Philippe Jaeneda - Tussen het suikerriet

"Franse roman over jongen die verliefd wordt op een niet helemaal normaal meisje." 
suikerriet.jpg

Philippe Jaeneda - Tussen het suikerriet

Bij de konijnen af

Titus Colas ontmoet zijn liefde in zijn Parijse stamkroeg de Saxo Bar. Een meisje dat ongestoord Bukowski zit te lezen. Zou hij haar kunnen versieren? Dan zal hij het goed moeten aanpakken. Maar Olive Sohn kijkt op van haar lectuur en hun ogen kruisen elkaar.
Het blijkt allemaal makkelijker te gaan dan Titus denkt. Na Titus' geslaagde versiertruc, een meisje mee naar huis te vragen om een video van een populaire schrijver te gaan bekijken, belanden ze zonder moeite in bed en er gaat een wereld van erotiek voor Titus open.
Al snel blijken ze allebei verliefd en volgt er een hartstochtelijke verhouding. Alleen, Olive blijkt niet zo'n gewoon meisje. Buiten haar zeer hete driften, kan ze zich in gezelschap niet altijd even netjes gedragen. Maar Titus is verliefd, dus verexcuseert hij zich tegenover vrienden, maar houdt hij zijn hart vast wanneer er plannen worden gesmeed om naar New York te gaan. Ook constateert Titus dat er steeds meer konijnen in zijn leven komen. Buiten de twee, die zich al hebben vermenigvuldigd op het afbraakterreintje naast zijn huis, blijken vrienden ze als huisdier te hebben, tot en met zijn kat die alleen nog maar konijnenblikjes kattenvoer wil eten. Ook Titus' gezondheid lijkt plots van slag te zijn. Tandarts- en doktersbezoeken worden steeds frequenter.
Maar liefde overwint alles, tot op een bepaald punt.

Mooie, prettig gestoorde en leuke roman over een gewaagde liefde. Het is het tweede boek (zijn eerste was 'De wilde kameel') van de jonge Franse schrijver Philippe Jaenada, die schrijft alsof hij het zijn hele leven al heeft gedaan. Met de nodige humor beschrijft hij versiertrucs, heftige bedscènes, het bezoek aan de tandarts en aan de dokter. Zichzelf onderwijl commentaar gevend, beschrijft hij de liefde van de hoofdpersoon Titus Colas voor Olive Sohn. Titus zelf weet ook niet waarom hij zo verliefd is, maar hij wordt gevangen in het net van een meisje dat uitermate vreemd gekleed kan gaan, dat zeer heftig de liefde wil bedrijven, wiens kamer één uitdragerij is en die een gestoord ex-vriendje heeft. Maar deze liefde is niet alles wat er in zijn leven verandert als hij haar ontmoet heeft: een opvallend aantal konijnen kruist zijn weg en er verdwijnen dingen uit zijn omgeving, zoals zijn vorken met het groene heft.
Op zich al een mooie liefdesgeschiedenis, maar het is vooral Jaenada's droge humor en zijn schrijfstijl die dit verhaal tot een erg leuk boek maken. Zijn haast karikaturale beschrijvingen van de vaste klanten van zijn stamkroeg, zijn vrienden, zijn reacties van wat hij eigenlijk had willen doen, zijn angsten en zijn schrik om de konijnen. Kortom, heerlijk droog commentaar.
En de liefde zelf? Die beschrijft Jaenada overvloedig en schuwt daarbij niet alles uitvoerig uit de doeken te doen. Humor en seks. En konijnen. Goed boek.

PHILIPPE JAENADA - GODIN TUSSEN HET SUIKERRIET (Néfertiti dans un champ de canne à sucre), De Geus, 2001

Boekenlinks:
Amerikaanse tegenhanger van Jaenada:
Dave Eggers - Een Hartverscheurend Verhaal van Duizelingwekkende Genialiteit
Humor:
John Kennedy Toole - Een samenzwering van idioten
Nog meer totaal andere, maar ongewone liefdesverhalen:
Ulrikka Strandbygaard - Labyrint der liefde
Peter Carey - Oscar en Lucinda
José Saramago - Memoriaal van een klooster
Alessandro Baricco - City

« Terug

bol

Bestel
Philippe Jaeneda - Tussen het suikerriet
via de internet boekhandel bol