Rebecca Gomperts - Zeedrift

"Debuutroman van arts en milieuactiviste." 
zeedrift.gif

Rebecca Gomperts - Zeedrift

Big Brother op Zee

Matroos, die nog geen matroos is maar een studente, wordt aangenomen op een scheepsreis waarvan de 7-koppige bemanning wel een erg raar gezelschap blijkt.
Intrigerend verhaal over een hermafroditische kapitein, een vraatzuchtige kokkin, een dolgedraaide marconist, een huidzieke bootsman, een oversekste machinist, een gefrustreerde stuurvrouw en een onervaren matroos. Je zult ze maar treffen op een van je reizen! Hoewel het verhaal redelijk is geschreven, er rake (zeemans)taal wordt gebezigd, is het hoe en waarom een beetje onduidelijk, net zo als het waarheen en waar van de reis. Je waant je bijna op de Vliegende Hollander, zo onduidelijk verloopt deze zeereis. "We zijn een vreedzaam schip, onze idealen zijn onze vracht", zegt de kapitein tegen de piraten.
Gelukkig zorgt de bemanning zelf voor het nodige leven in de brouwerij, zodat je je niet verveelt en is het hun gedrag dat toch nog een zekere spanning weet op te bouwen in het verhaal. Zeven zoekende mensen die hun geluk niet bij elkaar kunnen en willen vinden. Meer dan een jaar dobberen ze rond en jaagt eenieder zijn eigen spoken na.
De kapitein luistert alleen naar de dolfijnen: "Om de wereld te redden hoef je hem alleen maar voor de gek te houden", wordt hem ingefluisterd. Wanneer de kapitein zijn zeegraf heeft gekozen, blijft de dolfijn nog steeds raadsels geven: is de wereld nu wel of niet gered? De dolfijn zwemt sierlijk weg.
Jammer dat de 'allegoriën' uit het boek zo onduidelijk zijn. Als voorstandster van de 'abortusboot', als voormalig arts-matroos weet Gomperts mij niet in vuur en vlam te zetten voor zowel een zeereis als haar milieuorganisatie. Sterker nog: luister nooit naar dolfijnen!


Rebecca Gomperts - Zeedrift, Podium 1999

« Terug

bol

Bestel
Rebecca Gomperts - Zeedrift
via de internet boekhandel bol

Zeedrift
Zeedrift
Rebecca Gomperts