Ottavio Cappellani - Wie is Lou Sciortino?

"Vrolijke Italiaanse satire op de maffia." 
sciortino.gif

Ottavio Cappellani - Wie is Lou Sciortino?

Amandel-zeep

Lou Sciortino is de kleinzoon van een machtige maffiabaas in New York. Don Lou wil dat zijn kleinzoon als een nette persoon opgroeit en geeft hem een productiebureau waar films kunnen worden gemaakt, maar vooral waar geld kan worden witgewassen. Als er op een dag echter een bommetje ontploft, vindt Don Lou dat het tijd wordt om zijn zoon naar minder hete oorden te sturen: naar Sicilië en Don Scali, een amandelkoekjesfabrikant die echter ook een maffiabaas is. Het duurt niet lang of Lou Sciortino moet zijn steentje bijdragen aan de maffiakwesties. En het duurt niet lang of Lou de 'Anglisi' wordt geïntroduceerd op de 'babbeccù' van Tony, de broer van Zio Sal oftewel Don Scali die kapper is.

Menige lezer kent de maffia alleen maar van films, zoals 'De peetvader' en de tv-serie 'De soprano's'. Juist deze maffia en de filmwereld worden in het boek flink op de korrel genomen. Allereerst natuurlijk de maffia die in de jaren 50 Amerika onveilig maakte en tegenwoordig nog steeds huishoudt in Italië en vooral in de wieg van de maffia: Sicilië. Daar is ook de schrijver Ottavio Cappellani geboren en getogen. Hij studeerde filosofie en schreef voor een aantal kranten. Met zijn gedurfde debuutroman heeft hij meteen raak geschoten.

Hij schetst de oorlog van maffiaclans en van mensen die erbuiten willen blijven, maar door familierelaties altijd betrokken raken in het dagelijkse wel en wee van de georganiseerde misdaad. Bijzonder komische hoofdfiguur is Tony, de kapper, die gek is op 'babbecù's' geven. Hij moet ze echter ook organiseren voor zijn broer die een hoge maffie-piet is en staat te trillen op zijn benen wanneer een van zijn gasten iets doet wat tio Sal niet aanstaat.

Aan de andere kant van het firmament vinden we Frank Erra, de man die Lou Sciortino opvolgt in de filmmaatschappij en dubbelspel speelt. Hij is de vertolker voor de filmsatire want ook van Hollywood lijkt de schrijver geen hoge pet op te hebben. Frank contracteert de regisseur Leonard Trent die het filmmaken wel heel hoog in de bol heeft, maar hierdoor niet minder populair bij de pers is. Spektakel, filmcliché's en popualire actrices, dat is zijn geheim.

Alle personen komen uiteindelijk allemaal op Sicilië waar de maffia een machtsstrijd levert op leven en dood, waar Tony's 'babbecù's' onverminderd voortgaan terwijl diverse afrekeningen een fors aantal personages wegmaaien.

Voor de gin-drinkende Lou Sciortino is er bijna geen plek in het verhaal. Loopjongens, bodyguards en maffiabazen, de nichten van tio Sal, buurman Nick, de klanten en de kappershulpen van Tony, de kleinere personages doen je soms wel even duizelen met hun strijd om een plekje in het verhaal. Maar ze zijn stuk voor stuk onmisbaar met hun rake karakters van iedereen die rond de maffia een rol speelt.

'Wie is Lou Sciortino' is een heerlijke vlotgeschreven satire met bijzonder onderhoudende dialogen en kleurrijke karakteristieke personages. Zet Danny de Vito in de rol van Tony en de film is gemaakt.

OTTAVIO CAPPELLANI - WIE IS LOU SCIORTINO? (Chi è Lou Sciortino?, Vert. Leen van den Broucke & Elke Parsa) Querido, 2005

Leeslinks
Nog een maffiaverhaal:
Giovanni Chiari - De valstrik
Over Sicilië:
G. Tomasi di Lampedusa - De tijgerkat

Simonetta Agnello-Hornby - De amandelraapster
Andrea Camelleri - Rook!
Andrea Camelleri - Het jachtseizoen

Andrea Camelleri - De Siciliaanse opera

 

« Terug

bol

Bestel
Ottavio Cappellani - Wie is Lou Sciortino?
via de internet boekhandel bol