Alister Macleod - Geen groot verlies

"Roman over een Schotse clan in Canada." 
verlies.jpg

Alister Macleod - Geen groot verlies

Hooglanders op ijs

Wanneer Alexander MacDonald zijn ouste broer Calum in Toronto bezoekt, ontvouwt zich het verhaal van hun geschiedenis. Sinds Calum MacDonald in 1779 de grote zee opvoer vanuit Schotland met zijn tweede vrouw, zijn 6 kinderen en de hond, is de MacDonald Clan een wijdverspreide grote familie in Nova Scotia (Oost Canada) geworden. Bij Kaap Breton ligt het graf van deze stamvader onder een grote door zeewater rond geslepen steen. Het is niet zeker of de zee langzaam naar het graf toe komt, of dat het graf zich langzaam naar de zee begeeft. Maar de rotsen kabbelen er langzaam af en eens zal de tijd komen dat Calum MacDonald zich met de zee zal verenigen.
Toen Alexander met zijn tweelingzusje een dag bij zijn opa en oma zou gaan logeren, werd dat een lange logeerpartij: zijn ouders met hun jongste broertje zakten door het ijs en de ouders werden nooit meer teruggevonden. Alexander en zijn zusje bleven bij de grootouders wonen. De oudste 3 broers gingen op zichzelf wonen, in het oude huis van de MacDonalds, waar ze zich wisten te redden met vissen, stropen en sjacheren. Later gingen ze in uraniummijnen werken, waar ze experts in explosieven werden.
Toen na een ongeluk nog een arbeidskracht nodig was, begaf ook Alexander zich naar de mijnen waar hij het zware leven leerde tussen de mijnwerkers die uit alle uithoeken van de wereld kwamen, wat niet altijd goed ging. De MacDonald Clan stond er recht tegenover de Frans Canadezen, wat op een dag resulteerde in een vechtpartij...

Deze debuutroman van de al oudere hoogleraar Engelse taal en letterkunde aan de universiteit van Ontario werd met luid applaus ontvangen.
En alhoewel het boek een mooie sfeer uitademt en een stukje intrigerende geschiedenis blootlegt, steekt hij wat rommelig in elkaar.
Door het thema emigranten zo sterk door te voeren in het boek, niet alleen het verhaal van de MacDonald Clan, maar ook de fruitplukkers in Ontario zijdelings te beschrijven, of te praten over arme emigranten aan de kust die minder naar de tandarts gaan dan de rijken in de steden, of de demonstraties in Toronto te beschrijven, wordt het verhaal onbedoeld gestoord in zijn ritme. Het hoofdverhaal, dat van de MacDonald Clan en het verhaal van de familie van de ik-persoon, is op zichzelf al boeiend genoeg om een heel boek mee te vullen.
Het verhaal, met zijn vele geschiedenislessen over de Schotse Hooglanders in zowel Schotland als Canada wordt boeiend verhaald. Heimwee, trots, maar ook de mythen, worteling in een nieuw ruw land, vormen een prachtig decor voor dit familiedrama.
En ook de ruige natuur van Canada wordt niet onbeschreven gelaten. Op bijna Proulxiaanse wijze weet de schrijver de sfeer van Kaap Breton of een mijnwerkerskamp weer te geven.
Het verhaal dat dan eens lineair, dan weer in brokken wordt opgevoerd, werkt zich langzaam naar een spanning op: waarom is Alexanders oudste broer zo hopeloos alcoholist en accepteert Alexander dat?
Wanneer de waarheid aan het licht komt, hebben we een brok geschiedenis gelezen van een hechte bevolkingsgroep in Canada, dat zich in een ruig land vol emigranten een nieuw bestaan opbouwt, maar wiens Schotse wortelen diep onder de oceanen doorschieten naar hun even ruige moederland, dat verlaten lijkt te zijn door zijn helden.
Ondanks de soms wat kinderlijke taal (vertaling?) en de niet zo passende passages een mooi aangrijpend boek.

ALISTER MACLEOD - GEEN GROOT VERLIES, Anthos 2000

Boekenlinks:
Nog meer ruige landschaps-romans:
E. Annie Proulx - Scheepsberichten
Wayne Johnston - Kolonie van onvervulde dromen

« Terug

bol

Bestel
Alister Macleod - Geen groot verlies
via de internet boekhandel bol