Henning Mankell - Daniël, zoon van de wind

"Roman over zwart jongetje dat eind 19de eeuw vanuit Afrika naar Zweden wordt meegenomen." 
danielzoonwond.jpg

Henning Mankell - Daniël, zoon van de wind

Leren lopen op water

Nadat zijn medicijnenstudie was mislukt, besloot Bengler insekten te bestuderen en zijn grote droom was een insekt te vinden dat nog niemand kende en aan welke hij zijn naam kon geven. Hiervoor ging hij in 1874 naar de Kalahari woestijn in Afrika, waar hij inderdaad een nog niet geïdentificeerd insekt vond. Maar hij kwam ook thuis met een klein zwart jongetje die hij in de woestijn bij een vriend had gevonden.
Molo, door Bengler nu Daniël genoemd, komt in een nieuwe wereld waar het zand uit zijn jeugd niet meer bestaat. Behalve de nieuwe taal probeert hij ook te begrijpen hoe de mensen hier leven. Hij leert deuren open en dicht te doen en hoe zich te gedragen. Maar het leven in het Noorden helemaal begrijpen doet hij niet, te meer omdat hij gekweld wordt door heimwee en vast van plan is over het water te leren lopen om zo naar huis te kunnen.

Henning Mankell is sinds de jaren 90 een zeer succesvolle Zweedse schrijver die vooral bekendheid kreeg met zijn misdaadromans over inspekteur Kurt Wallander. Ook dit boek begint met een moord, maar is allesbehalve een thiller. De andere passie van Mankell is Afrika, waar hij Maputo in Mozambique zijn tweede huis noemt. Al jaren geeft hij daar leiding aan het Theater Avenida. Als kind droomde hij al van een reis naar Afrika en sinds hij werd uitgenodigd om een theater in Mozambique op te zetten, leeft de auteur nu een half jaar in Zweden en een half jaar in Maputo. Zijn misdaadromans hebben als thema racisme en sociale misstanden in Zweden, maar zijn andere romans zijn veelal Afrika toegewijd. 'Verteller van de wind' gaat over een Afrikaanse straatjongen die, terwijl hij gewond op de dood wacht, zijn leven aan zich voorbij ziet trekken.
'Daniël, zoon van de wind' gaat over een jongetje dat eind 19de eeuw door een wetenschapper mee naar Zweden wordt genomen. Bengler probeert zo goed mogelijk voor het jongetje te zorgen, maar wordt toch genoodzaakt het zwarte kind tentoon te stellen naast zijn nieuwe insekt dat hij in Afrika heeft ontdekt. In de 19de eeuw hadden enkel reizigers en zeelui zwarte mensen gezien en was zo'n andere huidskleur niet alleen een bezienswaardigheid, maar vaak ook een bron van angst. 'De zoon van de duivel' werd hij ook wel genoemd en menige persoon rende schreeuwend voor hem weg. In het 19-eeuwse Zweden waar men nog per paard en wagen of boot reisde moest het zwarte kind van 7-8 jaar een nieuw leven opbouwen. Hoewel hij wel leerde hoe hij zich moest gedragen, begreep hij niet altijd het waarom. Zijn roots uit Afrika en zijn vermoorde ouders, Kika en Be, wilden hem niet loslaten en zo botsten er 2 culturen omdat niemand zich afvroeg wat het jongetje uit de woestijn dacht of wat zijn achtergrond was. Een bekend gegeven uit de literatuur en misschien wel het mooist verwoord in Arthur Japin's roman 'De witte met het zwarte hart'.
Mankell's boek verhaalt niet alleen over het zwarte jongetje Daniël, maar ook over de personen om hem heen. Allereerst is er Bengler, die ondanks de waarschuwingen om een zwart kind mee te nemen naar Zweden, Daniël probeert om te toveren in een zoon van hem. Zijn ambities om een beroemd wetenschapper te worden zijn echter sterker dan zijn verantwoordelijkheidsgevoel betreffende Daniël. De journaliste Ina Myrén lijkt de eerste persoon die zich afvraagt wat Daniël zelf denkt, net zoals Edvin en Alma, die proberen te begrijpen wat er in zo'n klein zwart hoofdje omgaat, maar daar helaas niet in slagen. Dit in tegenstelling tot de amusementsverkoper Wickberg die alleen maar geld in het zwarte jongetje ziet en hem het liefst met gevaarlijk grote slangen wil tentoonstellen. Ook dominee Hallén had maar één ding voor ogen: een heiden bekeren.
Ontroerende scènes over een jongetje die onze maatschappij beziet vanuit zijn Afrikaanse roots en kinderlijke wereld. Over een jongetje die het woestijnzand mist, zijn vermoorde ouders overal ziet opduiken en denkt over water te kunnen leren lopen.

HENNING MANKELL - DANIËL ZOON VAN DE WIND (Vindens son, vert. Clementine Luijten), De Geus, 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:

Midzomermoord
Tea-bag

Ik sterf, de herinnering leeft

Over 2 zwarte jongetjes die in Holland aankwamen:
Arthur Japin - De Zwarte met het witte hart
Over kinderspelletjes uit een woestijnland:
Michael Roes - Leeg kwartier, Rub' al Khali
Over het tentoonstellen van een vijfling:
Bobby Ann Mason - Verenkransen

« Terug

bol

Bestel
Henning Mankell - Daniël, zoon van de wind
via de internet boekhandel bol