Rajeev Balasubramanyam - In prachtige vermomming

"Roman over 16-jarig meisje in India die filmster wil worden." 
vermomming.jpg

Rajeev Balasubramanyam - In prachtige vermomming

Hoe een Audrey Hepburn in India te worden

Ze is 16 jaar, leeft in een klein stadje in Zuid-India, haar vader heeft een drankprobleem en slaat haar moeder, die zich altijd in de keuken verstopt waar ze eeuwig bezig is met haar potten en pannen. Haar oudere zusje is al uitgehuwelijkt en haar broertje Ravi, zit nadat zijn kantoor op brute wijze was overvallen, thuis en kijkt de hele dag tv. Ze is helemaal gek van de bioscoop en haar favoriete film is 'Breakfast at Tiffany's', met Audrey Hepburn als haar grote voorbeeld in de rol van Holly Golightly.
Wanneer ook onze 16-jarige heldin wordt uitgehuwelijkt, schrikt ze zo van haar aanstaande bruidegom, dat ze de benen neemt naar de Grote Stad. De opa van haar schoonbroer heeft haar geholpen aan een baan als dienstmeisje van meneer Aziz en staat helemaal achter haar weglopen: jij weet wat je wil, dus moet je eerst levenservaring opdoen.
In het grote huis van meneer Aziz heerst de ijzeren wil van zijn Franse vrouw Marceau en geen van de bedienden zijn daar blij mee. Hun zoon Armand echter stelt onze heldin voor een heleboel vragen: is dit de man van haar dromen en zal ik 'HET' met hem doen? Ze vergelijkt haar leven met dat van Holly Golightly en wacht geduldig af wanneer haar film nu eindelijk eens gaat beginnen. Ze is tenslotte geboren als meisje, maar moet filmster worden, dus moet ze eerst oefenen in toneelspelen. Of was ze reeds als filmster geboren en speelt ze nu de rol van dienstmeisje?

Mooie roman van een Indiase schrijver, die alleen zijn naam uit India lijkt te hebben geërfd. Rajeev Balasubramanyam is in Engeland geboren en getogen en zet zijn verhaal neer in een redelijk abstract India: het Zuiden en de Grote Stad. Net zoals bij de heldin worden er geen namen genoemd, maar we kunnen er vanuit gaan dat de Grote Stad New Dehli is. Toch blijft de sfeer van het rumoerige Indiase leven ietwat op de achtergrond in dit boek. Hoewel er volop geuren en kleuren, gerechten en gebruiken worden genoemd, gaat de grootste sfeer op aan een haast imaginaire wereld van de 16-jarige die Het Leven aan het ontdekken is, wat ze net zo goed in een ander deel van de wereld had kunnen doen. Toch vinden we in het verhaal een soort samengaan van de Westerse en Indiase wereld. Aan de ene kant is de heldin's favoriete Amerikaanse film 'Breakfast at Tiffany's' het heilige voorbeeld voor haar, aan de andere kant laat ze zich ook leiden door Indiase Godenverhalen. Behalve Holly Golightly is de god van de zon, Suraya, een dagelijkse held voor haar en raakt ze niet uitgedacht over het verhaal van de grote krijger Arjuni die vermomd als zangeres en danseres het strijdtoneel betrad.
Zo heeft Balasubramanyam een haast onwerkelijke wereld gecreëerd, een maatschappij gezien vanuit een 16-jarige die het leven van mannen en vrouwen nog moet ontdekken, die verbaasd aanneemt dat 'Romaanse' mensen, zoals meneer Aziz zijn Franse vrouw en zoon betiteld, een opvliegender temperament hebben als de meer filosofische Indiërs, die het woord 'condoleance' en 'croissant' nog niet kent en die denkt dat je door veel doorzettingsvermogen de wereld kan veroveren.
Het volwassen worden van de 16-jarige lijkt te verlopen zonder de aardse problemen uit het dagelijks leven om haar heen. Haar ouders komen uit de wat rijkere middenstand, geld is in het boek geen probleem en hoewel er wel overvallers worden genoemd, lijken de slechte mensen geen impact te hebben op het leven van een meisje die alleen naar de Grote Stad reist. Behalve dierenmishandelingen maakt geen enkel stadsbeeld echt indruk op haar, druk als ze is met haar eigen innerlijke belevingswereld. In de verte doet het verhaal wat denken aan 'God van de kleine dingen' van Arundhati Roy, hoewel Balasubramanyam lang niet kan tippen aan Roy's bloemrijke taal. Ook in 'In prachtige vermomming' leeft de hoofdpersoon in haar eigen gesloten wereld, omgeven door de kleurrijke maatschappij van India, wat het verhaal een mooie eigenzinnige sfeer geeft en wat soms tot hilarische scènes leidt. Het boek won in 1999 de Betty Trask prijs, de prestigieuse Engelse literatuurprijs voor debuutromans van jonge schrijvers.

RAJEEV BALASUBRAMANYAM - IN PRACHTIGE VERMOMMING (In Beautiful Disguises, vert. May van Sligter), Prometheus, 2002

Leeslinks
Nog meer kinderen levend in hun eigen wereld omgeven door Indiase sferen:
Arundhati Roy - De God van kleine dingen
Karin Roberts - De bloemenjongen
Ardashir Vakil - Bombay branding
Nog meer over India:
Manil Suri - Het trappenhuis
Meer historische verhalen uit India
Amitav Ghosh - Het glazen paleis
Kenizé Mourad - De tuin van Badalpur

« Terug

bol

Bestel
Rajeev Balasubramanyam - In prachtige vermomming
via de internet boekhandel bol