Giovanni Chiari - De valstrik

"Een Siciliaanse vader moet de schuld van zijn zoon inlossen." 
valstrik.jpg

Giovanni Chiari - De valstrik

Siciliaanse praktijken

Don Gaetano heeft geen makkelijk leven gehad. Zijn vrouw ging al vroeg dood, zijn zoon Corrado, na zijn studie in Bologna teruggekeerd in het dorp op Sicilië, is al drie jaar dood en nog heeft Don Gaetano geen rust. Van zijn uitgebreide landerijen rest hem alleen nog La Marina, een vruchtbaar stuk land met olijfbomen, omgeven door cactushagen. Arbeiders komen er niet meer, want die willen alleen met de tractor werken, die echter niet tussen zijn bomen door kan rijden.
Don Gaetano is een op en top Siciliaan, die alle wetten en regeltjes altijd in acht heeft genomen. Hij is gek op Sicilië, zijn eiland is de mooiste plek op de hele wereld. Maar Sicilië is niet meer wat het vroeger was: niet alleen de zeden en gebruiken veranderen, maar er zijn ook duistere machten die het leven er niet makkelijk op maken.
In zijn dorp komt hij het liefst niemand tegen, en al helemaal niet zijn broer Eugenio, want daar heeft hij woorden mee gehad. En wanneer Antonio Palumbo zijn weg kruist, weet hij dat dat ongeluk brengt. Tenslotte was deze foute makelaar altijd in de buurt toen het leven Don Gaetano minder uitnodigend toe lachte. Elke keer wanneer een stuk land van hem verkocht moest worden, was hij er met een koper. En wat wist deze man van zijn zoon Corrado?

'De valstrik' is een roman vol vragen, die pas op het einde worden beantwoord. Hoe en waarom is Corrado dood, waarom voelt Don Gaetano zich zo somber, wat zit hem dwars en waarom heeft hij een pistool op zak? Hij mijdt steeds vaker zijn dorpsgenoten, bang om te praten. Alleen Laura Li Vecchi, die eens bijna zijn schoondochter was, de oude gezusters Stella en het stadje Caltanisetta bezoekt hij regelmatig, wat de nodige roddelverhalen oplevert in het dorp. Maar daar trekt Don Gaetano zich niets van aan. Hij trekt zich terug in zijn huis en verbaast zich over de kat van Corrado, die blijkbaar al een tijd in zijn slaapkamer de nacht doorbrengt.
Wanneer hij een aangereden haas vindt, wacht hij met het genadeschot geven. Misschien overleeft de haas het wel, misschien overleeft Don Gaetano de moeilijkheden wel.
Giovanni Chiara legt een leven bloot van een hechte sobere dorpsgemeenschap op Sicilië die leefde volgens strenge regels. Slechts een knikje met het hoofd, of de aan- of afwezigheid op een begrafenis gaf al aan hoe je ergens over dacht. De eer van de familie was heilig, dus schulden werden eervol opgelost. Een dorp van weinig woorden, maar wel met veel emoties. Een dorp armer dan het Noorden, maar wel rijk genoeg aan land om bij de maffia op de kaart te staan.
Chiara's schrijfstijl is misschien niet altijd even soepel - of het verhaal is niet zo goed vertaald - maar zijn manier van vertellen, van het langzaam benaderen van wat er is gebeurd, is mooi en spannend. De sfeer van een ouderwetse leefgemeenschap vol verhalen, die niet alleen door de moderne wereld wordt aangeraakt, maar ook in het web van de maffia raakt, is prachtig beschreven.

GIOVANNI CHIARA - DE VALSTRIK (L'agghiaccio), Prometheus, 2001

LEESLINKS:
Nog een boek over de maffia:
Nog meer boeken zich afspelend op Sicilië:
Ottavio Cappellani - Wie is Lou Sciortino?
Simonetta Agnello-Hornby - De amandelraapster
Andrea Camelleri - Rook!
Andrea Camelleri - Het jachtseizoen

Andrea Camelleri - De Siciliaanse opera

Nog een boek over een klein Italiaans dorp:
Jeff Shapiro - De geheimen van Sant' Angelo
Over van het Italiaanse leven van toen:
Rosetta Loy - Wegen van stof
Rosetta Loy - De fiets

« Terug

bol

Bestel
Giovanni Chiari - De valstrik
via de internet boekhandel bol