Karin Alvtegen - Schuld

"Zweedse psychologische thriller over geestelijk gestoorde vrouw." 
schuldn.jpg

Karin Alvtegen - Schuld

Peter Brolin wacht op een vrouw die hem gevraagd heeft een pakje bij haar man, de rijke Olov Lundgren af te geven. Hij heeft het geld erg nodig want zijn boekhouder is er met zijn geld vandoor waardoor zijn zaak een grote schuld bij de bank heeft. De vrouw bezorgt hem de rillingen over het lijf en Peter noemt haar stiekem de 'Duivelin'. Wanneer Olov het kleine pakje openmaakt blijkt er een menselijke teen in te zitten en Olov legt Peter uit dat hij al een tijd wordt geterroriseerd door een vrouw, die het over de liefde heeft. Zijn eigen vrouw is enkele jaren geleden gestorven aan kanker, Olov heeft zelf op een gegeven moment een einde aan haar lijden gemaakt. Misschien wil de vrouw wraak, misschien is ze gek, Olov weet het niet en vraagt Peter of hij de zaak voor hem wil uitzoeken.
Peter kan niet anders dan de zaak aannemen, ook al is hij bang voor de politie die hem elk moment kan komen oppakken wegens zijn schulden.

Spannende Zweedse psychologische thriller over een man die op de rand van failliet staat en de opdracht krijgt een gestoorde vrouw op te zoeken. Het boek begint als een gewoon speurdersverhaal, maar krijgt op een bepaald moment een verrassende wending. Zwaktepunt is hoe het eerste contact tussen de hoofdpersoon Peter Brolin en de 'Duivelin' tot stand is gekomen en hoe het komt dat Peter zich voor een privé detective uitgeeft.
De Zweedse schrijfster Karin Alvtegen, een achternicht van de beroemde Zweedse schrijfster Astrid Lingen, schrijft draaiboeken voor tv. Dit is haar debuutroman. Ze weet op een goede manier de spanning op te bouwen, juist door heel lang in het ongewisse te laten wie de 'Duivelin' is. Ook denk je voortdurend dat het iemand uit de omgeving van Olov moet zijn, net zo als je denkt dat wanneer Elisabeth is gevonden, het staartje venijn uit de hoek van Olov moet komen. Het karakter van Olov is te mooi om waar te zijn: hij geeft Peter een enorm geldbedrag en Peter laat hij bij zich thuis wonen. Hoewel het verhaal niet op alle punten duidelijk is, zoals waarom de 'Duivelin' Olov al zo'n tijdje lastigvalt, stoort dit niet erg. Het verhaal is simpel maar vloeiend verteld, de karakters en spanning mooi opgebouwd en de originaliteit bestaat eruit dat het nu eens niet zozeer om grof geweld gaat, ondanks de ene moord, maar om een psychisch gestoord persoon, die speelt met mensen die ook niet helemaal lekker in hun vel zitten. Genoeg reden om dit spannende boek te lezen.

Karin Alvtegen - Schuld (Skuld, vert. Edith Sybesma) De Geus, 2003

Leeslinks
De spannende boeken van Hotel-Boekenlust:

« Terug

bol

Bestel
Karin Alvtegen - Schuld
via de internet boekhandel bol