Mark Spragg - De vrucht van steen

"Sfeervolle Amerikaanse roman over het Wilde Westen van Wyoming." 
steen.gif

Mark Spragg - De vrucht van steen

Het Wilde Westen opnieuw tot leven gebracht

Barnum McEban is verliefd op Gretchen, de vrouw van zijn beste vriend Bennett. Het is zijn eerste en enige liefde in zijn leven, maar door een misverstand is ze met Bennett getrouwd.
McEban is net 41 geworden als Gretchen hem op een nacht verrast. Maar niet lang erna verdwijnt ze uit het leven van zowel haar man als McEban. Ze laat een spoor van brieven na.
McEban laat de boerderij over aan de oude en geharde Ansel, die sinds Barnum's kinderjaren al voor zijn inmiddels overleden ouders werkte. Hij wil zijn vriend Bennett niet alleen laten reizen, want Bennett drinkt en is niet makkelijk.
Hun tocht voert hen dwars door de staat van Wyoming met zijn ruige bergen en hoge pieken, dwars door het Yellow Stone Park waar ze de lifster Rita en haar broertje Paul ontmoeten. De tocht zal niet zonder problemen of kleerscheuren verlopen.

Het is niet weer het zoveelste verhaal over een vrouw die een man verlaat. De Amerikaanse schrijver Mark Spragg, die met zijn autobiografische debuutboek 'Het wilde land' veel succes oogste wegens de prachtige beschrijvingen hoe hij als kind opgroeide in het ruige land van cowboys, bewijst in deze eerste roman hoeveel het wilde en prachtige landschap van Wyoming invloed kan hebben op de mensen die er leven.
De mannen worden gehard en niet alle vrouwen aarden in dit woeste land van heftige winters, hete zomers en een cowboy-leven. Het is niet alleen Gretchen die de benen neemt.
De bekende Marlboro rokende cowboy gezeten aan een houtvuurtje zou een van de plaatjes van dit boek kunnen zijn. Koeien hoeden, dagen er op uit trekken om de dieren uit de bergen te halen voor de naderende winter, slamppartijen waarbij eerst de kalveren gebrandmerkt worden, vervolgens gaan hun ballen eraf die later als borrelhapje worden opgediend. Dansavonden met Country & Westernmuziek waarbij de laarzen tegen het hout knallen. Het is de sfeer uit het land van Mark Spragg, die met dit tweede boek niet alleen weer een nieuw portret neerzet van Wyoming, maar ook een mooi verhaal over de mensen die moeten leven tussen paarden, koeien en bergen.
De hoofdpersoon Barnum McEban had eigenlijk willen studeren, maar wordt alsmaar teruggetrokken naar zijn vaders boerderij waar hij helpt met de koeien binnenhalen of wat er ook moet gebeuren. Wanneer zijn vader overlijdt is het zijn bedrijf geworden die hij samen met Ansel, de knecht, runt. McEban voelt zich niet echt een stoere sterke cowboy, is nog steeds verliefd op zijn jeugdliefde die met zijn beste vriend is getrouwd en bestiert een eenpersoons mannenhuishouden, naast dat van de oudere Ansel die de dingen recht voor z'n raap weet te zeggen.
Zijn vriend Bennett is makelaar, maar is door zijn onvoorspelbare karakter bij bijna niemand geliefd. Wanneer zijn vrouw hem heeft verlaten acht McEban het beter dat hij met hem meegaat haar achterna om hem voor problemen te behoeden. Hoewel McEban natuurlijk ook zijn eigen redenen heeft om Gretchen achterna te reizen. Zo trekken twee mannen, de hond Woody en het blinde paard Aruba, die Bennett niet alleen achter wil laten, het Yellow Stone Park in en worden de kaarten des levens op tafel gelegd. In het park ontmoeten ze Rita, half Indiaans, half Mexicaans, met haar broertje Paul, waarschijnlijk een echte Shoshone. Deze twee nieuwe karakters ontdooien de spanning tussen de vrienden McEban en Bennett enigszins en vullen het reizende gezelschap aan met hun verhalen over Sally en haar voorspellingen.
De dialogen zijn mooi, kort aangebonden en pittig. Ze geven aan dat er in het Wilde Westen geen woord te veel wordt gesproken.
Tussen het heden door wordt het verleden van McEban gevlochten. Over zijn moeder, zijn vader, hun leven en hoe McEban aan zijn manke been komt. Het verhaal dat in een rustig tempo begint, eindigt als een heuse roadmovie. Maar elk hoofdstuk wordt beëindigd met een erotische droom van McEban over Gretchen.
Een sfeervol verhaal over vriendschap en liefde, zich afspelend in het betoverend ruige Wilde Westen van Wyoming. Mooi en met veel liefde geschreven.

MARK SPRAGG - DE VRUCHT VAN STEEN (Fruit of Stone, vert. Joris Vermeulen) De Bezige Bij, 2002

Leeslinks
Andere cowboy-romans:
Thomas savage - Het geweld van de hond
Kent Haruf - Het avonduur
Nog meer over het harde avontuurlijke leven in Amerika:
Melinda Haynes - Krijtstad
Jean Vautrin - Het jaar van de orkanen
Annie Proulx - De laatste troef
Een bestseller over een Amerikaanse paardenranche:

Nicholas Evans - De paardenfluisteraar

 

« Terug

bol

Bestel
Mark Spragg - De vrucht van steen
via de internet boekhandel bol