Henning Mankell - Tea-bag

"Zweedse satire over een dichter en drie illegale meisjes." 
teabag-1.gif

Henning Mankell - Tea-bag

Uit de schaduw van de illegaliteit

Jesper Humlin heeft al een paar dichtbundels uitgebracht zonder groot succes. Zijn uitgever heeft bedacht dat hij daarom maar eens een spannend boek moet schrijven omdat die goed in de markt liggen. Humlin weigert categorisch: hij is met zijn volgende dichtbundel bezig.
Tot zijn grote onsteltenis blijkt zijn grootste concurrent een thriller te schrijven, zijn zeer bejaarde moeder niet alleen een sekslijn voor ouderen te beheren maar aan een moordverhaal te werken, zijn vriendin die een kind wil van hem dreigt met haar memoires te schrijven en als klap op de vuurpijl wil zijn beursmanager niet alleen een thriller schrijven maar hem ook nog eens op de beurs laten noteren.
Jesper Humlin zit in een crisis die alleen maar groter wordt als hij via een lezing bij een vriend die een boksschool heeft, gedwongen wordt een schrijfcursus te geven aan een vluchtelinge, die voor de eerste les behalve 2 andere cursisten ook wijdvertakte familie meeneemt. Het duurt niet lang eer Jesper Humlin de schaduwwereld van de illegalen betreedt.

De Zweedse schrijver Henning Mankell is bekend om zijn thrillers met in de hoofdrol inspecteur Kurt Wallander. Maar Mankell's wereld bestaat niet alleen uit sociale politieromans. De helft van het jaar woont hij in Zweden, de andere helft in Mozambique waar hij regisseur en artistiek leider is van het Nationaal Theater. Zijn hartstocht voor Afrika heeft hij reeds uitgedrukt in twee romans die naast zijn detectiveserie zijn verschenen: 'Verteller van de wind' en 'Daniel, zoon van de wind'. 'Tea Bag' is de derde in deze reeks romans over cultuurverschillen tussen Afrika en de Westerse wereld.

'Tea-Bag' heeft naast zijn sociale context een nieuwe kracht: een frisse satirische humor die Mankell eigen is en die hij nu met succes naar buiten heeft weten te brengen. De satire is zowel gericht op de uitgevers/mediawereld als op de blanke westerse bevolking die in hun haastige leven geconfronteerd worden met nieuwe culturen.

Als hoofdpersoon en anti-held is er de dichter Jesper Humlin, wiens grootste zorg is zijn vakantiebruin zo lang mogelijk te behouden en te proberen zijn vriendin bij zich te houden, hoewel hij niet honderd procent voor haar kiest. Wanneer hij wordt geconfronteerd met zijn nieuwe illegale vrienden, stapt hij een wereld in die vol verhalen zit. Net als Mankell zelf besluit hij deze verhalen een gezicht te geven.

Mankell praat veel in clichés over het probleem van de illegalen: van de vluchtelingenkampen, barre reizen om het vrije westen te halen, verhalen die we allemaal eigenlijk wel eens gehoord hebben. Toch weet hij door zijn verhaalopbouw en zijn arrogante hoofdpersoon een toon te bereiken die weinig mensen voor het hoofd zal stoten. Vooral de verhalen van de illegale dames zijn mooi van taal en staan in contrast met de simpele stijl waarin het verhaal van Jepser Humlin is geschreven.
'Tea-bag' is een onderhoudende originele roman met een serieuse ondertoon.

HENNING MANKELL - TEA-BAG (Tea-Bag, vert. Clementine Luijten) De Geus, 2003

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Midzomermoord
Daniel, zoon van de wind

Ik sterf, de herinnering leeft
Over het leven van een Iraanse vluchteling in Nederland:
Kader Abdolah - De reis van de lege flessen
Nederlandse roman over een vlucht uit Afrika:
Yasmine Allas - De generaal met de zes vingers
Nederlandse roman over Marokkaanse emigranten:
Farid Bouazza - Paravion
Nederlandse roman over een Roemeense vluchtelinge:
Eva Bentis - De engel en het zwaard

Buitenlandse romans over vluchtelingen
Afrika/Parijs:
Calixthe Beyala - Mama heeft een minnaar
Hongaars/Zwitsers:
Agota Kristof - Gisteren
Tsjechië/Frankrijk:
Milan Kundera - Onwetendheid
Iran/Amerika:
Gina B. Nahai - Het noodlotskind
Rusland/Amerika:
Ljoedmilla Oelitskaja - Een vrolijke begrafenis
Anya Ulinich - Petropolis

India/Pakistan:
Kamila Shamsie - Kartografie
India/Engeland:
Zadie Smith - Witte tanden
Koerdistan:
Memhed Uzun - In de schaduw van een verloren liefde
Armenië/Portugal:
Erika de Vasconcelos - Gezwegen

« Terug

bol

Bestel
Henning Mankell - Tea-bag
via de internet boekhandel bol