Florence Seyvos - Verlaten

"Franse mini-roman over meisje van 19 die verliefd wordt op haar vioolleraar." 
verlaten.gif

Florence Seyvos - Verlaten

Liefde doet pijn

'Verlaten' is een medogenloos verhaal van de Franse schrijfster Florene Seyvos over een 19-jarig meisje die voor het eerst wanhopig verliefd wordt. Op een getrouwde man.

De roman is in de ik-persoon geschreven en vertelt over de gevoelens, de twijfels, de triomfen van de hoofdpersoon, want de liefde is niet zo simpel. Verliefd zijn houdt vaak in: pijn lijden. Omdat de bewuste persoon er even niet is, omdat de bewuste persoon een ander leven heeft, met andere mensen omgaat en in het geval van getrouwde mensen, met andere mensen slaapt. Maar verliefdheid kan ook een uitstraling geven waardoor je denkt dat je de wereld in de hand hebt en een hele rits jongens achter elkaar kunt versieren. Gevoelens gaan van hoog naar laag.

De hoofdpersoon in het boek staat op de drempel om deze liefdeswereld te verkennen en een relatie met een wat oudere getrouwde man kan desastreus zijn voor een meisje. In plaats van de vrouw van de man op wie ze verliefd is te haten, begint ze een bijna ziekelijke passie ook voor haar te voelen. Maar wanneer ze haar ontmoet weet ze dat ze niet tegen een volwassen knappe vrouw op kan en graaft ze als het ware het eigen graf voor haar relatie door een anonieme brief te schrijven.

Wat ze niet beseft is dat alleen gelaten worden nog oneindig veel meer pijn doet dan de liefde en dat dat drastische maatregelen vraagt zoals verhuizen.

Seyvos legt op ongenaakbare wijze veel zeer herkenbare gevoelens bloot van een passionele tot mislukken gedoemde relatie. Een verboden liefde waar een derde persoon als een schaduw het ritme aangeeft. Een liefde tussen een jong meisje en een getrouwde man, waarbij ze het af moet leggen tegen een vrouw die al alles heeft wat zij ambieert, zowel de man als het vak.
Het zal menige vrouw vele herkenningspunten geven.

Een mooi en herkenbaar geschreven romannetje van een schrijfster die vooral
voor een jong publiek schrijft. Florene Seyvos' roman 'Gratia' (1992) kreeg de Prix Goncourt voor Eerste Roman en 'Les Apparitions' (1995) de Prix Fance-Télévisoin.

FLORENCE SEYVOS - VERLATEN (L'abandon, vert. Maria Noordman) De Geus, 2004

Leeslinks
Franse wijsheid over de liefde:
Frédéric Beigbeder - Liefde duurt drie jaar
Hopeloos verliefd:
Ariënne de Bruijn - Ismael
Nog meer romantiek
Vreemdgaan:
Christian Gailly - De nacht
Paul Guimard - De geur van gras

« Terug

bol

Bestel
Florence Seyvos - Verlaten
via de internet boekhandel bol