Margherita Pasquini - Het rauwe rode vlees

"Eigenzinnige Nederlandse roman over Amerikaanse wees die een 'echte' vader krijgt." 
vlees.gif

Margherita Pasquini - Het rauwe rode vlees

Een echte vader

Billy Weisbeck kijkt terug op zijn dramatische leven. Waar hij vandaan komt, dat weet hij niet. Wel dat zijn vader uit Vietnam terug kwam in een zak. Zijn kindertijd brengt hij door in weeshuizen, totdat de familie Zack hem in huis neemt. Beter dan een weeshuis, maar zoontje Zack is een ettertje en zo komt ma Zack op een dag met een echte vader voor Bill. Het ene moment lijkt deze vader een geschenk uit de hemel, het andere moment is het een bullebak van een man, met vooral losse handen. Maar Bill schikt zich naar het leven, veel keuze is er toch niet. En zo groeit hij verder op in het huis van Weisbeck en zijn moeder, soms de hel op aarde. Als Billy ouder wordt, wordt zijn vader wat milder en valt er best wel met hem te leven.
Maar wanneer het leven je toelacht, heeft het lot weer andere streken in petto. De liefde is helaas maar een kort leven beschoren.

Margherita Pasquini schrijft als een bezetene met expressieve, bijna explosieve taal. Vaag doet het denken aan 'Het Schnitzelparadijs' van Khalid Boudou. Ferme taal, doorspekt met Amerikaans. Dat is de kracht van het boek: lekker cynische opmerkingen en sneren naar onze maatschappij in een feest van woorden en uitdrukkingen. Op geheel eigen wijze sleept ze je mee door het leven van Billy Weisbeck. Eigenlijk is het de taal die bij elkaar wordt gehouden door het verhaaltje. Want dat verhaal is niet zo bijzonder. Het is het zoveelste verhaal van een zielige jeugd compleet met traumatische gebeurtenissen. Maar Pasquini lijkt op een heetgebakerde Amerikaanse die, net als 'de echte vader' geheel onverantwoord met zijn auto over de wegen racet omdat de wereld hem toebehoort. Zo raast Pasquini onbekommerd door de jeugd van Billy Weisbeck waarin ze op een niet te stuiten manier het leven becommentarieert en filosofeert over zedelijke en morele zaken.
Het verhaal wordt hierdoor toch nog leuk, spannend, maar ook schokkend. Het lijkt in de verste verten niet op preutse Nederlandse literatuur, en dat is niet alleen omdat ze Amerikaanse zinnen niet mijdt. Ze weet perfect een stukje Amerikaans leven bloot te leggen, alsof ze daar haar hele leven heeft gewoond.
Zoals de Volkskrant schreef over haar eerste boek 'Verschroeide Ossobuco': "Naast dit proza verschrompelt Giphart toch wel tot een argeloze kleuter met snottebel."
Misschien is deze tweede roman van Paquini op het einde iets te belerend, maar al met al is het een feestelijk taalavontuur.


MARGHERITA PASQUINI - HET RAUWE RODE VLEES, Anthos, 2001

Leeslinks:
Van dezelfde auteur:
Verschroeide ossobuco
Nog een Amerikaans weesverhaal:
Brady Udall - De buitengewone lotgevallen van Edgar Mint

« Terug

bol

Bestel
Margherita Pasquini - Het rauwe rode vlees
via de internet boekhandel bol