Sipko Melissen - De vendelzwaaier

"Twee Nederlandse novellen over een homo en internationale vriendschap." 
vendelzwaaier.gif

Sipko Melissen - De vendelzwaaier

Mannenvriendschap

Toen Matthijs van Wittel de weg vroeg in Florence aan Rico, een bekende truc om een praatje aan te knopen, volgde daar een vriendschap uit die tenslotte leidde naar de vriendschap met Rico's neef: Orlando Medzidemi. Een ingetogen jongen wiens vader was omgekomen in de oorlog, die ooit vendelzwaaier in Siena was en de linkse revolutionairen was ontgroeid.
Het duurde jaren voor Matthijs achter het geheim van Orlando kwam. Hevig gepassioneerd voor deze Italiaanse jongeling, niet afgeschrikt door het feit dat Orlando met een vrouw samenwoonde, vindt Matthijs uiteindelijk tijdens de wereldberoemde wijkfeesten in Siena rond Palio uit waarom hij zich zo voelt aangetrokken tot deze man over wiens vriendschap hij uiteindelijk een boek zal schrijven.

Ooit gaf de cineast Matthias een kaartje voor de voorstelling van 'La Bohème' van Puccini in het Muziektheater te Amsterdam aan Volker, een willekeurige keuze uit een rij wachtende mensen. Maar achter Volker verschool zich ook zijn vrouw Hannelore. Na vijf jaar besloot Matthias het echtpaar op te zoeken in hun woonplaats Konstanz in Duitsland waar hij in een leven kwam dat niet van hem was. Waarom had hij ooit Volker uitgekozen om zijn kaartje aan te geven?

Twee novellen over een homo die probeert te achterhalen waarom hij zo gefascineerd raakt door een man, ook al is die geen homo. Uiteindelijk blijkt altijd dat die mannen toch wel wat van het homo-zijn in zich hebben.
Het grootste en mooiste verhaal speelt grotendeels in Italië met een finale in Siena waar Melissen met verve de Palio-feestelijkheden beschrijft. Het oude kleine Italiaanse stadje is opgedeeld in wijken die voor de bevolking hun lust en leven is. Eens per jaar worden er paardenraces gehouden en de wijk die wint richt een massaal volksfeest aan. Tijdens die uitbundige dagen komt Matthijs zeer dicht bij Orlando.
Naast deze folklore is het is de zoektocht naar het 'waarom' van een vriendschap en de acceptatie door buitenlanders van een homo-man in hun midden die deze novelle tot een mooi epos maakt.
Sipko Melissen ontving de Anton Wachterprijs voor zijn in 1997 gepubliceerde roman 'Mannen aan zee'. In 2000 publiceerde hij 'De huid van Michelangelo'. Twee romans over een zoektocht en homo-zijn. In de 'Vendelzwaaier' gaat de schrijver weer op zoek. Naar zichzelf deze keer, want waarom valt hij op iemand? En wederom spelen deze twee zoektochten zich in het buitenland af: Duitsland en Italië. In sobere stijl probeert de schrijver naar boven te halen waarom een vriendschap tussen twee mannen bestaat, en waarom de ander ondanks zijn niet homo zijn zich toch waagt aan een spannende vriendschap met een homo. Een ingetogen verhaal zonder frivole randjes, meer een innerlijk avontuur. Vooral in het titelverhaal 'De Vendelzwaaier' heeft Melissen wat spanning weten te gooien door de diverse uitstapjes die hij met Orlando, Rico en vrienden maakt. En een mooi einde wat het begin van het verhaal is.
Het tweede verhaal over Matthias die bij Volker en Hannelore in Konstanz op bezoek gaat nadat hij hen 5 jaar geleden ooit in Amsterdam had ontmoet, is wat aan de saaie kant. Tevergeefs probeert de schrijver hier een spanning in te brengen. Misschien door het minder kleurrijke Konstanz, of het ietwat koude echtpaar Breidecker. Het 'Plaatsbewijs' is minder boeiend en minder gepassioneerd dan 'De Vendelzwaaier'.

SIPKO MELISSEN - DE VENDELZWAAIER, Querido, 2003

Leeslinks
Andere boeken met een homo-thema
 

« Terug

bol

Bestel
Sipko Melissen - De vendelzwaaier
via de internet boekhandel bol

De vendelzwaaier
De vendelzwaaier
Sipko Melissen