Daniel Menaker - De behandeling

"Roman over psychoanalyst en een patiënt in New York." 
behandeling.gif

Daniel Menaker - De behandeling

De laatste Freudiaan

Jack Singer's moeder ging dood toen hij 6 was, op de avond voor Halloween, dus niet de leukste avond om dood te gaan. Daarop verkilde de relatie tussen Jack en zijn vader, die een chirurg is, maar geen aandacht voor zijn zoon had omdat die geen medicijnen wilde gaan studeren, en het onderwijs in ging. Jack is nu leraar Engels op een middelbare school en het is net uit met zijn vriendin. Hij mist zijn moeder, voelt zich in alles een mislukkeling en is zodoende in psychoanalyse bij dr. Morales, een uit Cuba afkomstige psychoanalyst, die aan bodybuilding doet en die hem bepaald niet zachtzinnig aanpakt. Na intensief twee sessies per week gehad te hebben, merkt Jack nog steeds geen verschil. Alleen leert hij dr. Morales steeds beter kennen: de twee zijn aan elkaar gewaagd en gaan behoorlijk tekeer tegen elkaar. Morales daagt uit, maar ook Jack leert dit te doen.
Wanneer Jack eindelijk weer een serieuze relatie met een rijke vrouw lijkt te gaan krijgen, springt Morales er bovenop. Buiten dat hij alle details wil weten over de intieme gebeurtenissen tussen het stel, moedigt hij Jack aan vol te houden. En dan lijkt het of Jack uiteindelijk toch iets geleerd heeft: hij gaat zijn eigen gang, zonder eerst dr. Morales te consulteren, wat deze als een belediging opvat.

Wat als een briljant verhaal over een leraar en zijn psychoanalyst begint, verzandt enigszins in een gewoon verhaal over verhoudingen. Dat is jammer, want de dialogen tussen Morales en Jack zijn vol humor, steken onder water en staan als een rots.
Maar dan begint het verhaal van Sarah Gibson, een vrouw die al het ongeluk van de wereld aantrekt en een kind ter adoptie moet afstaan. De geschiedenis moet snel geschreven worden, want het verhaal moet aansluiten bij dat van Jack, wat het ook doet op het punt wanneer Jack geheel zelfstandig de held uit gaat hangen en hij zich verwijdert van dr. Morales. Maar het verhaal van Sarah is ietwat saai geschreven. Gespeend van humor, gestoeld op zovele Amerikaanse verhalen, leest het bijna als een stijlbreuk na de zeer onderhoudende conversaties tussen Jack en dr. Morales. Waarna het hele boek een metamorfose ondergaat, net zoals Jack, want die wordt weer een normaal Amerikaans burgermannetje, die een rijke vrouw ontmoet en haar weet te steunen in haar gevecht om haar kind, sterker nog, dankzij Jack verdwijnen de problemen in de vorm van een akelig egocentrisch mannetje, maakt hij promotie op school en komt zelfs zijn relatie met zijn vader weer goed. Kortom, de Amerikaanse successtory zoals er al zovelen zijn.
Het originele thema, de psychoanalyse, en het karakter van dr. Morales, verdwijnen naar de achtergrond: Jack Singer heeft die niet meer nodig. Maar tegelijkertijd met deze inbreng verdwijnt ook de humor uit het verhaal en verwordt het tot een simpel verhaaltje. Hoewel Menaker best wel kan schrijven, zijn stijl is niet slecht, springt hij er met de rest van het verhaal nergens uit.
Het is geen slecht boek en zeker de moeite waard gelezen te worden, maar het is jammer dat het virtuose begin niet langer had kunnen worden volgehouden.

DANIEL MENAKER - DE BEHANDELING (The treatment), Atlas 2000

Boekenlinks:
Een intensiever boek over therapie:
Loes Wouterson - De tweede geschiedenis
Een boek over psychiatrie van een ander kaliber:
Toni Davidson - Littekens

« Terug

bol

Bestel
Daniel Menaker - De behandeling
via de internet boekhandel bol

De behandeling
De behandeling
Daniel Menaker