Veit Heinichen - Vetes

"Duitse politiethriller over moord in de bergen bij TriĆ«st (ItaliĆ«)." 
vetes.gif

Veit Heinichen - Vetes

Triëst-thriller

De bora nera raast door Triëst, een ijskoude wind die ervoor zorgt dat er praktisch niemand op straat is. Politie-inspecteur Proteo Laurenti, wiens humeur al niet opperbest is omdat zijn vrouw verliefd is op een ander en naar haar moeder is afgereist om over hun huwelijk na te denken, krijgt een anoniem telefoontje over een bomaanslag, waarna hij de sneeuw moet trotseren om naar het bergdorpje Contovello te gaan om de schade op te nemen. Een hele familie is daar omgekomen en het ziet er naar uit dat het een aanslag is.

Met 4-koppige bemanning vaart een viskotter de haven van Triëst uit, gooit netten uit en treft in de internationale wateren een andere viskotter. Ze komen terug met een man minder aan boord.

Na de dode op zee, wat als een ongeluk wordt afgeschilderd, wordt een man op gruwelijke wijze vermoord aangetroffen boven een van de rotsspleten (Foiba) op de Karst.

Laurenti staat voor raadsels en voor problemen in de familie. Gaat het hem lukken alles op te lossen?

'Vetes' is een sfeervolle thriller die zich afspeelt in het Italiaanse Triëst. Het is de tweede thriller van de Duitse boekhandelaar die in Triëst ging wonen en daar voor zijn debuutroman (Dood in Triëst) politie-inspecteur Proteo Laurenti creeërde.

Proteo Laurenti, die 2 dochters en een zoon heeft, is een beminnelijk karakter met zijn privé-zorgen. Geen macho, wel een liefhebber van eten en drinken. In zijn tweede avontuur neemt hij het roken weer op want zijn vrouw heeft hem verlaten en zijn zoon komt keer op keer in moeilijkheden omdat hij met rechtse jongeren uithangt. Zijn poging om het huis in zijn eentje te bestieren mislukt want voor zijn werk is hij dag en nacht in touw.

De zaak die begint bij een bomaanslag in een klein bergdorpje uitkijkend over Triëst, gevolgd door het mysterieuse overboordslaan van een zeeman en een gruwelijke haast rituele moord in de bergen bij een Foiba wordt spannend opgezet. Je weet dat er over de op zee omgekomen visser is gelogen, je weet dat Nicoletta geen schone handen heeft, net als Gubian. We kunnen de vorderingen van Laurenti dus van twee kanten bekijken: gaat hij alles ontdekken wat wij al weten?

Net als 'Dood in Triëst' is 'Vetes' weer een geslaagde sfeerzetting van het verhaal in de haast vergeten Italiaanse stad die grenst aan Kroatië. Een stad die door zijn ligging als kruising tussen oost en west, noord en zuid, een interessante achtergrond is voor een thriller omdat de geschiedenis bloederige taferelen heeft gekend en de stad nog steeds wordt bevolkt door een bevolking met een zeer uiteenlopend verleden: een groot gedeelte Kroatiërs, oude en nieuwe fascisten, ex- joegoslavische partizanenstrijders en noem maar op.

In de spleten van het Karstgebergte, de zogenaamde Foiba's, zijn honderden tot duizenden mensen omgekomen, zowel door de ene partij als door de andere vermoord. Niemand weet iets concreets erover. Het blijft een zwart verleden waar zowel Kroatië als Italië over zwijgt.
Dan is er aan Triëst's voeten de zee wiens grenzen en omliggende landen haast uitnodigen om te smokkelen: de Joegoslavische staatjes en Albanië.

Veit Heinichen, die in 1980 voor het eerst Triëst bezocht, beschrijft niet alleen met veel liefde de stad, maar ook het eten, waaronder verschillende visgerechten, en de wijn die uit de streek komt. Het is een waar genoegen om hiervoor alleen al zijn boek te lezen. Hoewel een thriller natuurlijk nooit om aangename zaken gaat. De personages zijn van vlees en bloed, geweld wordt niet tot grotere proporties opgeblazen en er zitten zelfs humoristische lijnen in zoals de immer op de verkeerde momenten opduikende Griek Perikles Ritsos.

In Triëst heb je de ene dag dit paspoort, de andere dag een ander paspoort, dat is zijn geschiedenis. Zo ook de Duitse Veit Heinichen, die Duitsland heeft verruild voor Italië en nu met zijn boeken Triëst weer op een internationale kaart heeft gezet.

'Vetes' is een spannend verhaal over een oude familievete die doorspeelt in de geschiedenis van de moderne misdaad en over een politie-inspecteur die zich kan meten met andere populaire thrillerhelden zoals de Engelse speurder Thomas Lynley (Elisabeth George) en de Zweedse inspecteur Kurt Wallander (Henning Mankell).
Een aanrader voor iedereen die houdt van sfeervolle politiethrillers die midden in het leven spelen.

VEIT HEINICHEN - VETES (Die Toten vom Karst, vert. Pim Lukkenaer) De Geus, 2004

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Dood in Triëst
De spannende boeken van Hotel-Boekenlust

« Terug

bol

Bestel
Veit Heinichen - Vetes
via de internet boekhandel bol