Tony d'Souza - Witman

"Amerikaanse roman van een vredeskorpslid over een klein dorp in Ivoorkust." 
witman.gif

Tony d'Souza - Witman

Kleurbekentenis

De Amerikaanse Jack Diaz gaat voor een ontwikkelingsinstantie in Afrika waterputten slaan. Hij wordt gestationeerd in een piepklein dorpje in de Ivoorkust, vlakbij het stadje Séguéla. Van het putten slaan komt niets, dankzij de burgeroorlog die in het land suddert. Jack probeert zo goed en kwaad als het kan in het dorp in te burgeren.

De verhalen in 'Witman' laten Jack zien tijdens vele hilarische gebeurtenissen. Want inburgeren in zo'n Afrikaans dorp gaat nu eenmaal niet van een leien dakje. Vooral met de vrouwen wil het maar niet lukken. Afrikanen hebben humor en soms lijkt het erop dat Jack een speelbal is van vrouwen die nieuwsgierig zijn naar zo'n blanke.

Mamadou is de dorpeling die is aangewezen om Jack wegwijs te maken in het dorp en in de Afrikaanse zeden en gewoonten. Ook hij laat Jack meermalen maar wat aanrommelen. Tenslotte leert hij het beste wanneer hij eens goed onderuit gaat.

Ook zijn er de spannende momenten, wanneer de oorlog steeds meer dichterbij komt. Dan komen schrik en angst naar boven en is er weinig ruimte meer voor de Afrikaanse opgewektheid en de humor.

Tony d'Souza schreef zich bij het Vredeskorps in om te kunnen reizen, schrijven en om goed te doen in de wereld. Hij hield het drie jaar vol in het kleine Ivoriaanse dorp, waar hij tenslotte weg moest omdat de burgeroorlog in hevigheid toenam.

In 'Witman' beschrijft Tony zijn ervaringen. Over het dagelijks leven, dat nog behoorlijk primitief is, van een blanke tussen Afrikaanse dorpelingen. Hij heeft hiervoor een aandoenlijke stijl. Zijn uitgangspunt is een nieuwsgierige blanke die zo goed mogelijk zijn best doet zijn huidskleur te vergeten. Net als de dorpelingen ontgint hij zijn stukje land, zaait er mais en bonen. Hij trotseert de bosgeesten en gaat op frankolijn jagen, een soort wilde kippen, die hem status als jager zullen opleveren. Hij gaat met zijn gids en vriend Madamou op stap om aids-voorlichting te geven in de omringende dorpen, hij wordt verliefd op een Peul-meisje.

D'Souza's schrijven is fris en bijzonder onderhoudend. Hij schildert niet alleen in heldere kleuren een Afrikaans dorpsleven, hij heeft met zijn alter ego Jack Diaz ook een bijzonder karakter gecreëerd: een man met zwaktes, humor en een ijzeren doorzettingsvermogen. Geen held die de wereld wel eens zal verbeteren, maar een man die zijn angsten kent, die volop twijfels heeft en die nog niet goed weet waar hij met zijn leven heen moet.

De meeste lezers zullen het herkennen: Tony d'Souza is goed in schrijven. Wie weet welke plek hij in de literaire wereld gaat vinden. 'Witman' is een uitstekend debuut van een schrijver die hopelijk zijn eigen persoonlijke stijl niet snel zal verliezen.

TONY D'SOUZA - WITMAN (Whiteman, vert. Rogier van Kappel), Ambo 2007

Leeslinks
Ontwikkelingswerk in Afrika
Raoul de Jong - Stinknegers
Henning Mankell - Ik sterf, de herinnering leeft
Een project in Afrika
Frank Noë - G
Over Afrikaanse burgeroorlogen:
Emmanuel Dongala - Johnny, valse hond
Aminatta Forna - De duivel danste op het water
Moses Isegawa - Abessijnse kronieken

« Terug

bol

Bestel
Tony d'Souza - Witman
via de internet boekhandel bol