Antonio Skármeta - De dans van Victoria

"Chileense roman over 2 gevangenen die de vrijheid omarmen." 
victoria.gif

Antonio Skármeta - De dans van Victoria

Vrijheid

Ángel Santiago is een mooie jongen die al vroeg in de gevangenis belandt omdat hij een paard had gestolen. Wanneer hij ontslagen wordt uit de gevangenis is de gevangenisdirecteur daar niet blij mee. Hij had een streek aan Ángel geleverd en is nu bang dat Ángel hem op een dag komt vermoorden. Ángel heeft echter andere dingen aan zijn hoofd. Hij heeft geen cent te makken als hij het vrije leven tegemoet treedt. Bovendien ontmoet hij al snel Victoria, een meisje dat van school was gestuurd en een carrière als ballletdanseres ambieert.
De bekende meesterkraker Vergara Grey, die rond dezelfde tijd in vrijheid wordt gesteld, zit met hetzelfde probleem. Zijn maat Monasteria met wie hij zijn laatste kraak heeft gezet en die hij nooit heeft verlinkt blijkt het deel van zijn geld verbrast te hebben. Wanneer Ángel Vergara Grey opzoekt om samen een meesterkraak te zetten, weigert Vergara Grey categorisch. Hij wil niet weer de misdaad in met het risico gepakt te worden. Hij wil zijn vrouw en zoon terug, die weigeren hem te zien. Maar als Vergara Grey Victoria ontmoet, ziet hij de zaken in een ander licht.
De plannen worden gesmeed, alles lijkt op rolletjes te lopen...

'De dans van Victoria' is een op en top Zuid-Amerikaanse vertelling over een meesterdief die alom bekend is en een mooie jongen die alle risico's neemt om een meisje in nood te helpen. Beide ex-gevangenen zijn alles behalve slecht. De een heeft gezeten voor paardendiefstal, de ander heeft nog nooit geweld gebruikt en is daarom heel populair.
Ángel echter is niet goed behandeld geweest in de gevangenis en is hierdoor misschien het meest gedreven om voor een nieuw leven weer een misdaad te begaan. Het kost hem de nodige overredingskracht om de grote meester Vergara Grey over te halen met hem mee te doen.

Het verhaal speelt in de hoofdstad van Chili, in Santiago, waar het duo overnacht in ongure pensionnetjes en in een balletschool. Ze proberen te overleven met heel weinig geld, maar ze zijn gul in het uitdelen ervan. Ze worden geholpen door diverse personages zoals een receptioniste, een tekenlerares en een politieagent. Het drama heeft humoristische kantjes dankzij Antonio Skármeta's luchtige stijl van schrijven. Hij laat de zelfkant van de maatschappij zien, mensen die de centen tien keer moeten omdraaien en met weinig moeten zien te overleven.

Antonio Skármeta werd vooral bekend door de film 'Il postino' van Michael Radford (1994). Het script van deze film was gebaseerd op Skármeta's boek 'Ardiente Paciencia' (1985) en gaat over een postbode en de Chileense schrijver in ballingschap Pablo Neruda. Zelf ontvluchtte Skármeta Chili tijdens de dictatuur van Pinochet. Hij leefde een aantal jaren in West Berlijn en schreef romans, film- en tv-scripts. Dictatuur, literatuur en vrijheidsstrijd zijn een groot thema in zijn werk.

In 'De dans van Victoria' vinden we elementen terug van vrijheid, hoewel het boek deze keer niet over de dictatuur gaat, maar over een ander instituut dat de vrijheid kan ontnemen: justitie. Terwijl Chili heeft gekreund onder het regime van Pinochet, hebben de 2 hoofdpersonen gezucht onder hun vrijheidsberoving. Ángel heeft een paar jaar van zijn jeugd gemist en Vergara Grey is door zijn gevangenschap zijn vrouw en kind kwijtgeraakt. Vergara Grey wil niet weer een risico lopen om de gevangenis in te draaien. Ángel ziet echter geen vrijheid zonder geld en wil het risico wel nemen, overtuigd van de waterdichtheid van het plan dat hij van een beruchte misdadiger heeft gekregen die voor levenslang werd veroordeeld. Tenslotte ziet ook Vegara Grey in dat een vrij leven zonder geld en zijn gezin niet alles is. Hij zwicht echter pas wanneer hij inziet dat hij met geld ook iemand anders kan helpen.

De persoon die hij wil helpen en waarop Ángel verliefd is geworden is het schoolmeisje Victoria. Door een dwarsliggende lerares zakt ze voor haar eindexamen, wat betekent dat ze niet verder zou kunnen met haar danslessen. Bovendien kosten danslessen geld dat ze niet heeft. Op onderhoudende wijze weten de oude beroemde man en Ángel geld te ritselen en hun meesterkraak voor te bereiden. Maar eerst organiseren ze de verwezenlijking van een droom van Victoria. De eerste overwinning op het systeem: Victory. De vrijheidsdans vindt plaats voordat de kluis van de ex generaal van de geheime dienst wordt gekraakt. Het verhaal loopt echter niet uit op een totale overwinning, want het lot beslist anders.

Is er deze maal geen schrijver in de hoofdrol, ook de literatuur is aanwezig in het verhaal. Terwijl de dieven aan het werk zijn ontstaat er bijvoorbeeld een levendig gesprek over de dood van Tsjechov en citaten en namen van andere schrijvers zijn niet weg te denken uit Skármeta's werk.

'De dans van Victoria' is een onderhoudend en mooi verhaal over alles dat goed gaat totdat het lot ingrijpt. Het gaat over het onschatbare bezit van vrijheid. Het is drama met een Zuid-Amerikaanse knipoog.

ANTONIO SKÁRMETA - DE DANS VAN VICTORIA (El baile de la Victoria, vert. Adri Boon), De Geus/Novib, 2006

Leeslinks
Over een Zuid-Amerikaanse speurder:
M. Vásquez Montalbán - Tango in Buenos Aires
Van een Chileense balling over leven met weinig geld in Zuid-Amerika:
Roberto Bolaño - De woeste zoekers

« Terug

bol

Bestel
Antonio Skármeta - De dans van Victoria
via de internet boekhandel bol