Marie Darrieussecq - White

"Franse po√ętische roman over de Zuidpool." 
white.gif

Marie Darrieussecq - White

Zuidpool-poëzie

Het jaar 2015. Twee mensen hebben zich aangemeld voor een project op de Zuidpool: het installeren van een permanente basis. De omstandigheden zijn bar en boos, maar daarvoor hebben ze gekozen. Ze laten beiden een verleden achter waarmee ze in het reine willen komen.
Edmée Blanco is radiologe en zal zorgen dat de mensen op de basis met een hologram-telefoon via de satelliet met hun geliefden thuis kunnen communiceren.
Peter Tomson is de meest zwijgzame van het stel. Hij lijkt zelfs geen geliefde of familie te hebben waarmee hij contact opneemt vanuit de witte kou van de Zuidpool. Zijn taak is het om de verwarmingsketel aan de praat te houden. Voor elke hapering heeft hij 10 minuten om die te repareren. Indien dat niet lukt moet de basis onmiddellijk worden ontruimd.

Edmée is de enige vrouw. Die zich terugtrekt in haar radiokamer. Maar zich voelt aangetrokken tot de stille eigenzinnige Peter.

Rondom de basis zweven spoken van de zielen die ooit hun leven op die Pool hebben gelaten. Niet alleen van beroemde ontdekkingsreizigers waaronder Scott en Admundsen, maar ook van vele van hun bemanningsleden. Ze hebben geen ander doel dan zich te amuseren en zijn dolblij als ze constateren dat de spoken die Edmée en Peter met zich meebrengen, steeds nader tot elkaar komen. Zij zijn de vertellers van dit verhaal en zij zorgen dat dit verhaal allesbehalve het gewone verhaal wordt van man ontmoet vrouw.

Het boek vertelt over de extreme omstandigheden. Temperaturen die een champagnefles door midden doen splijten. De felle zon die voor enkele maanden onverbiddelijk over de verblindend witte sneeuw blijft schijnen en daarna plaats zal maken voor een eeuwig durend lijkende duisternis. Het gevecht van de mens tegen deze barre elementen. Sneeuwblind, bevriezing, verstandsverlies, het zijn de gevaren die in de grote leegte van de Zuidpool op de loer liggen. Eenzaamheid en doortastendheid. Maar vooral een genadeloos mooie witheid die zich uitstrekt zo ver je kijkt en denkt.

De natuur regeert en de nietige mens kan niet anders als de natuur respecteren. Het kleine beetje geschiedenis dat diep begraven ligt onder het ijs spreekt boekdelen. En toch probeert de mens te leven, te vechten, te nemen. Een microkosmos waarin twee tegenovergestelde polen als losgeslagen moleculen elkaar aantrekken.

De Franse schrijfster Marie Darrieussecq laat geen enkele keer haar woorden bevriezen. Ze zweven door het verhaal, net als de spookjes. Ze laat haar zinnen buitelen en warmte stralen. Haar poëtische stijl van vertellen glijdt soepel over het blauwe ijs en door diepe menselijke gletschers.

'White' is een bijzonder staaltje van literatuur. Het is een verhaal over de vergankelijkheid van de mensen, over het ontstaan en vergaan. Terwijl de mens ploetert om zijn bestaan, strekt de natuur haar tentakels uit en neemt, verblindt en leeft door.

MARIE DARRIEUSSECQ - WHITE (White, vert. Mirjam de Veth) De Arbeiderspers, 2006

Leeslinks
Over de ontdekking van de Noordpool:
Andrea Barrett - De reis van de Narwhal
Over een ruzie tussen ontdekkers van de Noordpool:
Wayne Johnston - De zeevaarder van New York
Nog meer ontdekkingsreizen per schip:
Christoph Ransmayr - De verschrikkingen van het ijs en de duisternis
Mordecal Richier - Salomon Gursky was hier
Napoleon Baccino Ponce de Léon - Maluco
 

« Terug

bol

Bestel
Marie Darrieussecq - White
via de internet boekhandel bol