Raoul de Jong - Stinknegers

"Een jonge Nederlandse schrijver in eerlijk proza over zijn reis door Afrika." 
stinkngers2.gif

Raoul de Jong - Stinknegers

Jesus Christ Supertoubab

Spunk is een volwassen internetmagazine voor jongeren. De schrijvers zijn tussen de 15 en de 20 jaar oud en ze proberen spraakmakende artikelen te schrijven. Spunk moet een begrip worden voor jongeren.
Uitgeverij Vassallucci die sowieso veel doet aan literatuur voor jongeren en aan moderne literatuur heeft besloten schrijvers van het magazine nog meer kans te geven door de uitgeverij Spunk op te richten. In November zagen de eerste vier titels het licht:
Hanna Buenting (19) zag 'Hieper' gepubliceerd, met als ondertitel 'Up en down met ADHD'. Het is een bundel verhaaltjes over hoe het leven van de adhd'er er echt uitziet. De verhaaltjes zijn niet erg spraakmakend, wel heel herkenbaar, maar geven mijns inziens niet allemaal even veel prijs over hoe dat leven zou verschillen van mensen die niet hyper actief zijn.

Renske de Greef (20) heeft haar columns gebundeld in 'Lust' met als ondertitel 'Liefde, sex & bambihertjes'. Het zijn leuke verhalen over hoe ze de wereld van liefde en sex beleeft. Wat haar columns speciaal maken is dat ze open en eerlijk schrijft over alle gevoelens die komen kijken bij het flirten, het versieren, het alleen zijn, kortom niet alleen de bedverhalen maar alles wat er naartoe kan leiden.
Edo Schoonbeek laat zijn alter ego Kelvin aan het woord, of eerder gezegd aan de pen. 'Klootzaken' is een zeer vermakelijk boekje dat op het eerste gezicht lijkt op een uitgegeven schrift waarin tekeningen en uitroepen staan compleet met spelfouten. Zoals het eerste hoofdstuk 'Nedeland door Kelvin' waarin de menisters Zam en Jampeter uiteraard ten voeten uit worden geschetst. Wanneer je het doorbladert en phonetisch leest moet ik toegeven dat het toch wel een heel amusant boekje is. Holland op z'n smalst blijft een populair onderwerp.
Als vierde boek vinden we de titel 'Stinknegers' van Raoul de Jong. De ondertitel luidt: 'Ontdekkingsreis door Afrika'. En dat is het voor een 20 jarige die alleen door de Afrikaanse landen Senegal, Mali, Burkina Faso en Niger trekt. Zijn reis werd medegesponsord door de ontwikkelingsorganisatie Plan, voorheen bekend als Foster Parents Plan.

Net als alle andere 'Spunk'-schrijvers is ook Raoul niet bang om zijn eigen gevoelens op papier te zetten. Misschien doet de titel vermoeden dat het een keiharde satire wordt, maar dat is niet zo. Waarschijnlijk heeft Raoul meer dan eenmaal stinknegers gedacht, maar uiteindelijk komt Afrika er heel positief vanaf.

Wat Raoul het meest heeft beziggehouden op zijn reis was het verschil tussen Europa en Afrika, tussen rijk en arm. Wat de grootste teleurstelling voor hem was was het feit dat iedereen wel zijn vriend had willen zijn enkel en alleen om het geld waarvan hij meer had dan menig Afrikaner. Maar ook de Westerse toerist vond weinig genade in zijn ogen. Zijn conclusie over Afrika is: "Het zijn gewoon mensen, net als hier. Even egoïstisch en materialistisch, ze hebben alleen minder. Ze hebben minder en dat wordt dan armoede genoemd, maar het is geen armoede als je er bent, als je erin leeft. Dan is het gewoon anders, meer niet."

Deze eerlijke overpeinzingen maken het boek heel verschillend van andere reisverslagen. Er zit humor in en de frisheid waarmee deze jonge schrijver de wereld benadert maakt 'Stinknegers' tot een heel onderhoudend en leerzaam boek.

Want naast zijn bevindingen over Afrika schrijft hij ook nog eens over het werk van 'Plan'. Als journalist van Spunk was hij vaak te gast bij deze organisatie in Afrika en bezocht hij menig project van hen. Uiteraard met de nodige kanttekeningen. Voor mensen die wel eens van deze organisatie hebben gehoord, maar geen idee hebben hoe ze werkt is 'Stinknegers' ook een uitstekende aanrader.

Raoul de Jong, een jonge stem in de literaire wereld van Nederland, en zeker een stem die meer in zijn mars heeft. Spunk is een uitgeverij voor en door jongeren, maar 'Stinknegers' is voor alle leeftijden.

RAOUL DE JONG - STINKNEGERS, Vassallucci/Spunk, 2004

Leeslinks
Het internetmagazine:
www.spunk.nl
Van andere eigenzinnige auteurs:
Erlend Loe - Naïef. Super.
Yin Lichuan - Fucker

« Terug

bol

Bestel
Raoul de Jong - Stinknegers
via de internet boekhandel bol