Ljoedmilla Oelitskaja - Een vrolijke begrafenis

"Roman over Russische immigrant die met alle geliefden om zich heen sterft." 
begrafenis.jpg

Ljoedmilla Oelitskaja - Een vrolijke begrafenis

Vodka-jus

Alik, een Russische immigrant, die als kunstenaar leeft in New York heeft een merkwaardige ziekte waarvan niemand kan vinden wat het is. Maar feit is dat hij langzaam afsterft, eerst zijn armen, dan zijn benen en nu is het nog maar een kwestie van korte tijd voor hij de verstikkingsdood zal sterven... Daarom hebben zich zoals gewoonlijk weer een heleboel mensen verzameld in zijn grote loft waaronder zijn vrouw Ninka, zijn vroegere vriendinnen Valentina en Irina met haar dochter Teeshirt, het Russische kruidenvrouwtje, zijn vriend Libin. Vanwege de hitte lopen alle vrouwen in hun blootje, behalve Teeshirt, die nog niemand naakt heeft gezien. Iedereen probeert zo goed mogelijk voor Alik te zorgen. Wanneer hij niet in zijn bed ligt, wordt hij in een grote fauteuil getild, van waaruit hij het komen en gaan van alle bezoekers kan gadeslaan: men drinkt, men praat, men nodigt de Zuid-Amerikaanse muzikanten die al wekenlang onder het raam lawaai maken uit, men danst, er verschijnt een vreemde Russische vrouw Ljoedja, die al snel ingeburgerd raakt, de dokters Fima en Berman lopen in en uit. Ninka wil dat Alik, die eigenlijk van Joodse afkomst is, wordt gedoopt, een voorwaarde waarop het kruidenvrouwtje hem beter kan genezen. Alik beslist dan dat hij én een priester én een rabbi wil zien.

Dit loft vol mensen, van circusartiesten tot rabbi's, is een mooie, maar chaotische verzameling mensen. Van sommigen wordt summier weergegeven hoe ze naar Amerika kwamen of hoe ze er leven, de een zou een homo trouwen, de ander leeft al z'n hele leven illegaal. Korte geschiedenissen van relaties, scheidingen, overlevingen. En ondertussen komen ze in het loft van Alik, die de spil van hun leven lijkt, waar men in- en uitloopt, waar men gezamelijk de machtsovername van Jetsin volgt op de tv, waar men kibbelt over wat er met Alik moet gebeuren. Hoewel Ninka, die een beetje dom wordt gevonden, het laatste woord heeft. Deze mooie Russische leeft de hele dag op vodka-jus, die iedereen aansleept. Ook de doodzieke Alik en de 2 geestelijken worden Margherita's in de handen gedrukt. Alik heeft dus een bonte alcoholische bende om zich heen tijdens zijn laatste dagen van zijn leven.
Zo chaotisch als het tafereel in het loft, zo chaotisch ook het boek. Sommige mensen hebben meerdere namen, zodat je moeite hebt te volgen wie wie is. Alle verhaaltjes staan door elkaar, afgewisseld met de laatste gang van zaken rondom Alik. Wat dat betreft is het een vrolijk boekje. Maar het verhaal is niet zo sterk. Ook de ontknoping is zwakjes, dus qua spanning stelt het niet zo veel voor. Er wordt verteld hoe een groep Russische immigranten overleeft in de grote wonderstad New York en er staan wat leuke tips in over hoe je onverzekerd in het ziekenhuis kunt verblijven. De uit Rusland komende Ljoedmila Oelitskaja maakte haar internationale doorbraak in 1992 met haar roman 'Sonjetsjka' waarna ze de Franse prijs 'Prix Médicis ßtranger' kreeg. Haar roman 'Medea en haar kinderen' werd bekroond met de Russische Booker Prize.
Zie 'Een vrolijke begrafenis' maar als een gezellige borrel met allemaal speciale portretten om je heen.

LJOEDMILA OELITSKAJA - EEN VROLIJKE BEGRAFENIS (Vesjolye pochorony), De Geus, 2001

Boekenlinks:
Nog meer Russen en drank:
Sana Valiulina - Het Kruis

« Terug

bol

Bestel
Ljoedmilla Oelitskaja - Een vrolijke begrafenis
via de internet boekhandel bol