M. Vázquez Montalbán - Tango in Buenos Aires

"Detective over tango en leegte." 
tango.jpg

M. Vázquez Montalbán - Tango in Buenos Aires

Pepe Carvalho goes to Argentinia!

De Spaanse detective, Pepe Carvalho, gaat voor z'n oom diens verdwenen zoon, Raúl Tourón, in Argentinië zoeken. In Buenos Aires wordt hij opgewacht door Alma, de zuster van de vrouw van Raúl.
Tijdens de vroegere militaire dictatuur zijn Raúl, Berta, zijn vrouw, hun baby Eva María, Alma en aanwezige vrienden opgepakt en gevangen gezet. Berta kwam om tijdens een schietpartij, de rest werd vrijgelaten, maar de baby was verdwenen. Raúl vluchtte naar Spanje, maar kon daar niet aarden en is weer terug naar Argentinië om zijn vermiste dochter te zoeken, waar hij niet alleen door Pepe Carvalho wordt gezocht. Via zijn oude wetenschappelijke werk, waar hij voordat hij werd opgepakt een belangrijke ontdekking had gedaan, komen we bij de Kapitein, een militair van het oude regime, die ondersteund door motorduivels Raúl achterna zit, maar ook politiechef Pascuali doet er alles aan om Raúl te pakken te krijgen.
Raúl weet bij een groot aantal mensen onder te duiken, maar elke keer als deze personen te pakken worden genomen door de motorduivels, is Raúl weer gevlogen, een spoor van moorden achterlatend...
Deze leuke detective is vooral mooi door de bohémien-ingestelde Pepe Carvalho, de privé-detective die al een 20-tal boeken van Vázquez Montalbán heeft bevolkt. Hij is dol op Tango-muziek en is een vreselijke lekkerbek. We worden dan ook om de oren geslagen met tango-teksten en andere dichtsels en lyrische beschrijvingen over zowel Spaanse als Argentijnse gerechten. Pepe is goed belezen, maar de boeken verbrandt hij in de open haard. De beschrijvingen van het doen en laten van Pepe hebben meer betrekking op wat hij over Argentinië denkt, op wat hij kookt of eet, dan hoe hij denkt de zaak op te lossen. Eetbeschrijvingen en tango's wisselen elkaar af met moordpartijen.
Maar het Argentijnse verleden, de militaire dictatuur, vormt toch het hoofdthema van dit boek. Alle vermisten van dit regime vormen de 'leegte' van Argentinië. De slogan over dit land van Pepe Carvalho is dan ook: "Tango, Maradona en leegte".
Vroeger foute mensen leven weer met en naast de goede mensen. Het moderne vrije Argentinië is gebouwd op deze gruwelijke geschiedenis. Vázquez Montalbán trekt geen rechte lijn tussen goed en fout. Behalve dan de ex-militairen en de rijke mensen, die per definitie fout zijn, kruipt daar nog heel wat onder die hun plaats niet kunnen vinden. Ook goede mensen blijken misschien olie op het vuur te hebben gegooid terwille van hun of andermans leven.
Deze lijn van niet goed weten aan welke kant iemand staat, loopt ook door het detective-verhaal. Daar worden zoveel personages opgevoerd, dat je moeite moet doen met het onthouden aan welke kant ze staan en welke plaats ze in de geschiedenis hebben. Of misschien is er wel helemaal geen vaste kant en plaats.
Het verhaal op zich is het zwakste deel van dit boek. Het is uiteindelijk gewoon een detective-verhaal en het speurderswerk vertoont geen hoogstandjes.
Dit wordt weer helemaal goed gemaakt door verschillende kluchtige scenes en verhalen die Vázquez Montalbán er doorheen werkt. ( het Lupine-koeien verhaal, de onwettige zoon van Luis Borges en het diner van señor Lucho)
Kortom, buiten de spanning, is er Zuid-Amerikaanse geschiedenis, humor en tango- en eetgenot. Dan is zo'n speurdersverhaal mooi meegenomen.
Manuel Vásquez Montalbán schrijft buiten deze detective-serie columns voor het Spaanse dagblad El Pais, heeft meerdere romans geschreven, en daarnaast nog vele andere soortige publicaties.
In Nederland zijn uit de Pepe Carvalho-reeks reeds 2 andere titels verschenen: 'Tahiti ligt bij Barcelona' en 'Voetbal is oorlog'. Speciaal deze laatste titel zal het dezer dagen tijdens de voetbal-gekte goed doen. En wanneer deze titel net zo leuk is als 'Tango in Buenos Aires', dan belooft dat een wilde rondrit door Barcelona (de schrijver is afkomstig uit deze stad), lekker Spaans eten en voetbal toe. Wie zou dat niet willen?

Manuel Vásquez Montalbán - Tango in Buenos Aires, Signature/Manteau 2000

Boekenlinks:
Van dezelfde schrijver:
Manuel Vázquez Montalbán - Galíndez
Nog een Spaanse speurder:
Eduardo Mendoza - Het avontuur van de dameskapper
Een Chileens verhaal over twee meesterdieven in Santiago:
Antonio Skármeta - Victoria
En een literaire Argentijnse thriller:
Pablo de Santis - Het labyrint

« Terug