Ernest Pepin - De man met de ivoren stok

"Vrolijk en kleurrijk verhaal over trouw en ontrouw op Guadeloupe." 
stok.jpg

Ernest Pepin - De man met de ivoren stok

De nieuwe kleren van de Keizer

Wanneer de mooie zestienjarige Lisa flauwvalt in de straten van Pointe-à-Pitre begint het verhaal over 'De man met de ivoren stok' zijn onrust uit te zaaien over het caribische eiland Guadeloupe. Lisa is zwanger en beweert 's nachts te zijn bezocht door een mysterieuze kale man die haar inwijdde in de liefdesrituelen. Al snel raakten de vrouwen van Guadeloupe in de ban van de angst. Of gebruikten het verhaal voor hun verboden vruchten. Een heksenjacht werd geopend, allerlei middelen ter bescherming kwamen op de markt, mannen werden opeens trouw aan hun vrouwen, de regering was bang voor een opstand. Maar 'De man met de ivoren stok' bleef onvindbaar.

Mooi kleurrijk verhaal over zeden en gewoontes van het caribische eiland Guadeloupe. Met de nodige Creoolse humor en in een Creoolse stijl en ritme krijgen we een beeld van het leven op het eiland waar ontrouw als een ingeburgerd goed wordt beschouwd. Verhalen, legendes en bijgeloof worden breed uitgemeten, net zoals het ontstaan van een angst en hoe die te lijf te gaan.
Ernest Pépin is een van de bekende schrijvers van Guadeloupe en kreeg voor deze derde roman van zijn hand de 'Prix de Caraïbes'. Buiten zijn romans schrijft hij ook poëzie, verhalen en kinderboeken. Hij was docent literatuur en later directeur Culturele Zaken van het Conseil générale van Guadeloupe. De meeste van zijn boeken hebben als onderwerp zijn eiland. Niet alleen de zonnige kant van het leven, maar ook de misdaad, armoede en de politiek brengt hij naar voren, wat hem soms op de nodige kritiek komt te staan. Zijn stijl is wel zo zonnig als het eiland: met de nodige humor stelt hij zaken aan de kaak die soms op een heus blijspel lijken. In de verte heeft 'De man met de ivoren stok' ook iets weg van het Zuid-Amerikaanse magisch realisme. Een leuk boek dat vlot wegleest maar onderhuids mooie beelden geeft van een caribisch leven.

ERNEST PÉPIN - DE MAN MET DE IVOREN STOK (l'Homme-au-baton, vert. uit 't Frans Pauline en Manik Sarkar), De Geus/Novib, 2003

Leeslinks
Andere caribische verhalen:

Gisèle Pineau - Terug naar Guadeloupe
Maryse Condé - De Watergodin
Patrick Chamoiseau - De oude slaaf en de bloedhond
Rosario Ferré - Excentrieke kringen

« Terug

bol

Bestel
Ernest Pepin - De man met de ivoren stok
via de internet boekhandel bol