Shamim Sarif - Winteraffaire

"Engelse roman over een Amerikaanse zakenman die zich schuldig voelt over de dood van zijn Russische vrouw." 
winteraffaire.gif

Shamim Sarif - Winteraffaire

Over wraak en liefde

Alexander Ivanov voelt zich na tientallen jaren nog schuldig over de dood van zijn vrouw Katja die hij in Rusland achterliet toen hij naar het westen vluchtte. Ondanks dat hij in Boston een voedselimperium opbouwde kan hij de liefde van zijn leven niet vergeten. Tot Estelle zijn pad kruist. Een vrouw van een professor in Engelse literatuur die alleen om te eten zijn kamer nog uitkomt.
Beide oudere mensen moeten nu de kracht opbrengen les uit hun verleden te trekken.
Estelle's dochter Melissa, een bikkelharde zakenvrouw die Alexander's imperium wil overnemen, krijgt een lesje van Lauren, het nichtje van Alexander. Beide jonge vrouwen raken in de ban van elkaar en van de mysterieuse Katja, waarop ze besluiten naar Moskou te gaan om meer over haar dood te weten te komen.

'Winteraffaire' is een romantisch verhaal over een noodlottige liefde in het ijskoude Rusland in de jaren vijftig en over een nieuwe liefde in het moderne Amerika. Beide affaires worden naast elkaar verteld en werken toe naar het antwoord op de vraag onder welke omstandigheden Katja stierf.

Katja's ouders werden door Stalin vermoord, waarna ze wraak op de Russische regering zwoer. Toen Alexander haar ontmoette was hij in de bevoorrechte positie om voor de regering te werken. Toch ontspon zich een passionele liefde tussen deze twee mensen, echter met fatale afloop.

Terwijl Alexander probeert klaar te komen met zijn Russische verleden begint Estelle in te zien dat haar huwelijk met professor Frank Johnson niet geheel geslaagd is.

Op de achtergrond speelt een derde affaire: tussen Estelle's dochter die als zakenvrouw zich geen minuut de tijd geeft om naast haar werk naar andere dingen om te zien en Alexanders nichtje Lauren die kunstenares is en Melissa leert van het leven te genieten.

Het gehele verhaal wordt opgebouwd rond de affaire tussen Katja en Alexander. Het is ook deze verhaallijn die het mooist en het spannendst is. Ondanks dat er wel wat romantische vleugjes inzitten weet de Engelse schrijfster, die van Indiase afkomst is, een redelijke Russische sfeer neer te zetten van koude, armoede en angst die net na het Stalin tijdperk nog steeds de dienst uitmaakte in Moskou.

De meest onderhoudende scène vindt echter plaats tussen Alexander en de man van Estelle, professor Frank, die Alexander aan de tand voelt over diens omgang met zijn vrouw.

'The world unseen' was Shamim Sarif's debuutroman waarvoor ze in 2002 de Engelse Betty Trask Award ontving. Deze roman speelt in de jaren 50, maar dan aan de andere kant van de wereld: in Zuid-Afrika. Ook hier spelen liefde en repressie een grote rol.

'Winteraffaire' is Sarif's tweede roman en bewijst dat ze mooi kan schrijven. Vooral romantici en Ruslandliefhebbers zullen geraakt worden door dit verhaal over een driedubbele liefde.

SHAMIM SARIF - WINTERAFFAIRE (Despite the falling snow, vert. Marga van den Herik) Archipel, 2003

Het grootste Russische liefdesdrama:
Boris Pasternak - Dokter Zjivago
De beroemdste liefdesaffaire tussen twee onmogelijke partijen:
William Shakespeare - Romeo en Julia
Liefde ten tijden van oorlog:
Margaret Mitchell - Gone with the wind
Nicholas Rinalda - De juke-box koningin van Malta
Louis de Bernières - Kapitein Corelli's mandoline
Edith Templeton - Gordon

« Terug

bol

Bestel
Shamim Sarif - Winteraffaire
via de internet boekhandel bol