Walter van den Broeck - De veilingmeester

"Vlaamse roman over een veilingmeester en een obsessie voor een mysterieus boek." 
veilingmeester.gif

Walter van den Broeck - De veilingmeester

Geheimen over het Belgisch koningshuis

Het zit Bo van Dorselaer niet mee met werkzoeken. Eigenlijk wil Bo helemaal niets, maar zijn moeder zit bovenop de sollicitaties van Bo. Vreemd genoeg staat ze echter niet te juichen wanneer Bo dan eindelijk een baan heeft gevonden. En niet zo'n slechte ook: in het veilinghuis van Van Orshaeghen. En niet alleen een baan, maar meteen ook een serieuse relatie: met Vera, de dochter van Van Orshaeghen.
Bo trekt zich niets aan van zijn moeder die nu kwaad is omdat zoontjelief het huis heeft verlaten. Bo is gelukkig en alles lijkt koek en ei, tot hij voor de prachtige donkere schoonheid Gina Montagu het interieur van het huis van haar overleden ouders moet veilen. Gina weet hem voor even te imponeren en te verleiden, de boeken die in een geheim kamertje worden gevonden zullen echter het leven van Bo drastisch veranderen.
De 250 exemplaren van 'De troonopvolgster' van Walda Van den Brogel bevatten allemaal dezelfde warrige teksten waar niets aan te begrijpen valt. Alleen is elk boek aan een ander persoon opgedragen. Bo gaat op jacht naar de andere 50 exemplaren en naar de identiteit van de bij iedereen totaal onbekende Walda Van den Brogel.

De Belgische schrijver Walter van den Broeck behaalde het meeste succes met zijn roman 'Brief aan Boudewijn' (1980), in 1982 bekroond met Henriëtte Roland Holst-prijs. In deze roman laat hij koning Boudewijn zijn wereld zien, zijn België, zijn Belgische volk. Ook in 'Het beleg van Laken' (1985) heeft Van den Broeck nog steeds contact met het Belgische koningshuis. En hoezeer Bo van Dorselaer ook zijn moeder veracht wegens haar blinde liefde voor deze koning Boudewijn, 'De veilingmeester' heeft ook alles te maken met het Belgisch koningshuis. Wat maar weer bewijst dat Walter van den Broeck koning Boudewijn nog lang niet vergeten is.

Het verhaal wordt verteld door een fictieve 'veilingmeester' die de schrijver, beroemd geworden door 'De troonopvolger' (wat de titel is van de eerste roman van Walter van den Broeck, verschenen in 1967) opzoekt, omdat hij de schrijver ervan verdenkt achter de anonieme Walda van den Brogel te zitten. Hun namen lijken erg op elkaar, net als de titel 'De troonopvolgster'. Zo heeft Van den Broeck het verhaal nog een extra dimensie gegeven.

Maar het is wel degelijk zelf Van den Broeck die 'De veilingmeester' heeft geschreven. Een verhaal dat belovend begint met veel stekelige humor rond Bo en zijn moeder, maar dat later enigszins verzandt in een lange zoektocht naar de overgebleven boeken.

Het levert in kleine mate spanning en mysteries op, rond de geheimzinnige Gina Montagu, de cryptische boeken en de andere opkoper. Ergens in het verhaal gaat de geloofwaardigheid echter ten onder en wordt Bo van Dorselaer een persoon die alle kanten op kan. Misschien dat Van den Broeck te veel heeft willen uitleggen.

Zo is 'De veilingmeester' net geen spannende thriller geworden. Wat jammer is, want het mysterie rond 'De troonopvolgster' had het wel in zich. Wat blijft is een spannende roman rond een onderhoudend persoon die zich verliest in een obsessie. Het boek mag dan wel niet volmaakt zijn, maar het heeft genoeg elementen in zich om de lezer van de eerste tot de laatste bladzijde te boeien.

WALTER VAN DEN BROECK - DE VEILINGMEESTER, De Bezige Bij, 2007

Leeslinks
Romans rond boeken- en schrijversmysteries:
Diane Setterfield - Het dertiende verhaal
Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind
Pablo de Santis - Het labyrint
Scarlett Thomas - De verdwijning van Thomas Lumas
Elia Barceló - Bal masqué

« Terug

bol

Bestel
Walter van den Broeck - De veilingmeester
via de internet boekhandel bol