Rogi Wieg - Kameraad Scheermes

"Semi-autobiografische roman van eigen bodem over een depressieve schrijver." 
kameraadscheermes.gif

Rogi Wieg - Kameraad Scheermes

Kommer en kwel in de psychiatrische wereld

Jonathan Finkel heeft zijn vrouw vermoord omdat die niet goed voor zijn dochter was. Hiervoor wordt hij veroordeeld tot twaalf jaar gevangenis.
Het begon allemaal dat de bekende schilder heel depressief werd. Zo depressief dat hij professionele hulp ging zoeken, die niet toereikend was. Na een zoveelste zelfmoordpoging eindigt hij zelfs in een ziekenhuis in Duitsland, waar hij weer wat opkrabbelt, maar constant met nieuwe zelfdodingsplannen blijft rondlopen. Intussen bouwt hij een indrukwekkend arsenaal van medicijnen op en heeft hij talrijke extreme therapiën en therapeuten overleefd. Pas wanneer zijn nieuwbakken vrouw van wie hij eigenlijk nooit gehouden heeft, in verwachting is, lijkt Finkel even een glimpje hoop in de wereld te zien. Hij wil in ieder geval een nieuwe suicidale poging uitstellen tot hij weet of zijn kind gezond is.

De roman is semi-autobiografisch en deelt behoorlijke sneren uit aan de Nederlandse, eigenlijk voornamelijk Amsterdamse, psychiatrische hulpinstellingen.
Het boek heeft twee hoofdpersonen die bijna dezelfde lijdensweg afleggen, maar toch weer net anders. Jonathan Finkel is een bekend schilder en 'Rogi Wieg' een schrijver en naar de auteur zelf genoemd. Beide hoofdpersonen vertellen over elkaar en becommentariëren hun levensloop. Soms lijkt het of de personen ineen vloeien, in andere hoofdstukken is het duidelijk dat het om 2 verschillende romanpersonages gaat. Maar het boek is uiteindelijk de beschrijving van één grote lijdensweg van iemand met een 'major depression' die tegen de muren loopt van psychiatrische hulp en verzuipt in een doolhof van medicijnen, welke net als alle medische termen netjes achterin het boek worden verklaard.
Het is een boek om zelf depressief van te worden en misschien heeft het de schrijver geholpen wat zwarte bladzijdes van zich af te schrijven, waarbij hij een leuk literair foefje gebruikt, ik ben bang dat dit boek eigenlijk alleen geschikt is voor mensen die interesse hebben in de psychiatrische wereld van depressievelingen. Alleen lijkt het me niet het beste boek voor personen die daar zelf last van hebben. Het is meer een 'case'-beschrijving à la Freud met een literair randje.

ROGI WIEG - KAMERAAD SCHEERMES, De Arbeiderspers, 2003

Leeslinks
Andere boeken met een psychiatrisch tintje:
Tony Davidson - Littekens
Timothy Findley - Pelgrim

« Terug

bol

Bestel
Rogi Wieg - Kameraad Scheermes
via de internet boekhandel bol