeslinks
Net zo spannend:
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis
Over een ander boekenlabyrint:
Pablo de Santis - Het labyrint
Barcelona in de hoofdrol:
Eduardo Mendoza - De stad der wonderen
Andere Spaanse verhalen van rond die tijd:
Javier Cercas - Soldaten van Salamis
Juan Marsé - De staart van de hagedis
Mercè Rodoreda - Colometa
Verhalen over de zoektocht naar schrijvers en hun verhaal:
Scarlett Thomas - De verdwijning van Thomas Lumas
Diane Setterfield - Het dertiende verhaal
Walter van den Broeck - De veilingmeester
Elia Barceló - Bal masqué

« Terug

bol

Bestel
Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind
via de internet boekhandel bol