Herman Stevens - Gouden bergen

"Rotterdamse roman over man die niet weet wat hij wil tot hij de liefde ontmoet." 
bergen.jpg

Herman Stevens - Gouden bergen

DE EERSTE EN DE LAATSTE KOGEL

Leo Donker is terug uit Amerika en in plaats van naar de stad Amsterdam waar het zich allemaal afspeelt, gaat hij terug naar Kralingen in Rotterdam, waar hij opgegroeid is en koopt hij een penthouse hoog boven de Kralingse Plas. Zijn appartement torent boven een flat waar alleen maar bejaarden wonen. Hij komt er nooit een levende ziel tegen en dat is maar beter ook, want Leo Donker wil niet gezien worden, heeft geen zin in een praatje, trekt zich het liefst in zijn schaars gemeubileerde ruimte vol zon en licht terug. Maar wanneer hij langs de plas loopt komt hij Olga tegen, een meisje dat meteen iets bij hem raakt. En waarom, dat weet hij niet, maar hij nodigt haar uit boven in zijn glazen paleis, wat Olga zich geen twee keer laat zeggen.
Zo begon Leo's ontdekking van Olga, een meisje dat hem opnieuw leerde dat Hollandse vrouwen best wel oké kunnen zijn en dat liefde en seks een start voor een nieuw leven kunnen zijn.
Leo is opgegroeid in een huis waar een pistool woonde. Het pistool dat in de oorlog zijn vader het leven had gered, maar achteraf ongeladen bleek en dat Leo als enige aandenken aan zijn vader heeft bewaard. Ondanks dat Leo niet van zijn vader hield, en hem verraadde door een boek over hem te schrijven, is het pistool heilig voor hem. Maar Olga vindt dat een pistool geen pistool is als er geen kogels in zitten.
En dan is er nog de beste vriend van Leo, Max. Eigenlijk zou Leo Max ook liever nooit meer zien, maar hij had zijn kapitaaltje toevertrouwd aan Max de eeuwige mislukkeling, en tot zijn ontsteltenis bleek Max het geld niet kwijt te raken, maar er een geweldig kapitaal uit te kunnen toveren. Max, ooit geobsedeerd door Rimbaud, is nu de Quote Man van het Jaar en alle kapitalisten willen bij zijn club horen. Leo heeft dus absoluut geen geldzorgen meer, maar wordt daarom wel regelmatig met de maar door rebbelende Max geconfronteerd.

Gouden Bergen is een heerlijk cynisch boek vol maatschappijkritiek. Holland op z'n smalst is een fijn onderwerp voor Herman Stevens, die de ene sneer na de andere geeft: nadat Leo een nieuw leven in Amerika had geprobeerd op te zetten en getracht nooit meer Leo Donkers te zijn, kwam hij erachter dat hij altijd Leo Donkers zou blijven. Hij besloot daarom toch maar weer terug naar Nederland te komen. Maar het kleine landje bleek te zijn veranderd: niet alleen volgebouwd, maar vol geldwolven en het enige moraal dat sprak in het Nederlandse leven was dat van de knisperende biljetten. Toch rijdt Leo rond in een dure Mercedes, maar deze dure auto's kun je nergens laten staan, wil je de volgende dag geen hoop roestig oud ijzer terugvinden. Net zoals als er de wijk Zuid is, de Onderwereld dat zo'n gevaarlijke wijk is dat je je daar helemaal niet kunt vertonen. Onder de rivier vangt het echte Wilde Westen aan, te beginnen bij Zuid.
Zo situeert Herman Stevens zijn mooie liefdesverhaal van twee zoekende mensen in een behoorlijk verloederd land. Én in een hernieuwd Rotterdam. Want deze stad aan de Maas kan zich eindelijk verheugen over een mooie roman die zijn straten, bruggen en plassen in kaart brengt.
De roman is een goeie, soms wat overdreven maar goed geobserveerde zedenschets van onze moderne tijd.
De hoofdpersoon Leo worstelt met zijn verleden, met het lege huis waarin hij opgroeide, met ouders die alleen met elkaar verbonden waren door hun zoon, met een vader die arts was, maar die zijn patiënten haatte, met zijn moeder die haar dansleerlingen als pseudo dochters behandelde. Leo die geen Leo meer wilde zijn en zijn geld liever kwijt was, terwijl zijn beste vriend het alleen maar vermenigvuldigde. Wanneer hij Olga ontmoet, krijgt hij eindelijk te maken met een vrouw die geen sporen achterlaat als ze 's ochtends uit zijn bed kruipt, een vrouw die overdag verdwijnt en pas 's avonds weer te voorschijn komt. Een vrouw die hem opwindt als geen ander. Een vrouw om een nieuw leven mee te beginnen. Een mooie liefde met als stoorzender Max, die het allemaal zo goed bedoelt.
Gouden Bergen is mooi geschreven, leuke details zoals de buste van Elvis Presley, spannend en origineel. Een verfrissende Nederlandse roman.

HERMAN STEVENS - GOUDEN BERGEN, Prometheus, 2001

Leeslinks
Nederlandse smalheid gezien vanuit een buitenstaander:
Kader Abdolah - De reis van de lege flessen
Nog meer maatschappijkritiek, alleen op een geheel ander vlak:
Khalid Boudou - Het schnitzelparadijs
Nog een stukje Rotterdams uitgaansleven:
Marjolein Houweling - Niemandsland

« Terug

bol

Bestel
Herman Stevens - Gouden bergen
via de internet boekhandel bol