Rabih Alamedinne - Mijn eeuwige begin

"Een roman in eerste hoofdstukken over een Libanese/Amerikaanse vrouw." 
begin.jpg

Rabih Alamedinne - Mijn eeuwige begin

Hoe zal ik beginnen?

Sarah Nour El-Din werd vernoemd naar de goddelijke Sarah Bernardt. Door haar grootvader, die deze actrice op handen droeg. Sarah maakte haar naam waar en werd het zwarte schaap van de familie. Ze kon het beste van alle kinderen schelden, wat haar vader haar had aangeleerd, ze liet haar eerste man gaan met haar zoon en scheidde tot schande van de familie. Ze overleefde de burgeroorlog in Beiroet, ze overleefde de scheiding met haar Amerikaanse moeder Janet en leerde leven met haar stiefmoeder Sanya. Ze hield van haar zusjes, halfzusjes en halfbroer, hoewel ze nooit zoveel contact met haar zusje Lamia kreeg. Ze trok naar Amerika waar ze bleef wonen, maar ze leerde haar moeder er niet echt kennen. Ze probeerde schilderijen te maken, hoewel de eerste exposities tegenvielen. Ze bleef op en neer reizen, van Amerika naar Beiroet en weer terug. Telkens wanneer er een noodgeval was in de familie, pakte ze het eerste vliegtuig. Maar hoe hard ze ook haar best deed om een individueel leven op te bouwen, ze was en bleef een deel van haar familie.

'Mijn eeuwige begin' heeft twee opmerkelijke dingen: het is een fictieve autobiografie over een vrouw geschreven door een man en het boek bestaat alleen maar uit eerste hoofdstukken.
Rabih Alameddina mag zijn roman geslaagd noemen wat betreft het eerste punt. Nergens stoor je je aan het feit dat de Libanese schrijver zich probeert in te leven in de rol van een vrouw.
Dat elk hoofdstuk weer een nieuw begin van het boek is, is weliswaar een leuk gegeven, maar had niet nodig hoeven te zijn. Elk hoofdstuk begint in een andere tijd van het leven van Sarah, gaat over een ander persoon of kwestie, en is een verhaaltje op zich. Met elk hoofdstuk onder een andere titel had het verhaal net zo boeiend geweest.
Misschien was het moeilijk voor Sarah om te kiezen uit de gebeurtenissen en personen die haar hebben gevormd: zusjes, vader, grootvader, moeder, stiefmoeder, man, ex-man, een heel scala van mensen dringt naar voren omdat ze deel uitmaken van Sarah's persoonlijke geschiedenis. Bij wie je biografie aan te vangen, als je niet bij het geijkte begin van geboorte wil beginnen.
Het uiteindelijke mozaïek van eerste hoofdstukken vormt langzaam aan het verhaal van Sarah en haar familie. Een familiegeschiedenis die niet alleen getekend werd door de burgeroorlog in Beiroet, maar ook door individuele drama's zoals de moord op een zusje, een verkrachting, een zusje dat langzaam ontspoorde. Het begin van het gezin begon al met de problemen rond de scheiding van de ouders. Toen Sarah's Amerikaanse moeder Janet haar derde kind baarde en dit nog steeds geen zoon was, gaf dit aanleiding voor de grootouders en de vader tot scheiding en werd Janet, ondanks dat ze een voorbeeldige Libanese vrouw probeerde te zijn, weer teruggezonden naar Amerika. De stiefmoeder, een meisje vers van het boerenland, had in het begin een moeilijke tijd met drie meisjes die niet begrepen waarom hun eigen moeder van de ene op de andere dag was verdwenen.
Met zo'n drama-rijk verleden en ook nog eens een leven tussen twee culturen, is het logisch dat de hoofdpersoon achter al haar bravoure een onzekere vrouw is.
Rabih Alameddine vangt Sarah's leven in boeiende hoofdstukken en heeft met al zijn hoofdstukken 1 een stevige roman opgebouwd over een Libanese familie die de weg kruiste van een Amerikaanse vrouw.

RABIH ALAMEDDINE - MIJN EEUWIGE BEGIN (I, the Divine), Arena, 2002

Leeslinks:
Nog een fictieve autobiografie over een vrouw door een man, maar dan geheel anders:
Bruno Maddox - Mijn kleine blauwe jurk

« Terug

bol

Bestel
Rabih Alamedinne - Mijn eeuwige begin
via de internet boekhandel bol