Paolo Maurensig - Licht en tegenlicht

"Italiaanse roman over fotograaf die zich verstopt achter een camera." 
tegenlicht.gif

Paolo Maurensig - Licht en tegenlicht

De donkere kamer

Een fotograaf leeft in een pension op het platteland waar hij de bewoners fotografeert. Maar zijn speciale aandacht gaat uit naar een oude man in een rolstoel, de broer van signora Teresa, die elke dag de moestuin wordt ingereden. Daar bespiedt hij hem door de lens van zijn camera.

Mooi klein verhaal over een fotograaf die terwijl hij een bruiloftsreportage maakt een oude man lijkt te herkennen en vervolgens niets anders wil als de oude man fotograferen.
De sfeer is somber in het boek. Overal dammen schaduwen een beeld in: licht en tegenlicht, maar vooral veel donkere kanten.
We krijgen al snel een vermoeden wie de oude man in rolstoel kan zijn, maar de ik-verteller en fotograaf draait heel lang om het onderwerp heen. Er komt een verhaal te voorschijn welke je niet vrolijk maakt. Een verhaal over een familie die een ongetrouwd lid in hun midden met een kind niet altijd accepteerde. Over een fobische moeder die haar hoofd op moest houden in de familie. Of was het het kind dat zich ongewenst voelde? De familie van de pensionhoudster leek een vreemdeling zonder vragen op te nemen in hun kliek. Italiaanse families met kinderen, kleinkinderen, neven en nichten, een klein imperium dat centraal staat in het Italiaanse leven.
Daartussen schuift een fotograaf met zijn miezerige jeugd en zijn herinneringen die opkomen wanneer hij de oude man bespiedt.
Een fotograaf die telkens een nieuw leven wil beginnen: nieuwe foto's, nieuwe plannen. Oud werk wordt vernietigd, alsof je een verleden zomaar achter je kan laten.
Het is de debuutroman van de Italiaanse schrijver Paolo Maurensig, die in 1993 doorbrak met zijn schaakroman 'De Lüneberger variant', waarna 'Kreeftengang' hem internationale bekendheid gaf. De debuutroman ademt een haast benauwende sfeer uit van een muf pension en muffe familieverhalen. Toch weet de schrijver de lezer te boeien met het raadselachtige karakter van de hoofdpersoon die worstelt met een verleden en zich verbergt achter een camera.

PAOLO MAURENSIG - LICHT EN TEGENLICHT (L'ombra e la meridiana, vert. Els van der Pluim), De Arbeiderspers 2003

Leeslinks
Over een andere Italiaan die voor een verrassing uit het verleden komt te staan:
Sandro Veronesi - In de ban van mijn vader

« Terug

bol

Bestel
Paolo Maurensig - Licht en tegenlicht
via de internet boekhandel bol

Licht en tegenlicht
Licht en tegenlicht
Paolo Maurensig