Stephen Fry - Speelbal

"Spannende Engelse roman over wraak." 
speelbal.jpg

Stephen Fry - Speelbal

Een moderne Graaf van Monte Cristo

De jonge Ned Maddstone is een populaire jongen: hij is knap, charmant en intelligent. Zijn grote liefde is Portia Fendeman, een meisje die ook helemaal gek op hem is en hem meters brieven schrijft om hem haar liefde kenbaar te maken. Dat Neds vader voor de Conservatieve Partij werkt en Portia's vader voor de Tory's is geeft alleen maar hinderlijke ruzies in huize Fendeman.
Maar op school wordt er soms stiekem wel anders gedacht over Ned. Ashley Barson-Garland kan de rijke en populaire Ned wel schieten, hoewel hij gedienstig met Sir Charles, Neds vader, mee uit eten gaat wanneer Ned hem daartoe uitnodigt. Een gewillig klankbord vindt Ashley bij Rufus Cade, die het liefst al zuipend en joints rokend zijn tijd verbeidt, maar samen zijn ze het eens over de slijmerige overbeleefde Ned: hij is een klootzak. Het duo wordt versterkt wanneer een neef van Portia, Gordon, bij de Fendeman's intrekt. Ook hij kan Ned niet uitstaan, omdat hij verliefd is geworden op Portia.
Tijdens een zeiltocht wordt Ned in vertrouwen genomen door de zeilleraar en krijgt een brief die hij moet bezorgen. Ook Ashley, Rufus en Gordon hebben plannen met Ned...
En zo gebeurt het dat het mooie leventje van de populaire Ned Maddstone langzaam in een heuse nachtmerrie verandert.

De Engelse schrijver Stephen Fry is waarschijnlijk veel bekender als film- en tv-acteur. Zo is hij bekend van de serie Blackadder, waar hij samen met Rowan Atkinson de Middeleeuwen onveilig maakt. Dat hij niet zomaar een bekende filmster is die eens wat anders wil doen, bewijst het rijtje boeken dat hij al gepubliceerd heeft: 'Speelbal' is de 4de roman en de 6de publicatie van deze duizendpoot.
Maar de heerlijke Engelse humor die vaak kenmerkend is voor zijn acteerwerk, blijft in dit boek achterwege. Het is een spannend boek dat rustig begint met een amoureuze briefwisseling tussen de held Ned en zijn geliefde Portia. Vervolgens dalen we snel af naar een ander niveau omdat de onschuldige Ned zich van de ene op de andere dag opeens bevindt tussen misdadigers en terroristen. Engeland is Engeland niet zonder Ierland, dus komt al snel ook de IRA op de proppen. Het wordt zelfs nog erger: Ned komt in een gevaarlijk gekkenhuis in een Noordelijk land terecht, waar hij wordt bewaakt door sadisten zoals Rolf en Martin. Maar de Wetenschap in de gedaante van Babe redt hem, zodat hij terug kan keren als een echte Wraakengel, vermomt in een nieuw jasje.
Speelbal worden van de oeroude politieke Engelse en Ierse machten is geen nieuw thema in de Britse literatuur. Maar daar heeft Stephen Fry wat op gevonden. 'Speelbal' is meer een moderne versie van 'De Graaf van Monte Cristo' dan het een politiek betoog is. De meeste namen van de personages zijn dan ook anagrammen van de personages uit 'De Graaf van Monte Christo'. 'Speelbal' is een modern sprookje met in plaats van de heks en de fee de Ieren en de Engelsen. Of de Conservatieven en de Tory's. Iemand van een lagere klasse wordt jaloers op iemand uit een rijke klasse, wat weer een wiel van vuile politieke spelletjes in het werk zet. De wraak wordt genomen vanuit de Nieuwe Economie, die niet alleen afrekent met personen, maar ook met een kruiperige ouderwetse politiek. En zo krijgen we toch nog wat Engelse maatschappijleer voorgeschoteld.
Het is een spannende roman, vol vondsten die je bijna in de glamoureuse wereld van James Bond doen belanden.

STEPHEN FRY - SPEELBAL (The Starrs' Tennis Balls), Thomas Rap, 2001

Leeslinks:
Van dezelfde schrijver:
Geschiedenis maken
Een van de inspiratiebronnen van het boek:
Alexander Dumas - De graaf van Monte Cristo
Nog een boek over een toevallige ontmoeting met de IRA:
Edna O'Brien - Huis van volmaakte eenzaamheid

« Terug