Esther J. Ending - Na Valentijn

"Nederlands drama over vijf kinderen en hun familiegeheim." 
9038821573.gif

Esther J. Ending - Na Valentijn

De flamengodanser

Rain woont in Amsterdam, samen met haar broer Storm. Een andere broer, Forrest, woont niet ver weg. Haar zusje Pillow woont buiten de stad. Haar tweelingbroer Ocean heeft een aantal jaren geleden zelfmoord gepleegd.
De kinderen zijn opgegroeid bij hun hippie-moeder in Spanje. Die had een vriend die aan de drank en drugs was en dan agressief werd. Rain en haar broers houden ook wel van een drankje, Pillow drinkt hen echter allemaal onder tafel. Ocean was psychotisch en liep vaak in een konijnenpak door de stad. Storm is verslaafd aan seks, ook met zijn zusje Rain.
Hun moeder, achtergebleven in Spanje, vindt dat ze hun leven zelf maar moeten uitzoeken. Ze zijn niet meer zo welkom in Spanje.

Rain ontmoet een nieuwe vriend: Foeke. Die houdt niet van dramatische vriendinnen. Rain vertelt hem dat zij vol drama zit. Ze huilt veel, soms weet ze niet eens waarom. Haar broers weten het wel. Maar die willen niet vertellen wat er ooit op een Valentijnsdag lang geleden is gebeurd.

'Na Valentijn' is een prachtige roman over 5 kinderen die enigszins ontspoord zijn. Ze hebben een moeilijke jeugd gehad: een hippiemoeder die meer met haar zelf bezig was, een vader die op een dag verdween naar Indonesië en een stiefvader die het gezin af en toe terroriseerde. Later kon de moeder haar kinderen niet meer aan. Ze werden haar afgenomen en in verschillende pleeggezinnen in Nederland ondergebracht. Genoeg om later aan de alcohol te raken of aan de drugs, zou je denken.

Dat denkt Rain ook. Ze mist haar tweelingbroer Ocean en denkt dat ze een beetje over het verdriet om hem heen is. Als ze Foeke ontmoet wil ze gewoon een relatie met hem. Maar op Valentijnsdag ziet haar zusje Pillow Ocean bij haar op de bank zitten. Hij wil iets vertellen. Iets dat met water te maken heeft.
Forrest en Storm zijn overstuur terwijl Rain het incident afdoet als een van haar zusjes drankdeliriums. Maar Valentijnsdag blijkt bij haar broers een terugkomend item te zijn waarover zij niet willen praten. Rain raakt hierdoor overstuur: wat weten haar broers dat zij vergeten is?

Het verhaal gaat over mensen die wanhopig proberen in het reine te komen met hun verleden. Die proberen een normaal leven op de rails te zetten zonder te weten hoe. Het verhaal speelt zich voor het merendeel af in Amsterdam, waar de kinderen dankbaar gebruik maken van het nachtleven om hun verdriet te vergeten. De flash backs gaan terug naar hun jeugd in Spanje.

Het is ook een pakkende sfeer die de jonge schrijfster Esther J. Ending weet neer te zetten over Amsterdam. Over dolende zielen in het uitgaansleven. Over de deprimerende regen, of een opwekkend zonnetje, over het fietsen door de stad, of de bedelaars bij de supermarkt. Uit het dagelijks leven gegrepen.

Het verhaal ontvouwt echter een drama achter die personen. Wat heel spannend wordt opgebouwd. In het begin word je al meteen gegrepen door de personages: ze zijn duidelijk allemaal beschadigd. De reden erachter lijkt plausibel, alleen gaat het drama nog dieper.

Het is een dramatisch verhaal over kinderen die zich aan elkaar vastklampen wegens hun verleden. En toch zal die strakke draad doorgeknipt moeten worden willen ze enigszins hun verleden kunnen verwerken. De spanning wordt langzaam opgevoerd en ook al lijkt het eeuwig te regenen in Amsterdam en vloeien de tranen oeverloos, het is een pakkend verhaal dat je niet snel zult vergeten.

ESTHER J. ENDING - NA VALENTIJN, Nijgh & Van Ditmar, 2004

Leeslinks
Kinderen en misdaad in hun verleden:
Felix Thijssen - Onder de spekboom
Harmen Lustig - De hemel is niet ver meer
Marjan Boyer - Het Engelentransport

« Terug

bol

Bestel
Esther J. Ending - Na Valentijn
via de internet boekhandel bol