William Kowalski - Eddie's bastaard

"Roman vol verhalen over de jeugd van een jongen in de staat New York." 
eddiesbastaard.gif

William Kowalski - Eddie's bastaard

Het geheim van de Rory-schat

Op 3 augustus 1970 wordt William Amos Mann, roepnaam Billy, te vondeling gelegd bij zijn opa Thomas Mann junior, die alleen met zijn flessen whisky in de grote Mann-boerderij woont. Opa Thomas herkent in Billy meteen de zoon van zijn overleden zoon, Eddie, die in Vietnam is gesneuveld. Hij besluit de baby in zijn eentje op te voeden en zo groeit Billy, alleen met zijn opa, de whisky, broodjes worst en de lege boerderij vol familieverhalen op. Opa leert hem alles, Billy gaat pas naar school en leert andere kinderen kennen na een valpartij van opa, die daardoor in het ziekenhuis komt en Billy genoodzaakt is een tijd bij de familie Schumacher door te brengen.
De dichtstbijzijnde buren van de Mann-boerderij zijn de familie Simpson, waarvan Billy al heimelijk wat glimpen had opgevangen. Tot zijn vreugde ontmoet hij op school weer het meisje Simpson, Annie, en een grote vriendschap ontstaat tussen die twee. Billy had al meteen iets tegen pa Simpson, maar als hij hoort wat deze vader zijn dochter aandoet, zweert hij wraak en neemt hij die ook op een goeie dag.
Billy groeit op met opa en de verhalen over de familie Mann: de heldhaftige oorlogsperikelen van zijn vader, opa en overgrootvader en de mythen over de rijkdom en de teloorgang van de familie. Wanneer hij ouder wordt ontrafelt zich langzaam de echte geschiedenis van zijn familie. Tijdens de begrafenis van opa, krijgt Billie de laatste aanwijzingen om het verhaal rond te maken.
Heerlijk geschreven boek vol verhalen en een knipoog naar het het leven.
Kowalski's schrijfstijl is luchtig en mooi beschrijvend. Vanuit de hoofdpersoon trekt hij je mee het leven in van een een alcoholische eenzame opa die de eigenzinnige opvoeding van zijn kleinzoon ter hand neemt.
Het hoofdverhaal betreft de geschiedenis van de Mann-familie, beginnende bij de overgrootvader, die een oorlogsheld was uit de Amerikaanse burgeroorlog en een dagboek daarover had bijgehouden. Opa moest de tweede wereldoorlog in, werd ergens in de Stille Zuidzee met zijn vliegtuig neergeschoten met overgrootvaders dagboek, maar wist op een onbewoond eiland te overleven, samen met de Japanse piloot die hem neerschoot. Ook hij werd als een held onthaald en ten teken van vriendschap gaf hij de Japanner het dagboek in bewaring. Tenslotte sneuvelde Billy's vader, Eddie, in de Vietnamoorlog. Ook hij stond te boek als een held. Dat al deze oorlogshelden misschien toch niet zo heldhaftig waren als wordt beweerd, daar komt Billy langzaam achter.
Ook het verhaal over hoe de familie opeens zo rijk werd, blijft lange tijd een groot geheim, terwijl de teloorgang van die rijkdom Billy vanaf de wieg wordt ingepeperd.
En tenslotte is er de, door opa niet graag geziene, vriendschap tussen Billy en Annie Simpson, die het verhaal wat meer werelds en modern maken.
Kowalski was onderwijzer voor deze debuutroman uitkwam. Ook al heeft zijn omgeving en zijn leven hem geinspireerd tot het schrijven van deze roman, het is absoluut niet biografisch, het is pure fantasie.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de roman veel met John Irving-boeken wordt vergeleken, eens de auteurs meest geliefde schrijver. Dezelfde kleine absurditeiten, dezelfde rijkdom aan kleine verhalen. Andere favorieten zijn Gabriel García Márquez en Isabelle Allende. Doet de Mann boerderij niet enigszins denken aan 'Het huis met de geesten'? Ook hier schijnt het huis met zijn Mann-geesten een eigen leven te leiden en doen Billy en opa dat af als de gewoonste zaak van de wereld.
Kortom: het is een luchtig boek, vol met prachtige verhalen, een heerlijk boek om lekker even alles om je heen te vergeten.

William Kowalski - Eddie's bastaard, Anthos 1999

Boekenlinks
De opvolger van 'Eddie's bastaard':
Ergens in het zuiden
Luchtig en zeer fantasierijk:
John Irving - De wereld volgens Garp
John Irving - Hotel New Hampshire
Mark Childress - Waanzin in Alabama
Anne Tyler - Op zoek naar Caleb
Anne Tyler - Het Heimwee restaurant

« Terug

bol

Bestel
William Kowalski - Eddie's bastaard
via de internet boekhandel bol