Maryse Condé - De watergodin

"Een Caribisch verhaal over een fatale liefde." 
watergodin.jpg

Maryse Condé - De watergodin

Terug naar de zee

Dieudonné is vrijgesproken van de moord op de blanke plantocrate Loraine. Zijn advocaat had uit het weinige dat Dieudonné had losgelaten zijn eigen pathetische verhaal over blanke vrouw mishandelt zwarte werknemer gemaakt, maar na het gewonnen proces besefte hij dat zijn opgevoerde verhaal volkomen bezijden de waarheid lag.
Dieudonné is vrij, maar wordt niet met open armen ontvangen door de bevolking van het kleine Caribische eiland dat steeds vaker wordt geplaagd door de misdaad. Zijn moeder Marine ligt al lang onder de zoden, zijn vader is onbekend, zijn vriend Boris is veranderd van troostrijke dichter en zwerver in een fanatieke politicus met vrouw. Er is maar één vrouw die Dieudonné in haar armen wil nemen en er is een meisje dat hem op haar manier wil helpen, maar Dieudonné's liefde heeft hij zelf om zeep geholpen. Uiteindelijk is er nog maar een plek waarnaar hij kan terugkeren en dat symbool staat voor zijn enige gelukkige tijd uit zijn leven: het zeiljacht 'De Watergodin'.

Maryse Condé, geboren in 1937 te Guadeloupe, afgestudeerd in de letteren aan de Sorbonne te Parijs is bekend geworden met haar twee delen 'Ségou', een magistrale vertelling over de geschiedenis van zwart Afrika. Zij leefde enkele jaren in Afrika, waar zij haar research pleegde voor deze bestseller. Daarna keerde zij terug naar Guadeloupe en naar de Caribische thema's in haar boeken. Verhalen over de eilanden, hun mythes en de bevolking die worstelt met een slavenverleden.
Het niveau van 'Ségou' heeft zij echter nooit meer kunnen halen. Haar andere romans zijn meer in de Creoolse stijl en eenvoudiger qua onderwerp, meestal over de outcast van een gemeenschap, met als achtergrond het hedendaagse Caribische leven dat als voornaamste punt uit het verleden de slavenhandel heeft. Geen uitgebreide prachtige volksgeschiedenis die haar zo geprezen 'Ségou' siert. Maar tenslotte is de geschiedenis van Afrika de geschiedenis van de Cariben, de slaven kwamen daar vandaan. Toch jammer dat Maryse Condé zich nooit heeft gewaagd aan een evenzo grootse historische roman over de Caribische wereld . Ze houdt het nu bij vertellingen die zich afspelen in een kleine gemeenschap, maar diept daarentegen haar karakters uit.
De hoofdpersoon Dieudonné in 'De Watergodin' blijkt een verloren ziel. Zijn moeder al vroeg dood, zijn vader onbekend, zijn tantes die hem liever zagen gaan dan komen, de familie Cohen waar hij met veel plezier had gewerkt, vertrokken. Toch gelooft de zo vaak in de steek gelaten Dieudonné in het leven en de goede kant ervan. Hij is bereid om eerlijk werk te doen voor zijn geld in tegenstelling tot een jeugdvriend die de misdaad inrolt. Hij is blij met het gezelschap van de dichter en zwerver Boris, ook al begrijpt hij niets van diens poëzie. In vrouwen is hij niet geïnteresseerd tot hij in dienst komt van de blanke plantersdochter Loraine, een eenzame rijke vrouw die haar tijd verzuipt met alles wat er voorhanden is. Dieudonné is tenslotte slachtoffer van zijn verleden en van zijn daden. Hij keert terug naar de enige liefde in zijn leven die hem noot verraden heeft: de zee.
Mooi verhaal dat ook laat zien hoe schrijnend het leven op de tropische eilanden kan zijn. Hun problemen met de armoede en de immer oprukkende misdaad gelieerd aan drugsproblemen, die het toerisme doen afnemen daar.
Hoewel niet van het kaliber 'Ségou' blijven Condé's Caribische verhalen boeien en ontroeren.

 

MARYSE CONDÉ - DE WATERGODIN (La Belle Créole, vert. Eveline van Hemert), De Geus, 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
Ségou, deel I en II
Tituba, de zwarte heks van Salem
Tocht door de mangrove
Twee andere Caribische vertellingen:
Ernest Pépin - De man met de ivoren stok
Patrick Chamoiseau - De oude slaaf en de bloedhond

 

 

« Terug

bol

Bestel
Maryse Condé - De watergodin
via de internet boekhandel bol