Gerard Woodward - Ik ga naar bed als de zon schijnt

"Engelse familieroman over alcoholgebruik." 
schijnt.gif

Gerard Woodward - Ik ga naar bed als de zon schijnt

De Pub Blues<

De familie Jones heeft een probleem. Moeder Colette heeft het hare weten te overwinnen: ze was zwaar aan de alcohol en aan het lijm snuiven, maar dat is nu verleden tijd. Ze heeft nu alleen nog maar wat gerstenbier nodig en slaappillen om door het leven te komen. Haar zoon James is ook geen probleem, die is het huis uit. Zoon Julian woont nog bij zijn ouders. Hij is de verlegen getuige van de drama's die in huize Jones spelen wanneer zijn oudste broer Janus weer uit zijn dak gaat omdat hij weer eens dronken is. Janus' drinkmaatje Bill is de man van de dochter des huizes, Julliette, die meestal ruzie maakt als haar man wil gaan stappen met Janus. Er komt nog een alcoholist bij in de familie als de schoonzus van Colette doodgaat. Colette's broer, Janus Brian, kan de leegte die door de dood van zijn vrouw is ontstaan, niet aan en slaat zwaar aan het drinken.

In tegenstelling tot de Russische alcoholische romans en de drugs & alcohol romans van de Schotse schrijver Irvine Welsh, is deze roman van Gerard Woodward, die de familie Jones reeds in zijn vorige roman 'August' introduceerde, een bedaarde familiesaga waarin weliswaar alcohol de trieste leidraad is, maar die vooral gaat over familiebanden.

Hoeveel drama's de alcohol ook uitlokt, de familieleden blijven elkaar trouw, of leggen ruzies bij. De familie is niet stuk te krijgen, ook al zuipt de oom zich dood en ook al wordt er alles aan gedaan om Janus zo goed mogelijk uit de buurt te houden. Het is een tragi-komedi die een verscheurde moeder laat zien die wel van haar zoon houdt, maar hem moet afstoten. Die een vader laat zien die probeert een zoon in eigen huis te negeren. Het laat broers en en een zus zien die zich dood schamen voor een zuipende en problemen makende broer, maar toch de familie trouw blijven.

Het gaat over het typische Engelse leven waarin pubs de tweede woonkamers vormen van een middenstand die zich het leven en de alcohol wel laten gevallen. Janus' probleem is dat hij in vele pubs niet meer welkom is, zodat hij steeds verder van huis moet om aan zijn portie alcohol te komen en zich zodoende verwijdert van zijn vrienden.

Het verhaal speelt in de jaren 70 waarin allerlei nieuwigheden zoals hifi installaties en telefoons langzaam in de huishoudens worden geïntroduceerd. Het gaat over hippies die hun haren niet willen laten knippen, over Engeland dat langzaam naar het Thatcher-tijdperk gaat.

Maar het gaat vooral over een dysfunctionerende familie die geen raad weet met de alcohol. Die geen idee heeft hoe men met alcoholproblemen om moet gaan, die de zaken op hun beloop laat in de hoop dat alles goed komt.

Het is enerzijds een hilarisch verhaal over ouders die zoonlief hun huis laten slopen, anderszijds is het een treffend portret van een trieste kant van het Engelse leven: over mensen die de alcohol niet de baas kunnen.

GERARD WOODWARD - IK GA NAAR BED ALS DE ZON SCHIJNT (I'll go to Bed at Noon, vert. Robert Dorsman) De Geus, 2006

Leeslinks
Een alcoholprobleem:
Christophe Vekeman - Een borrel met Barry
Dysfunctionerende families:
Trezza Azzopardi - De schuilplaats
Maggie Gee - Een gewoon gezin
Familieproblemen hilarisch uitgelicht:
Jonathan Franzen - De correcties
Alcohol-romans:
Pedro Juan Gutiérrez - Dirty Havana
Ilja Strogoff - Macho's huilen niet
Irvine Welsh - Lijm
 

« Terug