Marian Boyer - Het engelentransport

"Roman over klein meisje dat een jongen vermoordt." 
transport.gif

Marian Boyer - Het engelentransport

Stoere meisjespraat

Ze was net veertien en het gebeurde gewoon. Een lastige 'giftige jongen' een pak slaag verkopen op de autoplaats. Alles ging in een reflex. En nadat zij en haar vriendinnetje Bertie hem voor dood hadden laten liggen, kwam Pettenman aan de deur: er was een jongen gevonden op de autoplaats die nu in coma in het ziekenhuis lag. Dus moest ze zich verzekeren van de zwijgplicht van haar vriendinnen. Maar toen de kat Scotch van haar vriendinnetje Wilsjon op beestachtige manier werd vermoord, zwoor ze ook wraak op de andere 'goorbekken' of 'klootzakken' zoals zij en haar vriendinnen de jongens van de andere kant van het spoor noemden.
Uit de boeken en verhalen van haar vader wist ze hoe ze soldaatje moest spelen. Dus begon ze te trainen in o.a. het tijgeren en opdrukken, zoals haar vader haar dat had geleerd. Ze begon wapens uit te zoeken, zocht zich een uniform uit en maakte een strategisch plan voor haar en haar vriendinnen.

Roman over eigenzinnig meisje die letterlijk ten oorlog trekt tegen wat rotjongens in de buurt.
Marian Boyer is van huis uit schrijfster van theaterstukken. Ze heeft haar debuutroman geplaatst in 1964, in zomaar een dorpje in Nederland onder de rook van een stad, waar het asfalt optrekt, de eerste immigranten met schuine ogen worden bekeken, maar waar de dorpskroeg nog hoogtij viert.
In een pittige taal met eigenzinnige dialogen, soms vervallend in buitenlandse uitdrukkingen en een eigen bargoens, probeert ze het verhaal van een 14-jarige neer te zetten, die steeds meer opgaat in een eigen wereld. De hoofdpersoon komt weliswaar uit een 'recht huis', gebouwd uit 'nieuwe rode baksteen', waar 'verse vonken goud van de muren ketsen', het gezin waaruit ze komt straalt niet zoveel edelstof af. Indonesische familie, haar vader met waarschijnlijk een oorlogssyndroom, een moeder met losse handen, die niet veel thuis is, een zus die ook al totaal in een eigen wereld verblijft. De omstandigheden van het gezin sijpelen langzaam door het verhaal heen. Op het eerste gezicht een normale jeugd: sigaretten jatten van je broer, stiekem zuipen met je zus, een kring van vriendinnen met wie je opgroeit. Totdat er iets gebeurt, waardoor het meisje besluit haar vaders avonturen na te gaan spelen: soldaat worden en strijden volgens een goed uitgedacht plan. Alles hiervoor blijkt bewaard te zijn en in huis. Alleen geen vader, moeder, broer of zus om haar tegen te houden. Dan sluit haar wereld zich als een val om haar heen: ze is alleen en alles is gepermitteerd.
Het verhaal is soms schokkend, maar ook ontroerend. Soms gaat de schrijfster zich iets te buiten aan te veel taal-acrobatiek of gebruikt ze stoere Engelse uitdrukkingen waarvan ik me afvraag of die reeds in de zestiger jaren werden gebezigd. Of past ze de doorstreeptechniek toe in de dagboekfragmenten van de hoofdpersoon, wat weer een geheel modern fenomeen is in de literatuur.
Uit het verhaal spreekt de beeldtaal van vervlogen jaren met suikerspinnen, slavinken en advocaat. Het verhaal is goed verteld, spannend, origineel en voor een Nederlandse debuutroman zeer veelbelovend.

MARIAN BOYER - HET ENGELENTRANSPORT, De Geus, 2001

Boekenlinks
Van dezelfde schrijfster:
Fantastisch lichaam
Nog meer jeugdige moorden:
Theo Thijssen - Onder de spekboom

« Terug

bol

Bestel
Marian Boyer - Het engelentransport
via de internet boekhandel bol