Veit Heinichen - Dood in Triëst

"Duitse thriller over een net van mensensmokkel en gesjoemel met Europees geld in Triëst." 
triest.gif

Veit Heinichen - Dood in Triëst

Proteo Laurenti wordt vroeg zijn bed uitgetrommeld wanneer er een luxe jacht onbemand in mosselvelden is aangetroffen. Het jacht blijkt van de Oostenrijkse handelsman Kopfersberg die is verdwenen. Aanwijzingen op de boot sluiten een misdrijf niet uit. Als een agent in Kopferbergs woning zijn uit oost-Europa komende vriendin Tatjana Dracik bezoekt merkt hij buiten de koelbloedigheid van de vrouw ook de aanwezigheid van een aantal mooie jonge vrouwen op. Laurenti herinnert zich zijn eerste zaak in Triëst: de dood van Kopferberg's vrouw, welke volgens Laurenti door Kopferberg was vermoord, maar wat hij niet kon bewijzen. In de import-export firma van Kopfersberg krijgt hij van Kopferbergs ex-vriendin Eva Zurbano weinig medewerking.
Laurenti heeft het niet makkelijk, want in een plaatselijke krant verschijnt ook nog eens een artikel van vrijwillig journalist Decantro over de prostitutie in de stadswijk Borgo die de politie aanmaant steviger maatregelen te nemen. Laurenti is hier kwaad over want alle politiediensten moeten nu nauwer samenwerken om zowel de toenemende mensensmokkel als de prostitutie in de stad een halt toe te roepen. Zaken waarmee de firma Kopferberg misschien ook wel eens in verband kan worden gebracht...

Goede, sympathieke en hedendaagse thriller zich afspelend in het mooie Italiaanse Triëst.
Allereerst is er de thrillerlijn die gaat over hedendaagse actuele misdaad. Over de problemen die de Oost-Europese misdaadbazen creëeren in West-Europa: de mensensmokkel, prostitutiehandel en naar blijkt ook het gesjoemel met EU-geld. Triëst grenst aan het Oostblok en is hiervoor dan ook een ideale lokatie voor veel Europese misdaadorganisaties. Hoewel er meerdere keren in het verhaal wordt gezegd dat Triëst qua misdaad achterloopt op de andere grote Italiaanse steden treft Laurenti in dit boek een wespennest aan.
Het verhaal is zeker door zijn actualiteit interessant, maar wordt ook spannend uit de doeken gedaan. Beginnend bij een moordzaak blijkt al snel dat de import- exportzaak van het slachtoffer zich bezig houdt met zeer uiteenlopende criminele zaken verspreid over heel Europa. Na de oorlog in Joegoslavië zijn de nieuwe staatjes big business geworden en niet alleen voor sigarettensmokkel. De voorheen Oostblok-boeven lijken heel Europa over te nemen. Zo krijgen we een kijkje in een misdaadorganisatie die niet helemaal simpel in elkaar zit, maar er wel reëel uitziet.
Dan is er de zeer sympathieke politiecommissaris Proteo Laurenti die in deze debuutroman van de Duitse in Triëst levende schrijver Veit Heinichen zijn entrée maakt in de wereld van thrillers en politiezaken. Hij is getrouwd met de mooie Laura, met wie hij geregeld in onmin leeft vooral omdat hij te hard werkt. Hij heeft opgroeiende kinderen. Zijn oudste dochter studeert archeologie, zijn jongste dochter stelt zich in deze roman verkiesbaar voor de Miss-Triëst verkiezingen, wat Laurenti helemaal niet leuk vindt wegens de publiciteit. Het jongste kind, zijn zoon, gaat uit, komt laat of niet thuis en rijdt op een onverzekerd brommertje rond. In huize Laurenti is niet alles koek en ei, wat maakt dat Laurenti een zeer sympathieke en alledaags persoon is. Om zich te ontspannen zwemt hij graag in zee en ook is hij een levensgenieter wat betreft eten, drinken en cultuur. Hij maakt fouten en blunders en behalve zijn zorgen om zijn gezin wordt hij in dit boek geteisterd door een vervelende journalist die hij op het laatst een koekje van eigen deeg geeft.
Het persoonlijke verhaal en de thrillerlijn worden op een goeie manier ineengevlochten met een beetje humor en liefdevolle beschrijvingen van de stad Triëst. Soms heb je van die politiecommissarissen wiens privé-leven het hele verhaal in beslag neemt of gewoon vervelend zijn. Veit Heinichen heeft buiten de creatie van zijn sympathieke hoofdkarakter ook een zeer aangename stijl van schrijven. Het verhaal wordt niet alleen vanuit Laurenti verteld, maar er zijn ook korte hoofdstukjes met de misdadigers als hoofdpersoon.
Zowel op misdaadniveau als op menselijk niveau weet Heinichen de lezer van de eerste pagina af te boeien. Als alle thrillers zo zouden zijn zou ik bijna een thrillerfan worden. Laurenti-fan ben ik inmiddels omdat zijn tweede boek 'Die Tote vom Karst' net zo goed was als deze eerste debuutroman en Proteo Laurenti voor mij de meest sympathieke, niet 'over-done'-politieman is die ik in literatuurland ben tegengekomen. Voor de Nederlandse lezers is het nog even wachten op de vertaling van zijn tweede boek, in Duitsland is inmiddels een derde Proteo Laurenti-aflevering verschenen: 'Tod auf Warteliste'.

VEIT HEINICHEN - DOOD IN TRIËST (Gib Jedem seinen eigenen Tod, vert. Pim Lukkenaer) De Geus 2003

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Vetes
De spannende boeken van Hotel-Boekenlust:

« Terug

bol

Bestel
Veit Heinichen - Dood in Triëst
via de internet boekhandel bol